Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμιά επανάπαυση!

Μεγάλο πλήθος διαδηλωτών πορεύτηκε χτες κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και στη συνέχεια ενώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα «λευκά κελιά» στην Τουρκία

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Το τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο που επικρατούσε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσε να σταματήσει μεγάλο πλήθος λαϊκών αγωνιστών, εργαζόμενους, συνδικαλιστές, συνταξιούχους, νεολαίους, φοιτητές από το να κατακλύσουν τον χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, για να διαδηλώσουν ότι η λύση για τα λαϊκά προβλήματα βρίσκεται στην αντίσταση που ξεδιπλώνεται. Στην πάλη για να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός και τα άλλα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και η ολιγαρχία.

«Δώδεκα μέρες μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας κατά του νομοσχεδίου - εκτρώματος της κυβέρνησης για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, δίνουμε σήμερα την απάντηση... Μετά την κινητοποίηση για τα εργασιακά, κινητοποίηση σήμερα για τον προϋπολογισμό. Κινητοποίηση αύριο για το ασφαλιστικό. Καμία επανάπαυση, καμία ολιγωρία».

Ετσι άρχισε την ομιλία του στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση - συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, αφού πρώτα αναφέρθηκε στις σημερινές δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, με την επίθεση του στρατού στις φυλακές και τα δεκάδες θύματα πολιτικών κρατουμένων που αγωνίζονται για την κατάργηση των «λευκών κελιών» και διακήρυξε την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους αγωνιστές της γείτονος χώρας.

«Σήμερα αυτή την ώρα», συνέχισε ο ομιλητής, «σε δρόμους και πλατείες όλης της χώρας, χιλιάδες εργαζόμενοι, σωματεία και συνδικαλιστές, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Δε μας έπεισαν να κάτσουμε μπροστά στις τηλεοράσεις μας να παρακολουθήσουμε το σίριαλ του Αβραμόπουλου και του δικομματισμού. Επαναφέρουμε σήμερα - και θα κρατήσουμε εδώ - την πολιτική, τους κοινωνικούς αγώνες, στο φυσικό τους χώρο: τους τόπους δουλιάς, τις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες. Με τους φυσικούς τους πρωταγωνιστές: τους εργαζόμενους πολίτες αυτής της χώρας».

Καταγγέλλοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, ο ομιλητής επισήμανε: «Μιλά η κυβέρνηση για προϋπολογισμό ανάπτυξης. Την ανάπτυξη, όπως την εννοεί, τη βλέπουμε αν κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από το χώρο αυτής της συγκέντρωσης. Εργοστάσια κλειστά και παραγωγική ερήμωση της πόλης αυτής, της χώρας ολόκληρης. Πώς αλήθεια συμβαδίζει η παραγωγική ανάπτυξη με την αλματώδη αύξηση της ανεργίας;

Ολη η φιλοσοφία του προϋπολογισμού που συζητιέται σήμερα συμβαδίζει και με τη φιλοσοφία του εργασιακού νομοσχεδίου. Θα συμβαδίζει και με τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται: Μείωση του κόστους εργασίας. Μείωση των ασφαλιστικών βαρών για την εργοδοσία. Επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με νέα φορολογικά βάρη...». Αυτή η πολιτική, κατέληξε το μήνυμα του ομιλητή, δε διορθώνεται. Ανατρέπεται.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης του προϋπολογισμού που παραθέτει τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και διατρανώνει την απόφαση των εργαζόμενων να αγωνιστούν για την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Η πορεία που συγκροτήθηκε, με επικεφαλής το πανό του ΠΑΜΕ, το οποίο έγραφε «Να μην περάσει ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός», ενώθηκε με την πορεία των Τούρκων αγωνιστών που ήρθε από την Καμάρα και πήρε έτσι και χαρακτήρα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Η ενωμένη πορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν στον υπουργό το ψήφισμα της συγκέντρωσης και στη συνέχεια πορεύτηκε στο Τουρκικό Προξενείο για να διαδηλώσει την αντίθεση όλων στα «λευκά κελιά» και να απαιτήσει την κατάργησή τους, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία ήταν: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», «Λευτεριά, λευτεριά, όχι στα λευκά κελιά», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ