ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ανταγωνισμοί για τον τρόπο της «ανακεφαλαιοποίησης»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζικών ομίλων. Τα «τεστ αντοχής» («stress tests») που διενεργούνται από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σε συνεργασία με τους ιδιώτες της «BlackRock», αποτελούν τμήμα της γενικότερης αξιολόγησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της «ενιαίας τραπεζικής εποπτείας», ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και φρέσκα κεφάλαια για τη θωράκιση των τραπεζών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα προβληματικά δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να διογκώνονται στην Ελλάδα. Τα τελικά αποτελέσματα με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν θα ανακοινωθούν από την ΤτΕ, μέσα στο Γενάρη του 2014.

Οι πρόσφατες συμβιβαστικές αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλιο Εκοφίν) προβλέπουν ότι μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, τα κράτη - μέλη θα διασφαλίσουν πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν στα αναγκαία σχέδια αναδιάρθρωσης. Σε περίπτωση που προκύψουν κεφαλαιακές ανεπάρκειες, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

  • Οι τράπεζες αρχικά να επιχειρήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις «αγορές», δηλαδή από τους σημερινούς ή άλλους επίδοξους «επενδυτές».
  • Σε περίπτωση που το παραπάνω δε γίνει κατορθωτό, οι κυβερνήσεις θα ενεργοποιήσουν κάθε μέσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρέχοντας κρατικά κεφάλαια.
  • Σε περίπτωση που ούτε και αυτό γίνει κατορθωτό και ως έσχατη λύση, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια από την ΕΕ, όπως από το διακρατικό «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των τραπεζών (ESM).

Οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει έχουν να κάνουν και με τις υπό συζήτηση εναλλακτικές λύσεις για τη θωράκιση των τραπεζών, με την εξάντληση όλων των άλλων «διαθέσιμων μέσων», συγκεκριμένα με το «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των «ανασφάλιστων καταθέσεων» πάνω από 100.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κόντρες κρατών και κυβερνήσεων αφορούν τον επιμερισμό της χασούρας που θα προκύψει σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Τραπεζικός δανεισμός

Στα 219,6 δισ. ευρώ ή στο 120% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, τον Οκτώβρη φέτος, το συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ρυθμός υποχώρησης 3,9%, σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2012, καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι οι νέες χορηγήσεις είναι μικρότερες από τις αποπληρωμές των δανειακών κεφαλαίων.

Τα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώνονται στα 101,8 δισ. ευρώ, με μείωση 3,5%. Ειδικότερα, τα 71,7 δισ. ευρώ αφορούν στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων (μείωση 3,1%), 28,7 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια (μείωση 4,7%) και περίπου 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε λοιπές κατηγορίες. Τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίζονται στα 104,4 δισ. ευρώ (μείωση 4,8%).

Κατά 1 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στις τράπεζες. Το μήνα Οκτώβρη διαμορφώθηκαν στα 160,4 δισ. ευρώ (από 161,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταγραφόμενες εκροές στο 4μηνο Ιούνης - Σεπτέμβρης 2013 φτάνουν στα 2,4 δισ. ευρώ.

Ρυθμούς υποχώρησης εμφανίζει ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο -2,1% τον Οκτώβρη, από -2% τον Ιούλη.

Ισολογισμοί 9μήνου

Σε φάση επιχειρηματικής ανάκαμψης επέστρεψε στο 9μηνο του 2013 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού, τα καθαρά κέρδη του έφτασαν στα 262 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς ύψους 2,5 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στο 9μηνο του 2012, μετά και το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα καταγράφηκαν φέτος ζημιές ύψους 163 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερκαλύφθηκαν από τα κέρδη (412 εκατ. ευρώ) που αποκόμισε στην Τουρκία η θυγατρική εταιρεία «Φινανσμπάνκ», καθώς και από τα κέρδη (17 εκατ. ευρώ) των θυγατρικών τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Ζημιές ύψους 102 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 711,2 εκατ. ευρώ πέρυσι) εμφανίζει ο ισολογισμός της Alpha Bank. Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των τραπεζών εμφανίζονται συμπιεσμένα μετά και τις λογιστικές εγγραφές για τα επισφαλή δάνεια που έχουν χορηγήσει στην πελατεία τους. Τα δάνεια σε καθυστέρηση για την εν λόγω τράπεζα εμφανίζονται στο 32,9% στο Γ' τρίμηνο, από 31,8% στο τέλος του Β' τριμήνου του 2013.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιδιώκει ενίσχυση των μεγαλοεξαγωγέων

Προετοιμασίες ενόψει της διυπουργικής Συνόδου του ΠΟΕ στις 3 - 6 Δεκέμβρη

Η περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και η προάσπιση των συμφερόντων τους στην επικείμενη υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) - πάντα εντός των ορίων που θέτουν η δοσμένη ισχύς και ο ρόλος της ντόπιας άρχουσας τάξης στην ΕΕ - ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις χτεσινές συσκέψεις της λεγόμενης «Επιτροπής Εξωστρέφειας», υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη.

Η σύνοδος του ΠΟΕ διεξάγεται από 3 έως 6 Δεκέμβρη στην Ινδονησία με βασικά θέματα την άρση δασμών και τελωνειακών ελέγχων στο διεθνές εμπόριο και τη γεωργία, με τις αντίστοιχες θέσεις της ΕΕ να περιγράφονται από την απόφαση 2013/0364 (NLE) της 30ής Οκτώβρη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις εγχώριες εξαγωγικές επιχειρήσεις, ωστόσο νέα δεινά αναμένονται για τον αγροτικό τομέα και τους μικρομεσαίους Ελληνες παραγωγούς. Με δεδομένη την πρόσφατη, ιδιαίτερα δυσμενή, συμφωνία που κατέληξε η ΕΕ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΠΟΕ κινούνται στην κατεύθυνση κατάργησης των όποιων προστατευτικών μέτρων της ντόπιας αγροτικής παραγωγής έχουν απομείνει.

Ακόμη, επιδιώκεται ο περιορισμός - σε σημείο κατάργησης - της «διασυνοριακής γραφειοκρατίας» με πρόσχημα τη μείωση της τελικής τιμής των αγαθών, η οποία σήμερα υπολογίζεται έως και 10% υψηλότερη εξαιτίας των υφιστάμενων διασυνοριακών ελέγχων. Και αυτό το ζήτημα είναι άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς η χώρα τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται τάχιστα σε βασικό οδικό και θαλάσσιο κόμβο διέλευσης στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.

Ο Ν. Μηταράκης είπε πάντως χτες ότι επιδίωξη της ελληνικής αποστολής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα είναι οι δεδομένες παραχωρήσεις που θα κάνει η ΕΕ «να διέπονται από το καθεστώς της μέγιστης δυνατής αμοιβαιότητας».

Για το σκέλος της ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι επιστροφές ΦΠΑ για εξαγωγικές δραστηριότητες θα γίνεται «με ρυθμούς ακόμα ταχύτερους» και προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου «Φορέα Εξωστρέφειας», με στόχο την «αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στα διεθνή δίκτυα και αγορές».

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και η Eurobank, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, σε συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, να προχωρήσει «σε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις για την ευρύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα βοηθήσουν καθοριστικά την ελληνική επιχειρηματικότητα, είτε επικεντρώνονται στην εσωτερική αγορά είτε και στις εξαγωγές».

Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συστάσεων αυτών. Τέλος, υποσχέθηκε και νέες «ενέσεις ρευστότητας» προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την άμεση υλοποίηση μιας σειράς θεσμικών πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων των ντόπιων μεγαλοεξαγωγέων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Αποχώρησε η «Qatari Diar»

Τρία σχήματα παραμένουν στην κούρσα για την περιοχή - φιλέτο

Τρία επιχειρηματικά σχήματα παραμένουν στην κούρσα για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής - φιλέτο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Από τη διαδικασία αποχώρησε και δεν πρόκειται να υποβάλλει προσφορά η εταιρεία του Εμιράτου του Κατάρ («Qatari Diar»), στην οποία είχαν ποντάρει τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό που περιλαμβάνει και φιλέτα της παραλιακής ζώνης συνεχίζεται, με τρία υποψήφια «επενδυτικά» σχήματα: τη «Lamda Development» του ομίλου Λάτση, την ισραηλινών συμφερόντων «Elbit Cochin», και τη βρετανική «London & Regional Properties». Οι εν λόγω καλούνται να υποβάλουν τις τεχνικές προσφορές τους στις αρχές Δεκέμβρη, αλλά θεωρείται πιθανό να δοθεί νέα παράταση.

ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ (LOGISTICS)
Ακόμα μια «Εθνική Στρατηγική» για τα μονοπώλια

Τις στρατηγικές επιδιώξεις ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετεί η μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα κεντρικά σημεία της πολιτικής αυτής να περιγράφονται στο προσχέδιο της λεγόμενης «Εθνικής Στρατηγικής» για την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, υπό τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την αναβάθμιση και ενίσχυση των logistcs, καθώς σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ο συγκεκριμένος κλάδος υπολογίζεται ως βασικός πυλώνας στήριξης και ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στους βασικούς άξονες του σχεδίου περιλαμβάνεται: Η απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων του κλάδου, περιορισμός ελέγχων στις πύλες εισόδου εμπορευμάτων, ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών (σιδηροδρομικού δικτύου, κεντρικών οδικών αξόνων, διασύνδεση λιμένων με σιδηρόδρομο), αξιοποίηση περιοχών γειτονικών προς τα μεγάλα εμπορικά λιμάνια (όπως του Θριάσιου Πεδίου) για την εγκατάσταση συναφών δραστηριοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ