Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόγραμμα μετεγκατάστασης 13 υπουργείων

Η  συνολική δαπάνη του έργου ύψους 340 δισ. δραχμών, θα  καλυφθεί  κατά το ήμισυ  από δάνεια

Κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ (περίπου 340 δισ. δραχμές) θα δαπανηθεί για τη μετεγκατάσταση της επιτελικής δημόσιας διοίκησης στην Αττική. Το σχετικό πρόγραμμα εξωραϊσμού παρουσίασε χτες, εν χορδαίς και οργάνοις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Από τα λεγόμενά του δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο παρά μόνο κάποιες γενικόλογες κατευθύνσεις καθώς θα πρέπει προηγουμένως να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι και να προκηρυχτούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Ο υπουργός υποσχέθηκε να ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία, μέσα στο επόμενο έτος 2001.

Το πρόγραμμα αυτό, που είναι συγχρηματοδοτούμενο, θα καλυφθεί με το ποσό των:

  • 480 εκ. ευρώ από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ποσοστό 48% του συνολικού προϋπολογισμού)
  • 300 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  • 220 εκ. ευρώ από πόρους που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Η πρώτη φάση του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για 250 εκ. ευρώ υπογράφηκε ήδη. Η διάρκειά του θα είναι 20ετής (με 5 χρόνια «χάριτος») και το ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε να καταβάλλει επιτόκια κατά 15 εκατοστά της μονάδας υψηλότερα από τα ισχύοντα στην επίσημη ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

Ο υπουργός παρέπεμψε σε μια ειδυλλιακή εικόνα των δημοσίων κτιρίων, που θα στεγαστούν σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στο κοινό (κοντά στο μετρό, στην Εθνική οδό κλπ.) διευκρινίζοντας ότι η μεταστέγαση θα γίνει μόνο στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας. Δεν έχασε, μάλιστα, την ευκαιρία για να αναγγείλει και το τέλος της εποχής της ψωροκώσταινας, αφού τα νέα κτίρια θα ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές και δυνατότητες της οικονομίας.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1998 και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2005 περιλαμβάνει τη στέγαση 13 υπουργείων, που σήμερα είναι διάσπαρτα σε 162 κτίρια στην πλειοψηφία τους νοικιασμένα, 22 ΔΟΥ και 2 επιτελικές μονάδες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Περιλαμβάνει επίσης δυο υπόγεια γκαράζ, ένα στην περιοχή Ριζάρη και ένα που θα εξυπηρετεί το αναγειρόμενο -σ.σ με ρυθμούς χελώνας- κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ελαιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ