Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ
Σχεδιάζει μείωση των συντάξεων μέχρι και 60%

Το Ταμείο επικαλείται αναλογιστική μελέτη για τα οικονομικά του

Η κατακόρυφη μείωση κατά 60% των σημερινών και των μελλοντικών (επικουρικών) συντάξεων που καταβάλλει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, εξετάζεται σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή. Να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος των μελών - εργαζομένων του Ταμείου βρίσκεται στην «Alpha Bank» και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι στη «Eurobank».

Στο έγγραφο, το οποίο ο υπουργός αναφέρει ότι αποτελεί ενημέρωση του ίδιου του Ταμείου, σημειώνεται ότι έχει επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση. Σ' αυτήν την εξέλιξη, ισχυρίζονται ότι συνέβαλε:

«Τα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων των Τραπεζών από το 1988 και μετά, χωρίς το ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ να έχει αποζημιωθεί γι' αυτό από τις Τράπεζες, ενώ αυτό προβλέπεται από το 2005 και εφεξής από τους ν. 3371/2005 και ν. 3620/2007 (...) ότι σταμάτησαν οι τράπεζες να ασφαλίζουν στο Ταμείο νέους εργαζόμενους (...) η εισφοροδιαφυγή (...) από αρκετές τράπεζες (...) η κατάρρευση όλων των επενδυτικών επιλογών του Ταμείου, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Στην πραγματικότητα, απαριθμούν όλες τις συνέπειες που είχε για τα Ταμεία η αντεργατική - αντιασφαλιστική πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων, σε όφελος του κεφαλαίου και ειδικά των τραπεζιτών. Ξέχασαν, επίσης, να αναφέρουν το «κούρεμα» που έχουν υποστεί τα αποθεματικά όλων των Ταμείων.

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται πως σήμερα δεν υπάρχει «ταμειακό πρόβλημα», όμως, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη, για να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει μείωση στις συντάξεις «κατά 60% των υφιστάμενων και μελλοντικών συνταξιούχων, αύξηση του ασφαλίστρου (τετραπλασιασμός) ή συνδυασμό των ανωτέρω». Ακόμα, προτείνεται να εξεταστεί η ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ «σε άλλο φορέα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, και παρατάξεων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων εργαζομένων, αποδέχονται τις κατευθύνσεις της αναλογιστικής μελέτης και συμφωνούν να πληρώσουν το μάρμαρο οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ