ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ακομψες» πιέσεις από Κ. Αναν και Ντελ Πόντε...

ΝΑΤΟικοί περιπολούν στην περιοχή που θεωρούν «σύνορα» με τη Νότια Σερβία

Associated Press

ΝΑΤΟικοί περιπολούν στην περιοχή που θεωρούν «σύνορα» με τη Νότια Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Με βατήρες το ζήτημα του μελλοντικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου και την «εκκρεμότητα» της σύλληψης και παραπομπής του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και η γενική εισαγγελέας του ειδικού ποινικού δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αύξησαν χτες τις πιέσεις τους έναντι της κυβέρνησης του Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Ο πρώτος, «αγνοώντας» την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε - την ανήκουστη για τους Σέρβους - μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε... τρίτο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η δε γενική εισαγγελέας εξέφρασε τον εκνευρισμό της για την αδράνεια των νέων γιουγκοσλαβικών αρχών που παρατείνουν τη μη σύλληψη και παραπομπή του πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας στο Δικαστήριο της Χάγης!

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Κόφι Ανάν ανακοίνωσε χτες την «πρότασή» του περί αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου σαν το «τρίτο μέλος της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας»(!) στη διάρκεια χτεσινής, απολογιστικής για το 2000, συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η «πρόταση» Ανάν προκάλεσε δίχως άλλο τη δριμύτατη αντίδραση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, ο οποίος, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Πέτερα Στογιάνοφ στη νότια σερβική πόλη Νις, ξεκαθάρισε λέγοντας: «Η Γιουγκοσλαβία είναι μία ομοσπονδία δύο δημοκρατιών και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τέτοια. Οποιαδήποτε ερμηνεία ή πρόταση σύστασης της Ομοσπονδίας από τρία μέλη είναι αντίθετη με την πραγματικότητα»!

Λίγες ώρες αργότερα - να επρόκειτο άραγε τρόπον τινά για «συντονισμένες αντιδράσεις» - ένας ακόμη αξιωματούχος του ΟΗΕ, η γενική εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, έσπευσε να εκφράσει τον εκνευρισμό της για την κωλυσιεργία των γιουγκοσλαβικών αρχών έναντι της σύλληψης και παραπομπής του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, θεωρώντας μάλιστα πως το Βελιγράδι «δεν έχει δικαίωμα να θεωρεί τον Μιλόσεβιτς εσωτερική του υπόθεση»...

«Περιμένω να συλληφθεί τόσο ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ολος ο κόσμος ξέρει ότι περιμένω κάτι τέτοιο» είπε συγκεκριμένα η Ντελ Πόντε, καλώντας μάλιστα τους ηγέτες των ΗΠΑ και ΕΕ να φροντίσουν ώστε «η παράδοση των Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς και Μλάντιτς να αποτελέσει βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»!

Και η ντελ Πόντε συνέχισε ακάθεκτη απορρίπτοντας ως «πρωτοφανής» τη θέση των γιουγκοσλαβικών αρχών να μην παραπεμφθεί ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη αλλά να δικαστεί στη Σερβία. «Η Γιουγκοσλαβία δεν είναι, και για πολλά χρόνια θα συνεχίσει να μην είναι, σε θέση να διενεργήσει μία δίκαιη δίκη για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Μιλόσεβιτς... Ο Μιλόσεβιτς θα παραπεμφθεί στη Χάγη από το δικό μας δικαστήριο» υποστήριξε στις δηλώσεις της η γενική εισαγγελέας και εξέφρασε, όπως είπε, έκπληξη και οργή, για το γεγονός ότι «ορισμένοι Σέρβοι βλέπουν εαυτούς ως τα αποκλειστικά θύματα του Μιλόσεβιτς, ενώ υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και άλλα θύματα όπως οι Βόσνιοι, οι Κοσσοβάροι Αλβανοί, οι Κροάτες»(!)...

Τέλος, η ντελ Πόντε, ανακοίνωσε πως... για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος θα μεταβεί στις 18 και 19 του ερχόμενου μήνα σε Σερβία, Βοσνία και Κροατία, για να συζητήσει τα προβλήματα της συνεργασίας του δικαστηρίου με τις εκεί αρχές...

Νέα σύλληψη «δείγμα» 13 ανταρτών του UCPMB

Χτες, ένα 24ωρο μετά τις νέες κατηγορίες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου κατά της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο για τις ευθύνες που φέρει όσον αφορά στη διείσδυση και δράση των Αλβανών αυτονομιστών στη νότια Σερβία, ανακοινώθηκε η σύλληψη 13 Κοσσοβάρων Αλβανών μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς».

Οι 13 άνδρες συνελήφθησαν στην περιοχή Ντραγκχιμπάτς Μάλα έχοντας στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες πυροβόλων όπλων, εκτοξευτήρων ρουκέτας, χειροβομβίδες, στρατιωτικές στολές και χάρτες και οδηγήθηκαν αργότερα στο κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατοπέδου Μποντστίλ για ανακρίσεις...

Ο ταγματάρχης Στίβεν Σάπελ ανακοινώνοντας την παραπάνω είδηση υποστήριξε πως οι συλλήψεις των 13 ανδρών «φανερώνουν την αφοσίωση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας στη διασφάλιση της απαγόρευσης εισόδου των ένοπλων ομάδων Κοσσοβάρων Αλβανών στη νότια Σερβία και στην αποτροπή της μετατροπής του Κοσσυφοπεδίου σε βάση εξαπόλυσης εξτρεμιστικής δραστηριότητας»...

Νωρίτερα, χτες τα ξημερώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε προβεί σε μία ακόμη καταδικαστική ανακοίνωση σε βάρος των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών που δρουν στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, καλώντας τους να παραδώσουν τα όπλα, να σταματήσουν τις ένοπλες δραστηριότητές τους και να διαλύσουν την οργάνωσή τους, δηλαδή τον «Απελευθερωτικό Στρατό Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς».

ΙΤΑΛΙΑ
Τα πρώτα θύματα του μη εμπλουτισμένου ουρανίου;

ΡΩΜΗ.-

Εκατοντάδες τόνους βομβών ξέρναγαν για μήνες τα γεράκια του ΝΑΤΟ πάνω από τη Γιουγκοσλαβία. Οσοι μιλούσαν τότε για τον «ύπουλο» θάνατο που έσπερναν τα βομβαρδιστικά που έφεραν οι οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο, ήταν «εκτός γραμμής και φυσικά πραγματικότητας» μπροστά τον ακήρυχτο πόλεμο για τα... «ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι μάντεις «κακών», όμως, επαληθεύτηκαν για άλλη μια φορά, αφού ήδη στην Ιταλία έχει προκληθεί απίστευτος τρόμος μετά σάλου συνοδευόμενου, μετά την προχτεσινή αποκάλυψη ότι ο ύποπτος θάνατος επτά Ιταλών στρατιωτικών συνδέεται άμεσα με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς, καθώς προσβλήθηκαν από λευχαιμία, αφού υπηρέτησαν στα Βαλκάνια...

Το θέμα έχει ευλόγως προκαλέσει σάλο και είναι ειρωνεία ότι τα πρώτα θύματα είναι από χώρα που ήταν επιτιθέμενη! Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό «Παρατηρητήριο για την Προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων», 7 Ιταλοί στρατιωτικοί πέθαναν και περίπου δώδεκα άλλοι αρρώστησαν, αφού εκτέθηκαν στην ακτινοβολία που αποδεσμεύτηκε από το μη εμπλουτισμένο ουράνιο. Μεταξύ των στρατιωτικών αυτών, βρίσκονταν μηχανικοί επιφορτισμένοι με τη συντήρηση των ελικοπτέρων που είχαν ρίξει οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο και είχαν ως ορμητήριο βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. Επίσης, ύποπτη θεωρείται και η εμφάνιση καρκίνου και σε άλλους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια.

Ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αν και αρνείται την άμεση αυτή σχέση μεταξύ των θανάτων και του μη εμπλουτισμένου ουρανίου, διέταξε ήδη την ίδρυση μιας «επιτροπής επιστημονικής έρευνας», για να διευκρινίσει αν ο θάνατός τους συνδέεται με τη χρήση μη εμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και το Κόσσοβο, ενώ απευθύνθηκε και σε κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με το θέμα.

Πάντως επισήμως, ο Ματαρέλα μέχρι στιγμής απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς ως «μη ρεαλιστικούς»... Αναλόγως και ο Ιταλός διοικητής της KFOR Κάρλο Καμπιγκιόσου διαψεύδει σθεναρά ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των υπόπτων θανάτων των Ιταλών στρατιωτικών και της χρήσης οβίδων με μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

Ωστόσο, ο Ιταλός υφυπουργός Περιβάλλοντος Βαλέριο Καλζολάιο έχει υποστηρίξει ότι οι καρκινογόνες και τοξικές συνέπειες της ουσίας αυτής θα μπορούν να διευκρινιστούν μόνον μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ την ίδια στιγμή δικαστές στο Κάλιαρι, πρωτεύουσας της Σαρδηνίας όπου και η έδρα των στρατιωτικών, έδωσαν εντολή για την εκταφή της σορού ενός εκ των δυο στρατιωτών, του 24χρονου αξιωματικού Σαλβατόρε Βάτσα, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Βοσνία μεταξύ του Νοεμβρίου του 1998 και του Απριλίου του 1999 και ο οποίος πέθανε από λευχαιμία το Σεπτέμβριο του 1999.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον παραδέχτηκε το φετινό Μάρτιο ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν πράγματι 31.000 οβίδες που περιείχαν μη εμπλουτισμένο ουράνιο στη διάρκεια του πολέμου του Κοσσόβου το 1999. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν επίσης στη Βοσνία, ενώ αμερικανικές πηγές δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψεύσει ότι χρησιμοποιήθηκε μη εμπλουτισμένο ουράνιο στους πυραύλους Τόμαχοκ που ερρίφθησαν στη Βοσνία.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Συνεχίζουν δυναμικά

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, που βρίσκεται σε αγωνιστική κινητοποίηση, πλημμύρισε τους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας, διαμαρτυρόμενο για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης όσον αφορά την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και κυρίως για το ύψος της αύξησης.

Μετά τη γιγάντια διαδήλωση στη Βαρσοβία, που έγινε τη Δευτέρα όπου δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία, χτες οι νοσοκόμοι έκλεισαν αρκετούς δρόμους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πόλη Λοτζ, στα κεντρικά της χώρας, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το βορρά με το νότο. Επίσης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν καταλάβει και το υπουργείο Υγείας στην πρωτεύουσα.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δείχνουν κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μετά την απόρριψη εκ μέρους της κυβέρνησης των προτάσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων, για αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 60%, αφού εδώ και μία δεκαετία οι αποδοχές τους έχουν μείνει στάσιμες. Κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν την Τρίτη, η νέα κυβέρνηση προσέφερε αύξηση μικρότερη από το αιτούμενο, που θα φτάνει τα 39 δολάρια μηνιαίως και φυσικά χωρίς εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα υπερψηφιστεί στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Μετά από αυτό όπως τονίζουν, ο αγώνας είναι μονόδρομος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ