ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Διεκδικούμε τη διασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων του λαού μας

Από τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατατέθηκε στο Συνέδριο το παρακάτω χαιρετιστήριο:

«Σύντροφοι αντιπρόσωποι του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Μου δίνει χαρά το να σας συγχαίρω, εξ ονόματος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα του Ναϊέφ Χαουάτμα, με αφορμή τη διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου σας, ευχόμενος σε σας και στο ΚΚΕ μεγάλες επιτυχίες στον αγώνα σας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για μια κοινωνία ελευθερίας και δημοκρατίας, για μια κοινωνία κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή είναι, αναμφίβολα, μια σοσιαλιστική κοινωνία!

Σύντροφοι,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 16ο Συνέδριό σας αποτελεί έναν ορισμένο σταθμό για την αποτίμηση της δράσης και της πάλης του κόμματός σας στο διάστημα μεταξύ των δύο συνεδρίων και, επομένως, θα καθορίσει τα προγραμματικά καθήκοντα του κόμματός σας για τα επόμενα χρόνια, σε μια στιγμή, στην οποία, η περίοδος της διάλυσης της «σοσιαλιστικής κοινότητας» στην Ανατολική Ευρώπη, και η περίοδος της κρίσης μέσα στις αριστερές δυνάμεις, είναι ήδη πίσω μας. Σήμερα τα αριστερά κόμματα επιστρέφουν σ' αυτές τις χώρες, παίρνοντας ποικίλες μορφές και ονομασίες, έχοντας μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα και, ενίοτε, έχοντας σημαντική δύναμη στις μάζες και στα κοινοβούλια - ενώ οι δυνάμεις της αντίδρασης και των «μεταρρυθμίσεων» υποχωρούν και διασπώνται σε μικρές ομάδες.

Αυτή η εποχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, οι οποίες απαιτούν από το δικό σας κομμουνιστικό κόμμα και από τα άλλα ΚΚ στην Ευρώπη, μεγαλύτερη ακρίβεια των προγραμμάτων τους σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενότητας στο πλαίσιο ενός μονοπολικού κόσμου, παίρνοντας υπόψη την αντανάκλαση όλων αυτών στις διεθνείς σχέσεις.

Είμαστε σίγουροι ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες και ντοκουμέντα του συνεδρίου σας εξέτασαν τα επίκαιρα καθήκοντα του κόμματος σε εθνικό επίπεδο και τους μηχανισμούς συντονισμού και αλληλεγγύης μεταξύ των ΚΚ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο.

Σύντροφοι, το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ο παλαιστινιακός λαός δηλώνει σε όλο τον κόσμο ότι ομόψυχα αρνείται να επιστρέψει στις αναποτελεσματικές συνομιλίες του Οσλο, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ο δρόμος προς μια αληθινή ειρήνη απαιτεί την ουσιαστική αλλαγή της μορφής των συνομιλιών, που πρέπει να διασφαλίσει:

1. Το δικαίωμα του λαού μας για τη συνέχιση της Ιντιφάντα και αντίσταση για όσο καιρό η γη μας βρίσκεται υπό κατοχή.

2. Την εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας και την άρνηση από κάθε προσπάθεια παζαρέματος ή παράκαμψης αυτών των αποφάσεων.

3. Να τεθεί τέρμα στο αμερικανικό μονοπώλιο επί της ειρηνευτικής διαδικασίας, η τελευταία να διεξαχθεί υπό τη διεθνή αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή όλων των δρωσών παγκόσμιων δυνάμεων, επικεφαλής των οποίων είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα, μαζί και με τις ΗΠΑ.

4. Την επαναφορά του συντονισμού μεταξύ των αραβικών χωρών της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων των χωρών, των οποίων το έδαφος βρίσκεται υπό κατοχή.

Αυτή η μορφή υποστηρίζεται από τη συνέχιση της Ιντιφάντα και της αντίστασης, από την παγκόσμια, την ισλαμική και την αραβική αλληλεγγύη προς το λαό μας. Είναι μια ενιαία μορφή (φόρμα), η οποία μπορεί να επιτύχει ισόρροπη ειρήνη, που να διασφαλίζει την εφαρμογή των αποφάσεων 242 και 348 της διεθνούς έννομης τάξης, οι οποίες απαιτούν την ολοκληρωτική απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη - στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 - την κατάργηση των ισραηλινών εποικισμών, την ανάκληση της ισραηλινής απόφασης για την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ, τη διατήρηση του δικαιώματος των Παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στη γη τους σε συμφωνία με την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ Αρ. 134.

Εν τω μεταξύ στην παλαιστινιακή γη διεξάγεται μια λαϊκή εξέγερση, η Ιντιφάντα, που διεκδικεί τη διασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων του λαού μας. Ο παλαιστινιακός λαός ζητά από την παγκόσμια κοινή γνώμη να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση και να ανοίξει το δρόμο για τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ο λαός μας διεκδικεί τη λήψη μέτρων, κυρίως των εξής: Δημιουργία διεθνούς επιτροπής για την αμερόληπτη έρευνα των ισραηλινών εγκλημάτων εναντίον του παλαιστινιακού λαού, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο 300 περίπου Παλαιστίνιους και σε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες».

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕΡΒΙΑΣ
Τιμή μας να στείλουμε σε σας μήνυμα αλληλεγγύης

Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας έφτασε στο 16ο Συνέδριο το παρακάτω μήνυμα:

«Σας εκφράζουμε τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την πρόσκλησή σας, για να παραστούμε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις μας για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη δημοκρατία της Σερβίας (έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου) μπαίνουν σε τελικό στάδιο και απαιτούν την παραμονή μας στη χώρα. Ελπίζουμε οι λόγοι αυτοί να τύχουν της κατανόησής σας.

Είναι τιμή μας να στείλουμε σε σας μήνυμα αλληλεγγύης, τους θερμότερους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές μας για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου σας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας και τον πρόεδρό μας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι ξεκάθαρες αρχές και η μεγάλη κοινωνική υπευθυνότητα της τακτικής του ΚΚΕ μάς διαβεβαιώνουν ότι αυτό το συνέδριο θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιρροή του κόμματος σε ένα καλύτερο μέλλον για το φίλο ελληνικό λαό.

Οντας για 10 περίπου χρόνια ο κύριος ευρωπαϊκός στόχος της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που κορυφώθηκε στη ΝΑΤΟική επίθεση του περασμένου χρόνου και το φετινό πραξικόπημα το κόμμα μας και ολόκληρος ο σερβικός και ο γιουγκοσλαβικός λαός δε θα ξεχάσουν ποτέ τη γενναία αλληλεγγύη και υποστήριξη του ελληνικού λαού και κυρίως του ΚΚ της Ελλάδας που ήταν και είναι μοναδικά ευρύ, δυναμικό, σταθερό έως και ηρωικό.

Σας βεβαιώνουμε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας ως το μεγαλύτερο κόμμα της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχίσει την πολιτική καλής γειτνίασης, δημιουργίας εμπιστοσύνης και ισότιμης συνεργασίας. Θα συνεχίσουμε την καθολική αντιπαράθεση με κάθε είδους ανισότητα, ηγεμονία και νεοαποικιοκρατία στις διεθνείς σχέσεις.

Το σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας αγωνίζεται για μια Ευρώπη και έναν κόσμο των χωρών και λαών, για δημοκρατικές διεθνείς σχέσεις και ενάντια στην πολιτική δύναμης, παγκοσμιοποίησης και του δόγματος περιορισμένης κυριαρχίας.

Ακόμα και κάτω από καθολική καταπίεση δε θα μειωθεί η αποφασιστικότητά μας για την προστασία της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας. Μπροστά μας είναι η προοπτική μιας πραγματικά ελεύθερης Ευρώπης και ενός πραγματικά δημοκρατικού κόσμου που θα βασίζεται στην ισότητα, την ελεύθερη ανάπτυξη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων να βρουν έναν τρόπο να δράσουν συντονισμένα έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο κόσμος από την πλουτοκρατία και τη διεθνή δικτατορία.

Θα θέλαμε να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον μας για τη συνέχιση των συχνών επαφών μας και τη σύσφιξη των σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των δυο κομμάτων που θα βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο σεβασμό.

Ζήτω το ΚΚΕ!

Ζήτω ο φίλος ελληνικός λαός!

Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας

ZORAN ANDJELKOVIC»

ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Προσδοκούμε την ενδυνάμωση των σχέσεών μας

Εκ μέρους του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος επιδόθηκε στο 16ο Συνέδριο το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Εχω την τιμή και ευχαρίστηση να μεταφέρω τους αδελφικούς χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιορδανίας στο 16ο Συνέδριό σας στα μέλη και φίλους του Κόμματός σας και στον ελληνικό λαό.

Το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα διαδραματίζει έναν ξεχωριστό ρόλο, παρέχει τόπο συνάντησης για τους κομμουνιστές της περιοχής μας, έτσι ώστε να συζητηθούν οι νέες διεθνείς εξελίξεις και να χαραχτεί νέα στρατηγική βασισμένη στην επιστημονική ανάλυση της παρούσης κατάστασης και της κατάστασης της εργατικής τάξης και των προοδευτικών δυνάμεων. Ακολουθώντας αυτή την πορεία το κόμμα σας έχει συμβάλει στην επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των κομμουνιστών στα περισσότερα ζητήματα, γεγονός που τους καθιστά ικανούς για χάραξη νέου προγράμματος μελλοντικών αγώνων.

Το Συνέδριό σας διεξάγεται σε εποχή μεγάλης περιπλοκότητας και γρήγορων αλλαγών στη διεθνή αρένα, που εναποθέτουν ευθύνες στις πλάτες των κομμουνιστών και των προοδευτικών δυνάμεων όλου του κόσμου.

Οι κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις εντείνονται σε όλες τις χώρες μεγάλες και μικρές, εξαιτίας της υπερίσχυσης της δικτατορίας της αγοράς που έχει επιβληθεί και των δυνάμεων που προωθούν την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Οι πολυεθνικές εταιρίες και τα υπερμονοπώλια - τα οποία στηρίζονται από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς διευθυνόμενους από τις ιμπεριαλιστικές χώρες και ειδικότερα από τις ΗΠΑ - ολοένα και σφίγγουν τον κλοιό όσον αφορά τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις με το να επιβάλλουν κανονισμούς και διαδικασίες που ενδυναμώνουν τη θέση τους και το ρόλο τους στον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον στις διαμαρτυρίες του Σιάτλ, της Ουάσιγκτον, της Πράγας, της Μελβούρνης, της Μπανγκόνγκ και άλλων πολλών πρωτευουσών και πόλεων όλου του κόσμου. Τέτοιες διαμαρτυρίες αποτελούν έκφραση της αντίστασης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που, εξαιτίας της, έχει αυξηθεί η φτώχεια, η ανεργία και τα ξένα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι συνεργασίες που έχουν προκύψει διεθνώς μας δίνουν παραδείγματα του πώς να χτίσουμε νέους συνασπισμούς για να αντεπεξέλθουμε στις νέες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επέστρεψε σε αρχικό στάδιο εξαιτίας της βάρβαρης επίθεσης που διεξάγεται από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής ενάντια στον άοπλο παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ που στηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να επιβάλει μέσω της στρατιωτικής πυγμής της καταπίεσης και των εγκληματικών δολοφονιών τους όρους του για συνθηκολόγηση που απέτυχε να επιβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι θυσίες και η ακλόνητη στάση του ηρωικού παλαιστινιακού λαού μέσω της νέας Ιντιφάντα - που έχει κοστίσει εκατοντάδες θύματα, δεκάδες χιλιάδες πληγωμένους και ανάπηρους - έχουν προκαλέσει την αποτυχία της ισραηλινής επίθεσης και αποκάλυψαν το ναζιστικό πρόσωπο των φασιστικών δυνάμεων του Ισραήλ. Εκείνοι είχαν το θράσος να σκοτώσουν δεκατρείς Αραβοϊσραηλινούς και να τραυματίσουν χίλιους πεντακόσιους ανθρώπους υπό το προσωπείο της ισραηλινής αστυνομίας.

Το Ισραήλ αρνείται να εφαρμόσει της αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας. Αρνείται να αναγνωρίσει στον παλαιστινιακό λαό τα νόμιμα δικαιώματα της επιστροφής, της αυτοδιάθεσης, και της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας. Ετσι το Ισραήλ απειλεί την περιοχή μας και τον κόσμο με επικίνδυνες εξελίξεις που επισύρουν κινδύνους για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Πιστεύουμε πως το κόμμα σας σε συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του παλαιστινιακού λαού και του δίκαιου αγώνα του. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενημερωτικής εκστρατείας στα ΜΜΕ, για να παρουσιαστεί στο λαό η πραγματική κατάσταση στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη και να σταματήσουν οι προκαταλήψεις που καλλιεργούνται από τα διεθνή μέσα, τα οποία ελέγχονται από τις ΗΠΑ και τους σιωνιστές, οι οποίοι προσπαθούν να εξισώσουν τον πλήρως εξοπλισμένο επιδρομέα με το θύμα που πολεμά με πέτρες στον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Αγαπητοί σσύντροφοι,

Το κόμμα μας, μαζί με άλλες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, παλεύει για τη διεύρυνση και σταθερότητα της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ιορδανία. Το κόμμα μας αγωνίζεται σκληρά να συντάξει εθνικό πρόγραμμα με λύσεις στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που οξύνονται εξαιτίας της εφαρμογής οδηγιών και όρων των διεθνών οικονομικών οργανισμών, ονομαστικά είναι οι κάτωθι, IMF, η Διεθνής Τράπεζα και το WTO. Μια τέτοια οικονομικο-κοινωνική πολιτική έχει οδηγήσει τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας στα ύψη, γεγονός που αυξάνει το βαθμό εξάρτησης της χώρας μας από άλλες χώρες.

Οι κοινός διεθνής αγώνας ενάντια στην πολιτική της ανισότητας και της αδικίας που επιβάλλεται από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα ξένα χρέη που έχουν επιβληθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιπροσθέτως, το κόμμα μας και αρκετές αραβικές και τοπικές δυνάμεις γνωρίζουν τους κινδύνους που απορρέουν από την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην περιοχή μας από ιμπεριαλιστικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Η ανάμειξη στις υποθέσεις των αραβικών κρατών και η πρόκληση ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ τους πραγματοποιούνται, έτσι ώστε να γίνει η παρουσία ξένων στρατευμάτων και ξένων στρατιωτικών βάσεων απαραίτητη. Οπότε το κόμμα μας παλεύει για μια Μέση Ανατολή χωρίς στρατιωτικές βάσεις και χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν το Ισραήλ δεν επικυρώσει και δε συμμορφωθεί προοδευτικά με τη Διεθνή Συνθήκη Ατομικού Ελέγχου.

Χέρι χέρι με τις προοδευτικές δυνάμεις το κόμμα μας παλεύει ενάντια στην πολιτική επιβολής κυρώσεων στις αραβικές χώρες που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας καλούμε όλους να ενωθείτε μαζί μας για την άρση του άδικου αποκλεισμού ενάντια στον ιρακινό λαό.

Προσδοκούμε την ενδυνάμωση των σχέσεων μας έτσι ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι και νέα μέσα αγώνα.

Emily Nafto

Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος»

ΚΟΜΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Η κατάσταση καλεί τους κομμουνιστές να ενωθούν δυνατά

Από την αντιπροσωπεία του Κόμματος των Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο:

«Αγαπητοί σύντροφοι αντιπρόσωποι

Είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε τη δυνατότητα να χαιρετίσουμε το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ εν ονόματι της ΚΕ του Κόμματος Ενωμένων Κομμουνιστών της Αλβανίας. Με την ευκαιρία αυτή σας ευχόμαστε να φτάσετε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στην περαιτέρω ευγενική σας δραστηριότητα προς όφελος των εργατών, αγροτών, νεολαίας και της διανόησης της Ελλάδας.

Το Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών της Αλβανίας εκφράζει την ικανοποίησή του που με το ΚΚΕ, το οποίο εκπροσωπεί μια από τις κυριότερες δυνάμεις της πάλης για πρόοδο στην Ελλάδα, τηρεί συντροφικές σχέσεις και συνεργασία στην ευγενική δραστηριότητά του. Μεταξύ των άλλων, γι' αυτό, μιλάει πρόδηλα και η ίδια η εκπροσώπησή του στο τόσο σημαντικό Συνέδριό σας.

Από το υψηλότατο βήμα του Συνεδρίου αυτούς, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τιμές, τις πιο ανθρώπινες και κομμουνιστικές τιμές, στον ένδοξο ελληνικό λαό. Οχι μόνον εμείς, οι κομμουνιστές που είμαστε διεθνιστές, αλλά ολόκληρος ο αλβανικός λαός αγαπάει τον ηρωικό ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ένας πολιτισμένος και φιλελεύθερος λαός.

Ο αλβανικός λαός θρέφει μεγάλη συμπάθεια για τον ηρωικό ελληνικό λαό, ο οποίος ανά τους αιώνες διακρίθηκε για τον αγώνα του για λευτεριά και ανεξαρτησία. Και οι δυο λαοί μας υπέφεραν κάτω από το ζυγό της ιμπεριαλιστικής κατοχής, αγωνίστηκαν και έχυσαν από κοινού αίμα και βοήθησε ο ένας τον άλλον για να απελευθερωθούν από τον ζυγό των οθωμανών και ιμπεριαλιστών καταπιεστών. Οταν οι Ιταλοί φασίστες επιτέθηκαν στην Ελλάδα, ο αλβανικός λαός με ένοπλες εξορμήσεις και επιχειρήσεις βοήθησε τον ελληνικό λαό, ο οποίος υπέστη την ίδια τύχη με το λαό της Αλβανίας, που τον κατάκτησε ο ίδιος κατακτητής το 1937. Μας συνδέει η ίδια συμφορά, που μας προξένησε ο ίδιος άσπονδος εχθρός. Στους δρόμους του Δυρραχίου, των Τιράνων, του Αργυρόκαστρου και άλλων πόλεων της Αλβανίας οι Αλβανοί παρτιζάνοι αναλάμβαναν επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών φαλάγγων του φασιστικού θηρίου, που ξεκινούσαν προς την Ελλάδα.

Κατά τον Εθνικο-Απελευθερωτικό Αγώνα του ένδοξου ελληνικού λαού όπου η ντόπια αντίδραση, υποστηριζόμενη από τους ξένους, πολεμούσε εναντίον των Ελλήνων παρτιζάνων στις γειτονικές μ' εμάς περιοχές ιδίως στο Γράμμο, εμείς υποστηρίξαμε και βοηθήσαμε ανεπιφύλακτα και απ' τα βάθη της καρδιάς μας τους Ελληνες συντρόφους, χωρίσαμε μ' αυτούς την μπουκιά του ψωμιού, τη στιγμή όταν κι εμείς οι ίδιοι πεινούσαμε, διακινδυνεύσαμε και τα σύνορα της πατρίδας μας, στα οποία επιτέθηκαν μεγάλες μοναρχοφασιστικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν και άνθρωποί μας, τους Ελληνες παρτιζάνους, όμως, τους σώσαμε και τους μπάσαμε στις εστίες μας.

Και η ιστορία επαναλήφθηκε, μετά από την αντικομμουνιστική αντεπανάσταση που έλαβε χώρα στις αρχές των ετών '90, ήταν ο ελληνικός λαός που άνοιξε τα σπίτια του στους πολλούς πρόσφυγες που ήρθαν από την Αλβανία. Η υποστήριξη του ελληνικού λαού ήταν και εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Εάν δε θα υπήρχαν οι απλοί άνθρωποι της Ελλάδος, η τραγωδία θα ήταν οδυνηρή. Σας ευχαριστούμε.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εμείς, οι αντιπρόσωποι του Κόμματος Ενωμένων Κομμουνιστών της Αλβανίας, ερχόμαστε από μια χώρα, η οποία πριν από δέκα χρόνια ήταν ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κράτος. Κατά λιγότερο από μισό αιώνα ο ελεύθερος και ανεξάρτητος λαός μας, υπό την ηγεσία των κομμουνιστών, οικοδόμησε μια ισχυρή οικονομία, με σύγχρονη γεωργία, ανεπτυγμένη βιομηχανία, με προοδευμένη εκπαίδευση, πολιτισμό και υγεία και με ισχυρή άμυνα. Ομως, η παγκόσμια αντίδραση, με την υποστήριξη και των εσωτερικών αντιδραστικών δυνάμεων και του ρεβιζιονισμού στους κόλπους του ΚΕΑ, που τελευταία εγκατέλειψε τον κομμουνισμό και απομακρύνθηκε από τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, εφάρμοσε αστικές μεταρρυθμίσεις σ' όλους τους τομείς της ζωής, μετατρέποντας την Αλβανία σε σύντομο χρονικό διάστημα σε καπιταλιστικό κράτος.

Η σημερινή Αλβανία πνίγεται σε χρέη. Στην αλβανική οικονομία δε γίνεται καμιά επένδυση. Λένε πως θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, στην πραγματικότητα, όμως, δε γίνεται τίποτε. Και μερικοί δρόμοι που ασφαλτοστρώνονται, έπεσαν στα χέρια των ξένων, με τα κεφάλαια και τους εργάτες τους. Συνεχίζει η αιμορραγία των ικανών για εργασία, εργατικών δυνάμεων και της τεχνικοεπιστημονικής διανόησης προς το εξωτερικό. Τη χώρα πλάκωσαν η διαφθορά και το λαθρεμπόριο. Λείπει η δημόσια τάξη. Παντού ανθίζει το οργανωμένο έγκλημα, συνδεδεμένο με τη Μαφία. Η νεολαία βυθίζεται στα ναρκωτικά και την πορνεία. Η Αλβανία μετατράπηκε σε χώρα που δεν παράγει αλλά μόνο καταναλώνει. Η κρίση που έπληξε τη χώρα είναι ολόπλευρη: πολιτική, οικονομική, διοικητική και ηθική. Η αντίδραση που ήρθε στην εξουσία μετά το 1991, με το σύνθημα του αντικομμουνισμού, κατέστρεψε καθετί που οικοδόμησε ο σοσιαλισμός, οδηγώντας στην καταστροφή μέχρι το κράτος και τα ιδρύματά του.

Αγαπητοί σύντροφοι

Ο σημερινός αντικομμουνισμός έγινε πιο επιθετικός όσο ποτέ. Ο αγώνας του άρχισε ταυτόχρονα με τη γέννηση του κομμουνισμού. Σήμερα μετά από το σοβαρό πλήγμα που κατάφερε στον κομμουνισμό ανατρέποντας το σοσιαλισμό στη ΣΕ και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αυτός χειροκροτάει τη νίκη του. Η χαρά του, όμως, είναι προσωρινή. Η ιστορία της διαμάχης μεταξύ κομμουνισμού και αντικομμουνισμού είναι ιστορία νικών και αποτυχιών, επίθεσης και οπισθοχώρησης. Η ιστορία δείχνει πως μετά από κάθε νίκη του αντικομμουνισμού, ο κομμουνισμός πρόβαλε και πιο δυνατός. Η σημερινή φάση της διαμάχης αυτής μιλάει πρόδηλα για το γεγονός πως οι κομμουνιστικές δυνάμεις συσπειρώνονται και πάλι, θέτουν υπό ανάλυση τα αίτια της αποτυχίας και λαμβάνουν τα μέτρα για την επανόρθωσή τους για την ανάληψη νέας επίθεσης, που αναμφισβήτητα θα οδηγήσει στην τελική νίκη. Η θεωρία του Μαρξ είναι παντοδύναμη, διότι είναι σωστή και δίκαιη. Η κατάσταση καλεί τους κομμουνιστές να ενωθούν δυνατά. Η νίκη είναι με μας.

Δόξα στην αθάνατη θεωρία μας!

Ζήτω το ΚΚΕ

Ζήτω η μαρξιστική ενότητα των κομμουνιστών!

Ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερες νίκες στους ηρωικούς Ελληνες κομμουνιστές.

για την ΚΕ του ΚΕΚΑ

Ο Πολιτικός Γραμματέας

Νουχαρέμ Τζάφα»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ