Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Προσδοκούμε την ενδυνάμωση των σχέσεών μας

Εκ μέρους του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος επιδόθηκε στο 16ο Συνέδριο το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Εχω την τιμή και ευχαρίστηση να μεταφέρω τους αδελφικούς χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιορδανίας στο 16ο Συνέδριό σας στα μέλη και φίλους του Κόμματός σας και στον ελληνικό λαό.

Το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα διαδραματίζει έναν ξεχωριστό ρόλο, παρέχει τόπο συνάντησης για τους κομμουνιστές της περιοχής μας, έτσι ώστε να συζητηθούν οι νέες διεθνείς εξελίξεις και να χαραχτεί νέα στρατηγική βασισμένη στην επιστημονική ανάλυση της παρούσης κατάστασης και της κατάστασης της εργατικής τάξης και των προοδευτικών δυνάμεων. Ακολουθώντας αυτή την πορεία το κόμμα σας έχει συμβάλει στην επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των κομμουνιστών στα περισσότερα ζητήματα, γεγονός που τους καθιστά ικανούς για χάραξη νέου προγράμματος μελλοντικών αγώνων.

Το Συνέδριό σας διεξάγεται σε εποχή μεγάλης περιπλοκότητας και γρήγορων αλλαγών στη διεθνή αρένα, που εναποθέτουν ευθύνες στις πλάτες των κομμουνιστών και των προοδευτικών δυνάμεων όλου του κόσμου.

Οι κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις εντείνονται σε όλες τις χώρες μεγάλες και μικρές, εξαιτίας της υπερίσχυσης της δικτατορίας της αγοράς που έχει επιβληθεί και των δυνάμεων που προωθούν την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Οι πολυεθνικές εταιρίες και τα υπερμονοπώλια - τα οποία στηρίζονται από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς διευθυνόμενους από τις ιμπεριαλιστικές χώρες και ειδικότερα από τις ΗΠΑ - ολοένα και σφίγγουν τον κλοιό όσον αφορά τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις με το να επιβάλλουν κανονισμούς και διαδικασίες που ενδυναμώνουν τη θέση τους και το ρόλο τους στον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον στις διαμαρτυρίες του Σιάτλ, της Ουάσιγκτον, της Πράγας, της Μελβούρνης, της Μπανγκόνγκ και άλλων πολλών πρωτευουσών και πόλεων όλου του κόσμου. Τέτοιες διαμαρτυρίες αποτελούν έκφραση της αντίστασης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που, εξαιτίας της, έχει αυξηθεί η φτώχεια, η ανεργία και τα ξένα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι συνεργασίες που έχουν προκύψει διεθνώς μας δίνουν παραδείγματα του πώς να χτίσουμε νέους συνασπισμούς για να αντεπεξέλθουμε στις νέες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επέστρεψε σε αρχικό στάδιο εξαιτίας της βάρβαρης επίθεσης που διεξάγεται από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής ενάντια στον άοπλο παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ που στηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να επιβάλει μέσω της στρατιωτικής πυγμής της καταπίεσης και των εγκληματικών δολοφονιών τους όρους του για συνθηκολόγηση που απέτυχε να επιβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι θυσίες και η ακλόνητη στάση του ηρωικού παλαιστινιακού λαού μέσω της νέας Ιντιφάντα - που έχει κοστίσει εκατοντάδες θύματα, δεκάδες χιλιάδες πληγωμένους και ανάπηρους - έχουν προκαλέσει την αποτυχία της ισραηλινής επίθεσης και αποκάλυψαν το ναζιστικό πρόσωπο των φασιστικών δυνάμεων του Ισραήλ. Εκείνοι είχαν το θράσος να σκοτώσουν δεκατρείς Αραβοϊσραηλινούς και να τραυματίσουν χίλιους πεντακόσιους ανθρώπους υπό το προσωπείο της ισραηλινής αστυνομίας.

Το Ισραήλ αρνείται να εφαρμόσει της αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας. Αρνείται να αναγνωρίσει στον παλαιστινιακό λαό τα νόμιμα δικαιώματα της επιστροφής, της αυτοδιάθεσης, και της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας. Ετσι το Ισραήλ απειλεί την περιοχή μας και τον κόσμο με επικίνδυνες εξελίξεις που επισύρουν κινδύνους για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Πιστεύουμε πως το κόμμα σας σε συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του παλαιστινιακού λαού και του δίκαιου αγώνα του. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενημερωτικής εκστρατείας στα ΜΜΕ, για να παρουσιαστεί στο λαό η πραγματική κατάσταση στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη και να σταματήσουν οι προκαταλήψεις που καλλιεργούνται από τα διεθνή μέσα, τα οποία ελέγχονται από τις ΗΠΑ και τους σιωνιστές, οι οποίοι προσπαθούν να εξισώσουν τον πλήρως εξοπλισμένο επιδρομέα με το θύμα που πολεμά με πέτρες στον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Αγαπητοί σσύντροφοι,

Το κόμμα μας, μαζί με άλλες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, παλεύει για τη διεύρυνση και σταθερότητα της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ιορδανία. Το κόμμα μας αγωνίζεται σκληρά να συντάξει εθνικό πρόγραμμα με λύσεις στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που οξύνονται εξαιτίας της εφαρμογής οδηγιών και όρων των διεθνών οικονομικών οργανισμών, ονομαστικά είναι οι κάτωθι, IMF, η Διεθνής Τράπεζα και το WTO. Μια τέτοια οικονομικο-κοινωνική πολιτική έχει οδηγήσει τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας στα ύψη, γεγονός που αυξάνει το βαθμό εξάρτησης της χώρας μας από άλλες χώρες.

Οι κοινός διεθνής αγώνας ενάντια στην πολιτική της ανισότητας και της αδικίας που επιβάλλεται από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα ξένα χρέη που έχουν επιβληθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιπροσθέτως, το κόμμα μας και αρκετές αραβικές και τοπικές δυνάμεις γνωρίζουν τους κινδύνους που απορρέουν από την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην περιοχή μας από ιμπεριαλιστικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Η ανάμειξη στις υποθέσεις των αραβικών κρατών και η πρόκληση ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ τους πραγματοποιούνται, έτσι ώστε να γίνει η παρουσία ξένων στρατευμάτων και ξένων στρατιωτικών βάσεων απαραίτητη. Οπότε το κόμμα μας παλεύει για μια Μέση Ανατολή χωρίς στρατιωτικές βάσεις και χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν το Ισραήλ δεν επικυρώσει και δε συμμορφωθεί προοδευτικά με τη Διεθνή Συνθήκη Ατομικού Ελέγχου.

Χέρι χέρι με τις προοδευτικές δυνάμεις το κόμμα μας παλεύει ενάντια στην πολιτική επιβολής κυρώσεων στις αραβικές χώρες που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας καλούμε όλους να ενωθείτε μαζί μας για την άρση του άδικου αποκλεισμού ενάντια στον ιρακινό λαό.

Προσδοκούμε την ενδυνάμωση των σχέσεων μας έτσι ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι και νέα μέσα αγώνα.

Emily Nafto

Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ