ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Στο ... ύψος τους οι τιμές

 «Παιχνίδια» με την επάρκεια, άρχισαν να κάνουν οι έμποροι χονδρικής, 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα

Στα ίδια υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και χθες οι τιμές των κρεάτων στη Βαρβάκειο Αγορά, αλλά και στα συνοικιακά κρεοπωλεία, παρά το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης - σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθήνας (ΟΚΑΑ) - μειώθηκαν μέχρι και 500 δραχμές το κιλό στα κατσίκια και 250 δραχμές το κιλό στα αρνιά. Ομως, τα ίδια στοιχεία του ΟΚΑΑ αναφέρουν ότι οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων προς τα κρεοπωλεία ήταν πολύ λιγότερες από αυτές της προηγούμενης ημέρας, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι έμποροι χονδρικής, μπορεί να μειώνουν τις τιμές υπό τις απειλές για εφόδους του ΣΔΟΕ, όμως φαίνεται ότι, τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, άρχισαν να «κάνουν παιχνίδια» με την επάρκεια.

Αν και χθες η κίνηση στην αγορά χαρακτηρίστηκε υποτονική για τα δεδομένα των ημερών, και με τις τιμές να μην σημειώνουν περαιτέρω άνοδο από τις 3.000 δρχ. το κιλό για τα αμνοερίφια, εντούτοις, ένα παιχνίδι των εμπόρων χονδρικής με την επάρκεια, είναι ικανό να εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Βέβαια, οι τιμές στα συνοικιακά κρεοπωλεία είναι αρκετά υψηλότερες.

Ενδεικτικά, χθες στη Βαρβάκειο, οι τιμές κινήθηκαν περίπου ως εξής:

  • Κατσίκια και αρνιά από 2.800 έως 3.100 δραχμές το κιλό.
  • Νωπές ντόπιες γαλοπούλες από 2.200 έως 2.700 δραχμές το κιλό.
  • Εισαγόμενες νωπές γαλοπούλες από 1.500 έως 1.800 δραχμές το κιλό.
  • Γουρουνόπουλα από 1.700 έως 2.300 δραχμές το κιλό.
  • Γουρουνόπουλα κάτω των 14 κιλών, από τις 2.500 έως τις 3.000 δραχμές το κιλό.
Το ωράριο

Τα κρεοπωλεία, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, το Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σήμερα και αύριο, τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 24/12 από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, τις προαναφερθείσες μέρες, θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα από αυτά της Αθήνας, εκτός από τις Κυριακές - παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που θα ισχύει ακριβώς το ίδιο ωράριο με αυτό της Αθήνας.

Τα σούπερ μάρκετ, από σήμερα έως την Παρασκευή, θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, τα Σάββατα από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τις δύο Κυριακές, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Τα αρτοποιεία την Τρίτη θα είναι κλειστά. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν την Κυριακή ψωμί για τρεις μέρες. Τη Δευτέρα των Χριστουγέννων, θα είναι ανοιχτά μόνο για ψήσιμο φαγητών.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώσεις από τα περασμένα μεσάνυχτα

Με μειωμένες τιμές πωλούνται από τα περασμένα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, η βενζίνη σούπερ πωλείται φθηνότερα κατά 2,8 δραχμές το λίτρο, η αμόλυβδη κατά 2,6, το πετρέλαιο κίνησης κατά 6,7 και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10,1 δραχμές. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην υποχώρηση διεθνώς των τιμών του αργού πετρελαίου, όπου χτες το μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου διαπραγματευόταν στα 24,68 δολάρια το βαρέλι, και στη Ν. Υόρκη, το ελαφρύ αμερικανικό αργό, διαπραγματευόταν στα 27,50 δολάρια το βαρέλι. Η χτεσινή τιμή του μπρεντ, είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 8 μηνών.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές των καυσίμων ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 234,4, αμόλυβδη 224,7, πετρέλαιο κίνησης 222,3, θέρμανσης 119,3 δρχ/λίτρο. Α' Ζώνη: σούπερ 239,3, αμόλυβδη 229,6, πετρέλαιο κίνησης 227,3 και θέρμανσης 122,3. Β' Ζώνη: σούπερ 242,3, αμόλυβδη 232,6, κίνησης 230,3 και θέρμανσης 125,3. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 244,3, αμόλυβδη 234,6, κίνησης 232,3 και θέρμανσης 128,3. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 234,5, αμόλυβδη 225,8, κίνησης 224,3 και θέρμανσης 121,8.

Πρόγραμμα μετεγκατάστασης 13 υπουργείων

Η  συνολική δαπάνη του έργου ύψους 340 δισ. δραχμών, θα  καλυφθεί  κατά το ήμισυ  από δάνεια

Κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ (περίπου 340 δισ. δραχμές) θα δαπανηθεί για τη μετεγκατάσταση της επιτελικής δημόσιας διοίκησης στην Αττική. Το σχετικό πρόγραμμα εξωραϊσμού παρουσίασε χτες, εν χορδαίς και οργάνοις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Από τα λεγόμενά του δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο παρά μόνο κάποιες γενικόλογες κατευθύνσεις καθώς θα πρέπει προηγουμένως να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι και να προκηρυχτούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Ο υπουργός υποσχέθηκε να ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία, μέσα στο επόμενο έτος 2001.

Το πρόγραμμα αυτό, που είναι συγχρηματοδοτούμενο, θα καλυφθεί με το ποσό των:

  • 480 εκ. ευρώ από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ποσοστό 48% του συνολικού προϋπολογισμού)
  • 300 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  • 220 εκ. ευρώ από πόρους που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Η πρώτη φάση του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για 250 εκ. ευρώ υπογράφηκε ήδη. Η διάρκειά του θα είναι 20ετής (με 5 χρόνια «χάριτος») και το ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε να καταβάλλει επιτόκια κατά 15 εκατοστά της μονάδας υψηλότερα από τα ισχύοντα στην επίσημη ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

Ο υπουργός παρέπεμψε σε μια ειδυλλιακή εικόνα των δημοσίων κτιρίων, που θα στεγαστούν σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στο κοινό (κοντά στο μετρό, στην Εθνική οδό κλπ.) διευκρινίζοντας ότι η μεταστέγαση θα γίνει μόνο στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας. Δεν έχασε, μάλιστα, την ευκαιρία για να αναγγείλει και το τέλος της εποχής της ψωροκώσταινας, αφού τα νέα κτίρια θα ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές και δυνατότητες της οικονομίας.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1998 και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2005 περιλαμβάνει τη στέγαση 13 υπουργείων, που σήμερα είναι διάσπαρτα σε 162 κτίρια στην πλειοψηφία τους νοικιασμένα, 22 ΔΟΥ και 2 επιτελικές μονάδες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Περιλαμβάνει επίσης δυο υπόγεια γκαράζ, ένα στην περιοχή Ριζάρη και ένα που θα εξυπηρετεί το αναγειρόμενο -σ.σ με ρυθμούς χελώνας- κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ελαιώνα.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
Αύξηση του τζίρου 7,5% στο 9μηνο

Τον τζίρο των καταστημάτων για το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2000 ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τα σχετικά στοιχεία φανερώνουν τους διαφορετικούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας ανάμεσα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και στη «λοιπή χώρα». Ετσι, η αύξηση του τζίρου (πριν αφαιρεθεί η επίπτωση του πληθωρισμού) για το σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε σε 7,5% με την αύξηση στην περιοχή της πρωτεύουσας να φτάνει σε 8,4% και στη «λοιπή χώρα» σε 6,1%.

Από τη σύγκριση του μέσου δείκτη στο εννιάμηνο του 2000 με το αντίστοιχο διάστημα του 1999 για το σύνολο της χώρας, προκύπτουν οι εξής μεταβολές: μεγάλα καταστήματα τροφίμων 8,5%, φαρμακευτικά - καλλυντικά 8,4%, ένδυση - υπόδηση 7,7%, βιβλία - χαρτικά 7,7%, έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός 6,7%.

ΕΤΒΑbank
Δανείστηκε 150 εκατ. ευρώ

Η διοίκηση της ΕΤΒΑbank υπέγραψε τη σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου, που πήρε από κοινοπραξία 13 τραπεζών (10 ξένων και 3 ελληνικών) 150 εκατ. ευρώ (περίπου 51 δισ. δραχμές) για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεών της.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της ΕΤΒΑbank:

  • Οργανωτές του δανείου - που υπογράφτηκε στις 14 του Δεκέμβρη στο Λονδίνο - ήταν οι τράπεζες Sanwa Intrernational, WestLB και Bayerische Ypo Vereinsbnak. Στην κοινοπραξία των 13 τραπεζών που χορήγησαν το δάνειο, μετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Εμπορική και ALPHA BANK.
  • Η διάρκεια του δανείου είναι 5 χρόνια, με επιτόκιο euribor 6 μηνών - δηλαδή το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - που θα μπορεί να προσαυξηθεί κατά 0,35%.
  • Το δάνειο, θα χρησιμοποιηθεί για «αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της Τράπεζας», δηλαδή για τη ρύθμιση των παλιών δανείων και άλλων υποχρεώσεων της Τράπεζας.

Παρουσιάζοντας την ΕΤΒΑbank στους επικεφαλής των 13 τραπεζών που χορήγησαν το κοινοπρακτικό δάνειο, ο διοικητής της Τράπεζας, Γ. Κασμάς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η καθαρή της θέση υπερβαίνει τα 380 δισ. δραχμές, την υψηλή κερδοφορία της (στο 11μηνο του 2000 εμφανίζει καθαρά κέρδη προ φόρων 33 δισ. δραχμές) και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση.

ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διευρύνεται η φορολογική αδικία

Την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων που επιβάλλει με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση, «διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη φορολογική αδικία», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) και σημειώνει πως η αύξηση αυτή επιβλήθηκε παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση της ΕΒΣΘ:

  • Αναφέρεται ότι τα βασικά φορολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παραμένουν και επιδεινώνονται με το νέο προϋπολογισμό. «Ετσι διαπιστώνουμε ότι διατηρείται το άδικο φορολογικό σύστημα με τον κατ' επιλογή λογιστικό ή εξωλογιστικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του ΦΠΑ, τη διατήρηση του συντελεστή 25% στις ΟΕ και ΕΕ και του 35% στους συνεταιρισμούς, την απαγόρευση στις ΜΜΕ να δηλώσουν ζημίες ή πραγματικά κέρδη κάτω από το υποθετικό όριο κερδών...».
  • Καταδικάζεται η μηδενική αύξηση του κοινωνικού πόρου προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και η μη καταβολή των οφειλόμενων 93 δισ. στον ΟΑΕΕ, που αυξάνει το έλλειμμα του οργανισμού και επιβαρύνει για άλλη μια φορά τους ασφαλισμένους, αφού προβλέπεται αύξηση των εισφορών τους.
  • Παρατηρείται ότι και πάλι ο προϋπολογισμός δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο, τη στιγμή που υπάρχει στασιμότητα ή και μείωση στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τις συντάξεις, την περίθαλψη.
  • Συμπεραίνεται ότι ο προϋπολογισμός δεν επιφέρει δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ