Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιδιώκει ενίσχυση των μεγαλοεξαγωγέων

Προετοιμασίες ενόψει της διυπουργικής Συνόδου του ΠΟΕ στις 3 - 6 Δεκέμβρη

Η περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και η προάσπιση των συμφερόντων τους στην επικείμενη υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) - πάντα εντός των ορίων που θέτουν η δοσμένη ισχύς και ο ρόλος της ντόπιας άρχουσας τάξης στην ΕΕ - ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις χτεσινές συσκέψεις της λεγόμενης «Επιτροπής Εξωστρέφειας», υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη.

Η σύνοδος του ΠΟΕ διεξάγεται από 3 έως 6 Δεκέμβρη στην Ινδονησία με βασικά θέματα την άρση δασμών και τελωνειακών ελέγχων στο διεθνές εμπόριο και τη γεωργία, με τις αντίστοιχες θέσεις της ΕΕ να περιγράφονται από την απόφαση 2013/0364 (NLE) της 30ής Οκτώβρη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις εγχώριες εξαγωγικές επιχειρήσεις, ωστόσο νέα δεινά αναμένονται για τον αγροτικό τομέα και τους μικρομεσαίους Ελληνες παραγωγούς. Με δεδομένη την πρόσφατη, ιδιαίτερα δυσμενή, συμφωνία που κατέληξε η ΕΕ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΠΟΕ κινούνται στην κατεύθυνση κατάργησης των όποιων προστατευτικών μέτρων της ντόπιας αγροτικής παραγωγής έχουν απομείνει.

Ακόμη, επιδιώκεται ο περιορισμός - σε σημείο κατάργησης - της «διασυνοριακής γραφειοκρατίας» με πρόσχημα τη μείωση της τελικής τιμής των αγαθών, η οποία σήμερα υπολογίζεται έως και 10% υψηλότερη εξαιτίας των υφιστάμενων διασυνοριακών ελέγχων. Και αυτό το ζήτημα είναι άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς η χώρα τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται τάχιστα σε βασικό οδικό και θαλάσσιο κόμβο διέλευσης στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.

Ο Ν. Μηταράκης είπε πάντως χτες ότι επιδίωξη της ελληνικής αποστολής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα είναι οι δεδομένες παραχωρήσεις που θα κάνει η ΕΕ «να διέπονται από το καθεστώς της μέγιστης δυνατής αμοιβαιότητας».

Για το σκέλος της ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι επιστροφές ΦΠΑ για εξαγωγικές δραστηριότητες θα γίνεται «με ρυθμούς ακόμα ταχύτερους» και προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου «Φορέα Εξωστρέφειας», με στόχο την «αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στα διεθνή δίκτυα και αγορές».

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και η Eurobank, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, σε συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, να προχωρήσει «σε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις για την ευρύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα βοηθήσουν καθοριστικά την ελληνική επιχειρηματικότητα, είτε επικεντρώνονται στην εσωτερική αγορά είτε και στις εξαγωγές».

Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συστάσεων αυτών. Τέλος, υποσχέθηκε και νέες «ενέσεις ρευστότητας» προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την άμεση υλοποίηση μιας σειράς θεσμικών πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων των ντόπιων μεγαλοεξαγωγέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ