ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα

Εκτιμώντας τις πολιτικές δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας ως προϊόν της αποτελεσματικότητας και της δύναμης των αγώνων που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισαν, στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση, την παραμονή τους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση αθετήσει τις δεσμεύσεις της. Αύριο αναμένεται να γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πάτρας.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα ότι «το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρέπει να τεθεί αμέσως σε πλήρη λειτουργία» και ορίζει ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία της Απεργιακής Επιτροπής του ΕΚΠΑ υπάρχει εισαγγελική παραγγελία προς το προεδρείο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ιδρύματος «να αποστείλει στο 2ο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τα πρακτικά της από 02-12-2013 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, γνωρίζοντας τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής».

Ανακοίνωση του ΜΑΣ

Απαντώντας στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΑΑΚ, οι οποίες κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι με την πρότασή του, που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΜΠ, έσπασε η απεργία, η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «ουσιαστικά καταγγέλλουν τους εργαζόμενους, που με τον αγώνα τους απέσπασαν δέσμευση ότι δε θ' απολυθεί κανείς και την ίδια στιγμή συνεχίζουν την πάλη τους για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας! Αυτή την απόφαση πήραν οι εργαζόμενοι»!

Παράλληλα, το ΜΑΣ υπογραμμίζει τον τυχοδιωκτισμό αυτών των δυνάμεων: «Δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά ο αγώνας των εργαζομένων και κάθε αγώνας, το πώς θα μπορεί να πιέζει και να αποσπά δεσμεύσεις, το πώς θα δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Το μόνο που τους νοιάζει μάλλον, είναι το να κάνουν επικοινωνιακή κόντρα με την κυβέρνηση, το να κάτσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική καρέκλα και το να βγει ο Τσίπρας πρόεδρος της Κομισιόν»... Το Μέτωπο καλεί τους φοιτητές να κάνουν στην άκρη αυτές τις δυνάμεις, να μπουν στον αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη.

Διαμαρτυρίες γονέων για τα προβλήματα των σχολείων

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Νάουσα για τη θέρμανση στα σχολεία
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Νάουσα για τη θέρμανση στα σχολεία
Σε αποκλεισμό του δρόμου μπροστά στο σχολείο προχώρησαν χτες το πρωί γονείς και μαθητές από τα 6ο και 14ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου, απαιτώντας λύση στα προβλήματα στελέχωσης και υποδομής των σχολείων.

Ειδικότερα, ζητούν σχολικό τροχονόμο, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από το σχολικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο. Απαιτούν να φτάσουν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που απουσιάζουν από το ολοήμερο τμήμα που λειτουργεί στοιχειωδώς, σαν πάρκινγκ παιδιών. Ζητούν, επίσης, να δοθούν τα αναγκαία χρήματα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις στην αυλή, στα κουφώματα, στη μόνωση και να στελεχωθεί το συγκρότημα επαρκώς με μόνιμες καθαρίστριες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων των δύο σχολείων, της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» ενημέρωσαν για την κατάσταση και τις διεκδικήσεις τους, ενώ οι μικροί μαθητές ζωγράφισαν το πώς βλέπουν το σχολείο.

Στο μεταξύ, με τα πρώτα κρύα εμφανίστηκαν έντονα και τα προβλήματα θέρμανσης και σε σχολεία της Αθήνας. Χωρίς θέρμανση παραμένουν τα: 66ο Δημοτικό Σχολείο, 51ο Γυμνάσιο και 27ο Λύκειο Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως καταγγέλλει η Ενωση Γονέων του 4ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων σε επιστολή της προς τον Δήμαρχο με την οποία απαιτεί άμεση λύση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Νάουσας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας η Ενωση Γονέων Νάουσας στην οποία συμμετέχουν 54 Σύλλογοι Γονέων, απαιτώντας από τη διοίκηση του Δήμου να αφήσει τους χορηγούς έξω από τα σχολεία και να διεκδικήσει κονδύλια από το κράτος, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για τη θέρμανση και τις άλλες λειτουργικές ανάγκες.

Η γενική συνέλευση της Ενωσης Γονέων Νάουσας, παρά τον κίνδυνο να ξαναμείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση, αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει να μπει στα σχολεία πετρέλαιο θέρμανσης από χορηγίες επιχειρηματιών. Και ξεκαθάρισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη στροφή προς τις χορηγίες, για την επίλυση των ελλείψεων των δημόσιων σχολείων καθώς έτσι απαλλάσσεται το κράτος από τις ευθύνες του.

Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Για τον καιροσκοπισμό των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον προσανατολισμό του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ - ΤΕΙ εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Δε θα δεχτούμε καμία απόλυση - καμία δίωξη συναδέλφου.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβούλιου (ΚΣ) της Ομοσπονδίας, με θέμα τον καθορισμό της στάσης μας μπροστά στις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με μέλη του ΚΣ κι εκπροσώπους των 8 συλλόγων από τα ιδρύματα που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Δίκτυο Διοικητικών) συνειδητά απείχαν από τη συνεδρίαση. Οι λόγοι που δεν προσήλθαν, κατά τα γραφόμενά τους, είναι: για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ "...Αρνούμαστε να ενσωματωθούμε στην αντίληψη "στα λόγια λέμε άλλα" και "στην πράξη κάνουμε άλλα". Για αυτό δεν θα προσέλθουμε στη συνεδρίαση στη Λάρισα...", για τη δε ΑΝΤΑΡΣΥΑ "...Δεν νομιμοποιούμε με την παρουσία μας πολιτικά παιχνίδια και συμφωνίες που παίζονται στις πλάτες συναδέλφων απεργών, 3 μήνες τώρα...". Με προφάσεις προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια ανεύθυνη στάση απέναντι στα συλλογικά όργανα, συμβάλλοντας τελικά στον εκφυλισμό τους. Πάει πολύ να εγκαλούν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για το αυτονόητο: ότι συμμετείχαν στην συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, του οποίου αποτελούν μέλη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό και πριν την συνεδρίαση του ΚΣ, πήραμε ξεκάθαρα θέση με δημόσια ανακοίνωση. Με αυτή τη θέση πήγαμε στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων και στη συνεδρίαση του ΚΣ.

Αυτές οι δυνάμεις τι έκαναν;

Να μας πει η κα Δαφέρμου, μέλος του ΚΣ - εκπρόσωπος του Δικτύου Διοικητικών, τι πρότεινε στην πρόσφατη Γ.Σ. του ΕΜΠ; Η μόνη της πρόταση ήταν να προσφύγουν οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά μέτρα. Τι κάνει η κα Δαφέρμου για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στο δικό της χώρο δουλειάς, στο Πάντειο; Απλώς δεν έχει πατήσει στις τρεις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις του δικού της συλλόγου.

Να μας πει ο κ. Τριγάζης, μέλος του ΚΣ - εκπρόσωπος της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης, ποια ήταν η στάση του στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας; Απλώς, συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού και "υποσχέθηκε" ν' ανοίξει το ίδρυμα. Ετσι, για να μαθαίνουν οι συνάδελφοι ότι "στα λόγια λένε άλλα και στην πράξη κάνουν άλλα".

Τι πρότειναν οι ίδιες δυνάμεις στη Γενική Συνέλευση του ΕΜΠ, όπως και στη Γενική Συνέλευση του ΕΚΠΑ; 24ωρες απεργίες και νέα διαπραγμάτευση με τον υπουργό.

Η συνέπεια λόγων και πράξεων, η καθαρή στάση, η υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συναδέλφων έχουν αποδειχτεί για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων των διοικητικών.

Πάει πολύ να εγκαλούν το ΠΑΜΕ ότι θέλει να κλείσει τους αγώνες. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν σε κάθε χώρο δουλειάς, για κάθε ζήτημα, χρόνια τώρα, ακόμα και όταν κάποιοι έλεγαν στους εργαζόμενους ότι θα εξαιρεθούν από αυτή την επίθεση. Παλεύουν για να μην περάσουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, τα αντιασφαλιστικά μέτρα, παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών τους.

Πάει πολύ να λένε ότι το ΠΑΜΕ βάζει όρια και προϋποθέσεις στους αγώνες, αυτοί που προτάσσουν σαν αίτημα να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη με αριστερό πρόσημο, που θα παρουσιαστεί σαν σωτήρας (αλλά θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους) και θέλουν να "ενώσουν" τους εργαζόμενους, στη βάση του τι ψηφίζουν.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν για την ανατροπή της πραγματικής αιτίας όλων των δεινών που βιώνουμε, η οποία δεν είναι άλλη από την εξουσία των μονοπωλίων.

Και στον αγώνα, αυτό έχουν υποστεί και διώξεις και απολύσεις, έχουν έρθει αντιμέτωποι με την κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή.

Πάει πολύ λοιπόν κι ας έχουν στο μυαλό τους ότι σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

Συγκέντρωση του ΜΑΣ αύριο στα Προπύλαια

Συγκέντρωση αύριο, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση και την επίθεση που δέχονται φοιτητές και σπουδαστές στις σπουδές και τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ