Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ανταγωνισμοί για τον τρόπο της «ανακεφαλαιοποίησης»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζικών ομίλων. Τα «τεστ αντοχής» («stress tests») που διενεργούνται από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σε συνεργασία με τους ιδιώτες της «BlackRock», αποτελούν τμήμα της γενικότερης αξιολόγησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της «ενιαίας τραπεζικής εποπτείας», ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και φρέσκα κεφάλαια για τη θωράκιση των τραπεζών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα προβληματικά δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να διογκώνονται στην Ελλάδα. Τα τελικά αποτελέσματα με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν θα ανακοινωθούν από την ΤτΕ, μέσα στο Γενάρη του 2014.

Οι πρόσφατες συμβιβαστικές αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλιο Εκοφίν) προβλέπουν ότι μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, τα κράτη - μέλη θα διασφαλίσουν πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν στα αναγκαία σχέδια αναδιάρθρωσης. Σε περίπτωση που προκύψουν κεφαλαιακές ανεπάρκειες, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

  • Οι τράπεζες αρχικά να επιχειρήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις «αγορές», δηλαδή από τους σημερινούς ή άλλους επίδοξους «επενδυτές».
  • Σε περίπτωση που το παραπάνω δε γίνει κατορθωτό, οι κυβερνήσεις θα ενεργοποιήσουν κάθε μέσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρέχοντας κρατικά κεφάλαια.
  • Σε περίπτωση που ούτε και αυτό γίνει κατορθωτό και ως έσχατη λύση, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια από την ΕΕ, όπως από το διακρατικό «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των τραπεζών (ESM).

Οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει έχουν να κάνουν και με τις υπό συζήτηση εναλλακτικές λύσεις για τη θωράκιση των τραπεζών, με την εξάντληση όλων των άλλων «διαθέσιμων μέσων», συγκεκριμένα με το «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των «ανασφάλιστων καταθέσεων» πάνω από 100.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κόντρες κρατών και κυβερνήσεων αφορούν τον επιμερισμό της χασούρας που θα προκύψει σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Τραπεζικός δανεισμός

Στα 219,6 δισ. ευρώ ή στο 120% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, τον Οκτώβρη φέτος, το συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ρυθμός υποχώρησης 3,9%, σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2012, καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι οι νέες χορηγήσεις είναι μικρότερες από τις αποπληρωμές των δανειακών κεφαλαίων.

Τα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώνονται στα 101,8 δισ. ευρώ, με μείωση 3,5%. Ειδικότερα, τα 71,7 δισ. ευρώ αφορούν στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων (μείωση 3,1%), 28,7 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια (μείωση 4,7%) και περίπου 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε λοιπές κατηγορίες. Τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίζονται στα 104,4 δισ. ευρώ (μείωση 4,8%).

Κατά 1 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στις τράπεζες. Το μήνα Οκτώβρη διαμορφώθηκαν στα 160,4 δισ. ευρώ (από 161,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταγραφόμενες εκροές στο 4μηνο Ιούνης - Σεπτέμβρης 2013 φτάνουν στα 2,4 δισ. ευρώ.

Ρυθμούς υποχώρησης εμφανίζει ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο -2,1% τον Οκτώβρη, από -2% τον Ιούλη.

Ισολογισμοί 9μήνου

Σε φάση επιχειρηματικής ανάκαμψης επέστρεψε στο 9μηνο του 2013 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού, τα καθαρά κέρδη του έφτασαν στα 262 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς ύψους 2,5 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στο 9μηνο του 2012, μετά και το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα καταγράφηκαν φέτος ζημιές ύψους 163 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερκαλύφθηκαν από τα κέρδη (412 εκατ. ευρώ) που αποκόμισε στην Τουρκία η θυγατρική εταιρεία «Φινανσμπάνκ», καθώς και από τα κέρδη (17 εκατ. ευρώ) των θυγατρικών τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Ζημιές ύψους 102 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 711,2 εκατ. ευρώ πέρυσι) εμφανίζει ο ισολογισμός της Alpha Bank. Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των τραπεζών εμφανίζονται συμπιεσμένα μετά και τις λογιστικές εγγραφές για τα επισφαλή δάνεια που έχουν χορηγήσει στην πελατεία τους. Τα δάνεια σε καθυστέρηση για την εν λόγω τράπεζα εμφανίζονται στο 32,9% στο Γ' τρίμηνο, από 31,8% στο τέλος του Β' τριμήνου του 2013.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακτωλός από διακριτικές ενισχύσεις (2012-05-31 00:00:00.0)
Ακόμη 345 εκατ. ευρώ στην «Αλφα» (2009-11-10 00:00:00.0)
Αύξηση εσόδων και ζημιές στο εννιάμηνο (2008-11-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν ανοδικά παρά την κρίση (2008-11-27 00:00:00.0)
Εκρηξη κερδών - καθήλωση μισθών (2003-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ