ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανοιχτό μέτωπο με τη γραμμή της υποταγής

Συνεδρίασε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ για να αποτιμήσει την απεργία στις 6 Νοέμβρη

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 6 Νοέμβρη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 6 Νοέμβρη
Τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, που υπονομεύει τους εργατικούς αγώνες, υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά, χτες, στο Γενικό Συμβούλιο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Στη συζήτηση για τον απολογισμό της απεργίας στις 6 Νοέμβρη και το νέο προγραμματισμό, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» αναλώθηκε σε χαρτοπόλεμο με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, εγκαλώντας τες ότι η πλειοψηφία «δεν έχει σχέδιο» ενάντια στη «μνημονιακή πολιτική» και η παράταξη «ΕΜΕΙΣ» περιόρισε την κριτική της αποκλειστικά στην «ηγεσία», που «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Στον αντίποδα όλων των παρατάξεων, που με τη γραμμή τους εμποδίζουν την ανασύνταξη του κινήματος, τα στελέχη του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την αναγκαιότητα οι ίδιοι οι εργάτες να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους. Να μην περιμένουν τίποτα από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με όποιες αποχρώσεις και αν εμφανίζεται, όποιο καπέλο και αν φοράει, όποιο μείγμα αστικής διαχείρισης κι αν υπερασπίζεται.

Παρά τις φραστικές αψιμαχίες μεταξύ των άλλων παρατάξεων, η «αντιμνημονιακή» ρητορεία, με τις όποιες αποχρώσεις της, ήταν κυρίαρχη στις παρεμβάσεις των στελεχών τους. Από αυτό το κοινό πλαίσιο ήταν κραυγαλέα η απουσία της παραμικρής αναφοράς στις βαθύτερες αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου. Η επιδεικτική σιωπή για το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές, λες και η αντεργατική επίθεση ήρθε από τον ουρανό, ή περιορίζεται μόνο στις πράξεις των κυβερνήσεων, έβγαζε μάτι.

Στις παρεμβάσεις τους τα στελέχη του ΠΑΜΕ παρουσίασαν τη δράση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της απεργίας, τις δυσκολίες με τις οποίες αναμετρήθηκαν. Κυρίως ανέδειξαν τα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα: Την πάλη για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων, την προστασία των ανέργων και την οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης, την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την αποτροπή των απολύσεων στο Δημόσιο και την απόκρουση της απελευθέρωσης των απολύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, την αντιμετώπιση της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας με το κυνήγι των συνδικαλιστών.

Η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ

Τοποθετούμενος εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς θέλουμε και παλεύουμε να πετάξει ο εργάτης από πάνω του τον παρασιτισμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να σκεφτεί ποιο θα είναι το μέλλον της οικογένειάς του και των παιδιών του, να διεκδικήσει να έχει σταθερή - μόνιμη δουλειά, μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία, κανείς άνεργος. Να μπορεί να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει και όχι να είναι ιδιοκτησία μιας χούφτας πλουτοκρατών.

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ δεν σηκώθηκαν από την καρέκλα τους, δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την απεργία. Αντίθετα, στους χώρους δουλειάς την υπονόμευσαν, ήταν απεργοσπάστες, μετέτρεψαν την απεργία σε στάση εργασίας. Ουσιαστικά, δεν την ήθελαν την απεργία, επειδή δεν θέλουν τη σύγκρουση με την εργοδοσία, με τα συμφέροντά της, με την ΕΕ. Και αυτοί που είπαν "ναι", όπως οι της "Αυτόνομης Παρέμβασης" για τις 6 Νοέμβρη, δεν έκαναν τίποτα. Και στις 7 Νοέμβρη, μιλούσαν για απεργία διαρκείας!

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με τις όποιες αποχρώσεις του, τη ΓΣΕΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε τα συνδικάτα, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να απευθυνθούν με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και να συζητήσουν μαζί της παντού, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς τα συμπεράσματα από την οργάνωση της απεργίας, τι θα κάνουμε για τη συνέχεια, για τις ΣΣΕ».

ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ
Σχεδιάζει μείωση των συντάξεων μέχρι και 60%

Το Ταμείο επικαλείται αναλογιστική μελέτη για τα οικονομικά του

Η κατακόρυφη μείωση κατά 60% των σημερινών και των μελλοντικών (επικουρικών) συντάξεων που καταβάλλει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, εξετάζεται σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή. Να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος των μελών - εργαζομένων του Ταμείου βρίσκεται στην «Alpha Bank» και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι στη «Eurobank».

Στο έγγραφο, το οποίο ο υπουργός αναφέρει ότι αποτελεί ενημέρωση του ίδιου του Ταμείου, σημειώνεται ότι έχει επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση. Σ' αυτήν την εξέλιξη, ισχυρίζονται ότι συνέβαλε:

«Τα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων των Τραπεζών από το 1988 και μετά, χωρίς το ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ να έχει αποζημιωθεί γι' αυτό από τις Τράπεζες, ενώ αυτό προβλέπεται από το 2005 και εφεξής από τους ν. 3371/2005 και ν. 3620/2007 (...) ότι σταμάτησαν οι τράπεζες να ασφαλίζουν στο Ταμείο νέους εργαζόμενους (...) η εισφοροδιαφυγή (...) από αρκετές τράπεζες (...) η κατάρρευση όλων των επενδυτικών επιλογών του Ταμείου, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Στην πραγματικότητα, απαριθμούν όλες τις συνέπειες που είχε για τα Ταμεία η αντεργατική - αντιασφαλιστική πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων, σε όφελος του κεφαλαίου και ειδικά των τραπεζιτών. Ξέχασαν, επίσης, να αναφέρουν το «κούρεμα» που έχουν υποστεί τα αποθεματικά όλων των Ταμείων.

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται πως σήμερα δεν υπάρχει «ταμειακό πρόβλημα», όμως, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη, για να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει μείωση στις συντάξεις «κατά 60% των υφιστάμενων και μελλοντικών συνταξιούχων, αύξηση του ασφαλίστρου (τετραπλασιασμός) ή συνδυασμό των ανωτέρω». Ακόμα, προτείνεται να εξεταστεί η ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ «σε άλλο φορέα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, και παρατάξεων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων εργαζομένων, αποδέχονται τις κατευθύνσεις της αναλογιστικής μελέτης και συμφωνούν να πληρώσουν το μάρμαρο οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.

Συμπαρατάσσεται με το ΠΑΜΕ η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας

Την αποχώρησή της από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ και τη συμπαράταξή της με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ανακοίνωσε από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου το μέλος του και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα. Στην παρέμβασή της, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, αφού άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για το τρόπο προετοιμασίας και της τελευταίας πανελλαδικής απεργίας, υπογράμμισε ότι αυτή η πλειοψηφία δεν έχει τη διάθεση να δώσει τη μάχη ενάντια στην ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Βρίσκεται μακριά από την ταλαιπωρία των απλών ανθρώπων... Δεν σας ενδιαφέρει καθόλου ο εργάτης, γιατί αν αυτό συνέβαινε, τότε θα ήσασταν κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και όχι στα "επιτροπάτα"... Το ποτήρι ξεχείλισε. Φτάνει πια. Με τις τακτικές που ακολουθείτε, έχετε ζημιώσει τους εργαζόμενους. Ομως δεν φταίμε όλοι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και οφείλουμε να παλέψουμε στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, παντού, ενάντια στην πλουτοκρατία, την εργοδοτική τρομοκρατία, την άποψη ότι η εργοδοσία είναι ανίκητη. Να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν εργατικά δικαιώματα και πολυεθνικές.

Για όλους τους λόγους που προανέφερα, δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ και συμπαρατάσσομαι, με όποιες δυνάμεις έχω, στον αγώνα μαζί με τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ