ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΔΕΔΥ
Συνεχίστηκαν οι διαδικασίες του εκφυλισμού

Οκτώ ώρες (!) συνεδρίαζε χτες το Γενικό Συμβούλιο για να εκλέξει προεδρείο η πλειοψηφία

Οκτώ σχεδόν ώρες κράτησε χτες η πρώτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου που εκλέχτηκε από το πρόσφατο 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Μοναδικό θέμα ήταν να εκλεγεί το νέο προεδρείο του συμβουλίου, η αρμοδιότητα του οποίου είναι απλώς να κρατά τη διαδικασία στις συνεδριάσεις!

Εξαρχής, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έκαναν καθαρό ότι δε θα βάλουν υποψηφιότητα και δε θα συμμετέχουν στο προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου γιατί, όπως σημείωσαν, ύστερα και από το Συνέδριο, «έγινε ακόμα πιο καθαρό ότι η ΑΔΕΔΥ είναι ένα εκφυλισμένο πράγμα, δεν έχει καμία σχέση με την εκπροσώπηση των συμφερόντων των εργαζομένων».

Οτι «είναι ένα εργαλείο στα χέρια του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Βασική αιτία της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η γραμμή που υπηρέτησε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, η οποία μαζί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στήριξαν και στηρίζουν όλα τα χρόνια τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, τη λογική του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων». Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι παλεύουν για την ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση και απείχαν από την ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρατάξεις «Αυτόνομη Παρέμβαση», «Παρεμβάσεις» και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή», μιλούσαν για τη συγκρότηση ενός «αντιμνημονιακού» προεδρείου (!) προβάλλοντας τη γραμμή μια άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού και επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν δυνάμεις εγκλωβισμού των εργαζομένων στην κυρίαρχη πολιτική των εργαζομένων.

Ακολούθησε η διαδικασία για την εκλογή της νέας 17μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΚ κατέβασε δύο ψηφοδέλτια για την ΕΕ, μεθοδεύοντας και επιδιώκοντας την ισοψηφία στα «υπόλοιπα» της καταμέτρησης, ώστε να πάρει μία έδρα επιπλέον. Τελικά δεν τα κατάφερε και τα αποτελέσματα είναι τα εξής: Δύο έδρες κατέλαβαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τέσσερις έδρες τα δύο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ (τρεις και μία), τέσσερις έδρες η ΔΑΚΕ, τρεις η «Αυτόνομη Παρέμβαση», δύο η «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» και δύο οι «Παρεμβάσεις».

Τόσο οι διαδικασίες του συνεδρίου που προηγήθηκε, όσο και η χτεσινή συνεδρίαση, μαρτυρούν το βαθμό εκφυλισμού της ΑΔΕΔΥ και διαψεύδουν πλήρως τους ισχυρισμούς της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ), των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΥΣΑ) και της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής» (νέα παράταξη προέλευσης ΠΑΣΚ) ότι το 35ο Συνέδριο ήταν «σταθμός ανατροπής» σε θετική κατεύθυνση για το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.

Από βδομάδα οι κινητοποιήσεις αγροτών - κτηνοτρόφων

Την Τρίτη σε Λάρισα και Χανιά, την Τετάρτη στη Μυτιλήνη

Αγώνα επιβίωσης δίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες

Eurokinissi

Αγώνα επιβίωσης δίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες
Εντείνονται οι προετοιμασίες στα χωριά της Θεσσαλίας για την πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 10/12, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Αύριο βγάζουν τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία του χωριού οι αγρότες στο Δαμάσι της Λάρισας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα πάρουν κι άλλοι Αγροτικοί Σύλλογοι σε χωριά των νομών της Θεσσαλίας.

Συγκέντρωση διοργανώνει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, την Τρίτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Σε συγκέντρωση καλεί η ΠΑΣΥ και στη Μυτιλήνη, την Τετάρτη 11/12, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Στους δεκάδες λόγους που βγάζουν τους αγρότες ξανά στους δρόμους, προκειμένου να επιβιώσουν, προστίθενται και οι καταδίκες όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Τράπεζα Πειραιώς (εξαγόρασε την πρώην Αγροτική Τράπεζα). Το τελευταίο διάστημα τα «κλητήρια» πέφτουν «βροχή», ενώ πριν από λίγες μέρες ένας αγρότης καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014.

Οι υποθέσεις αφορούν σε αγροτικά δάνεια που πήραν οι αγρότες από την ΑΤΕ πριν ακόμα αυτή πωληθεί στην Πειραιώς. Μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέρασαν στην «κακή» και παρέμειναν στη διαχείριση του Δημοσίου. Τώρα, το κράτος στρέφεται ενάντια στους αγρότες, από τους οποίους δεν έχει τίποτα να δημεύσει για να πάρει τα χρωστούμενα και οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντίθετο το ΚΚΕ στο πρόγραμμα «Progress»

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο πρόγραμμα «Progress 2013», που έχει ως αντικείμενο τον «Κοινωνικό Πειραματισμό στην Πολιτική για τη Στήριξη Κοινωνικών Επενδύσεων», δήλωσαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Η Περιφέρεια συγχρηματοδοτεί το πρόγραμμα με τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Ευρωπαϊκός Ομιλος Εδαφικής Συνεργασίας "Εύξεινη Πόλη"», το Δήμο Αχαρνών, την εταιρεία «VFA Σύμβουλοι Ανάπτυξης και Καινοτομίας» (συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχει υπηρεσίες σε ΜΚΟ) και το Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.

Το σχέδιο δράσης του συγκεκριμένου προγράμματος αφορά περίπου 150 νέους από 16 έως 24 ετών. Οπως περιγράφεται, «στοχεύει στην υποστήριξη των νέων για επιχειρηματικότητα / απασχόληση / επιστροφή στην εκπαίδευση (στην περίπτωση που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο) ή / και ένταξη σε προγράμματα αρχικής ή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης». Ειδικότερα, αφορά «άτομα που εγκαταλείπουν το σχολείο, νέους με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και ελλιπή επαγγελματικό προσανατολισμό, νέους με προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και λοιπούς ανέργους νέους». Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Στην παρέμβασή του για το θέμα, ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα "Progress" έχει στόχο την επίτευξη της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020", κάτω από το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας που είναι φαινόμενο σύμφυτο με τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρεται φτηνή εργατική νεανική δύναμη στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού κέρδους».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδικούν φτηνές αστικές συγκοινωνίες

Διαμαρτυρία τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Συγκοινωνιών

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιούν τη Δευτέρα 9/12, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μεταφορών, Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων, Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι μαζικοί φορείς της Αττικής. Με την κινητοποίηση τα σωματεία και οι φορείς δίνουν συνέχεια στη δράση για: Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%. Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ. Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου με βάση τις ανάγκες του λαού.

Η κινητοποίηση, όπως και αυτή που προηγήθηκε στα γραφεία του ΟΑΣΑ την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκαν σε κοινή σύσκεψη που έκαναν οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ Βοτανικού και Πέτρου Ράλλη, στα Τρόλεϊ, Σωματεία Εργαζομένων και Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Αθήνας, Επιτροπές Αγώνα Ανέργων, η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Ενοποιήθηκαν τα Σωματεία Αθήνας - Πειραιά

Μαζική ήταν η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, που έγινε την Πέμπτη. Με ισχυρή πλειοψηφία, η συνέλευση αποφάσισε την ενοποίηση των Σωματείων Λογιστών Αθήνας και Πειραιά, σε ενιαίο σωματείο Αττικής, με την ονομασία «Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής» (ΕΛΕΠΑ) με έδρα την Αθήνα. Η συνέλευση τροποποίησε το καταστατικό, ώστε το ενοποιημένο σωματείο που καλύπτει τους λογιστές σε όλους τους εργοδότες, να μπορεί να πατήσει πιο γερά πόδι στις μικρές και μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες. Να γίνονται μέλη του όλοι όσοι εργάζονται με εξαρτημένη ή υποκρύπτουσα εξαρτημένη σχέση εργασίας σε αυτές τις εταιρείες.

Συζήτηση του ΠΑΜΕ για την ανεργία

Συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος). Η Εκτελεστική Γραμματεία απευθύνει πρόσκληση σε ανέργους, σωματεία και συνδικαλιστές να συμμετάσχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ