ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ευχολόγια και εκκλήσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Το δράμα των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών εντείνεται όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Συρία, αποτέλεσμα της επέμβασης που συνεχίζεται με αιχμή τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους
Το δράμα των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών εντείνεται όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Συρία, αποτέλεσμα της επέμβασης που συνεχίζεται με αιχμή τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εκκληση για σταμάτημα των εχθροπραξιών στη Συρία ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης, στις 22 Γενάρη στη Γενεύη, απηύθυνε χτες βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Ο Μπαν, κρατώντας ίσες αποστάσεις και αποκρύβοντας ότι στη Συρία υπάρχει επέμβαση, σημείωσε πως κατά το 2013 «η σύρραξη επιδεινώθηκε πέραν πάσης φαντασίας», επισημαίνοντας πως ο συριακός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλη μία χρονιά βαρβαρότητας και καταστροφής.

Κάνοντας απολογισμό των εξελίξεων της τρέχουσας χρονιάς ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι φέτος δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα μόνο στην περίπτωση επίθεσης, τον περασμένο Αύγουστο, σε προάστια της Δαμασκού, αλλά και «σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης εναντίον αμάχων».

Ωρες πριν την έκκληση Μπαν για εκεχειρία στη Συρία, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων αρωγής του Οργανισμού έκαναν έκκληση για την έγκαιρη συγκέντρωση 6,5 δισ. δολαρίων για τη χορήγηση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές εντός του 2014 σχεδόν για τα 3/4 του συριακού λαού που υποφέρει από τις συγκρούσεις.

Παράλληλα, νεότερη έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Επιτροπή Διεθνούς Διάσωσης» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία επισημαίνοντας πως πλέον με λιμοκτονία απειλείται το μεγαλύτερο μέρος του συριακού λαού. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η τιμή του ψωμιού σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκε μέσα στην τελευταία διετία κατά 500% και ότι τέσσερις στους πέντε Σύρους αμάχους θεωρούν την πιθανότητα πείνας ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους...

Μπαράζ βομβαρδισμών και συγκρούσεων

Στο πεδίο των συγκρούσεων, δυνάμεις του συριακού στρατού συνεχίζουν από αέρος και εδάφους το σφυροκόπημα θέσεων ισλαμιστών αντικαθεστωτικών από το Χαλέπι στο βορρά μέχρι τα νότια σύνορα με την Ιορδανία, καταφέροντας, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ισχυρά πλήγματα «κατά των τρομοκρατών».

Ωστόσο, κυρίως αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι από τους βομβαρδισμούς βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 76 άμαχοι (εκ των οποίων τα 28 παιδιά).

Τέλος, χτες, Τούρκος διπλωμάτης διέψευσε ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», σύμφωνα με το οποίο από τον Αύγουστο έως σήμερα η Αγκυρα έχει στείλει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Συρία πάνω από 47 τόνους όπλων και πυρομαχικών, εκ των οποίων οι 29 στάλθηκαν μέσα στο Σεπτέμβρη. Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» βασίστηκε ως επί το πλείστον στη βάση στατιστικών δεδομένων του ΟΗΕ για το εμπόριο εμπορευμάτων (Comtrade) και το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικών (Tuik).

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση και νεκροί στρατιώτες

BHΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα φάση έντασης διέρχονται οι σχέσεις Λιβάνου - Ισραήλ μετά το θάνατο ενός Ισραηλινού και δύο Λιβανέζων στρατιωτών σε περιστατικά που σημειώθηκαν στη μεθόριο των δύο χωρών με διαφορά τεσσάρων - πέντε ωρών από το βράδυ της Κυριακής ως τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, γύρω στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής ένας 31χρονος Ισραηλινός στρατιώτης έπεσε νεκρός από τα πυρά Λιβανέζου ελεύθερου σκοπευτή στα βόρεια σύνορα αμφοτέρων χωρών υπό ασαφείς συνθήκες και αιτίες. Κατά το παρελθόν, πάντως, σε ανάλογα περιστατικά ρίψης πυρών από τα σύνορα του Λιβάνου προς το Ισραήλ είχαν προηγηθεί απόπειρες παραβίασης του λιβανέζικου εδάφους από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Λίμπι Βάις ανακοίνωσε ακολούθως πως μερικές ώρες μετά, γύρω στη 1.00 π.μ. Δευτέρας πάλι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αιτίες στην ίδια περιοχή, Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν «ύποπτες κινήσεις σε δασώδη περιοχή προς τη μεριά των συνόρων του Λιβάνου» και έκαναν χρήση πυρός σε βάρος δύο Λιβανέζων στρατιωτών, με αποτέλεσμα το θάνατό τους.

Οσον αφορά στο πρώτο περιστατικό, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Λίμπι Βάις, έσπευσε να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της χώρας της για την «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ισραήλ», προσθέτοντας πως ενημερώθηκε άμεσα η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ (UNIFIL). Αργότερα, ο υπουργός Αμυνας Μόσε Γιάαλον απαίτησε «εξηγήσεις» από το Λίβανο μεταξύ άλλων προκειμένου να διαλευκανθεί εάν ο Λιβανέζος ελεύθερος σκοπευτής έδρασε μόνος του ή κατόπιν εντολής ανωτέρου του. Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως ο Λιβανέζος ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε τον 31χρονο Ισραηλινό στρατιώτη έδρασε αυτοβούλως.

Ο εκπρόσωπος της UNIFIL Αντρέα Τενέντι ανακοίνωσε πως ξεκίνησε άμεσα η διενέργεια έρευνας για τα περιστατικά στη ισραηλινο-λιβανέζικη μεθόριο σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά με την αποστολή του ΟΗΕ, μην παραλείποντας να συστήσει «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση». Ο ίδιος ανακοίνωσε μάλιστα πως αύριο (Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην UNIFIL και αξιωματούχους από το Λίβανο και το Ισραήλ, προκειμένου να διαλευκανθούν τα περιστατικά.

«Καρότο» δισ. ευρώ τάζει η ΕΕ

To ίδιο 24ωρο, στις Βρυξέλλες στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν μία «άνευ προηγουμένου οικονομική υποστήριξη» πολλών δισ. ευρώ σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.

Σε ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν πως η ΕΕ θα προσφέρει στο Ισραήλ και στο μελλοντικό Κράτος της Παλαιστίνης «ειδικό καθεστώς προνομιακής σύμπραξης, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και ενισχυμένες επιστημονικές και πολιτιστικές σχέσεις». Δεν παρέλειψαν δε να εκφράσουν «πλήρη υποστήριξη» στις διπλωματικές μεσολαβητικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι (που πρόσφατα επανέλαβε τις συναντήσεις του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου). Τέλος, επέκριναν τη συνέχιση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών και τις πράξεις βίας από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε βάρος των παλαιστινιακών εδαφών στη Λωρίδα της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
Γαλλικές ζυμώσεις για ταμείο χρηματοδότησης επεμβάσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πιέσεις για τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της Γαλλίας (και όχι μόνο) στο εξωτερικό ασκεί από χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, επιδιώκοντας να κλιμακώσει τις προσπάθειές της στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωενωσιακών ηγετών στο τέλος της βδομάδας.

Σε πρώτη φάση η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, Κάθριν Αστον, που ήταν χτες παρούσα στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, απέφυγε να πάρει θέση στο γαλλικό αίτημα, που πρωτοδιατυπώθηκε την περασμένη βδομάδα από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια επίσκεψης στη Βραζιλία, προκειμένου να πετύχει την οικονομική υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιεί εδώ και δυόμιση βδομάδες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οπως δήλωσε η Αστον, εναπόκειται στις 28 χώρες - μέλη «να αποφασίσουν πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους». Αντίθετα, ο μόνος που εμφανίστηκε πρόθυμος να συμμεριστεί τις «γαλλικές ανησυχίες» ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Φρανς Τίμερμανς, που χαρακτήρισε την ιδέα ενός μόνιμου ταμείου χρηματοδότησης ένοπλων επεμβάσεων στο εξωτερικό «ενδιαφέρουσα». Οι Πολωνοί από την άλλη εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί αναμένοντας από την κυβέρνηση Ολάντ περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας ενός τέτοιου ταμείου...

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνέχεια αντιπαράθεσης

Η ανακήρυξη ζώνης αεράμυνας από την Κίνα στην ανατολική κινεζική θάλασσα παραβιάζει άδικα την ελευθερία κίνησης στις ανοιχτές θάλασσες, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ζητώντας από την Κίνα να υπαναχωρήσει. Η δήλωσή του έγινε στη Διάσκεψη της Οργάνωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο το Σάββατο.

«Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την επιλογή το Ιάπωνα πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει ένα διεθνές γεγονός, για να συκοφαντήσει κακόβουλα την Κίνα», απάντησε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η διάσκεψη της ASEAN έγινε με κύριο αντικείμενο τη διεύρυνση της ζώνης αεράμυνας της Κίνας. Οι χώρες που συμμετείχαν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο αποφάσισαν να «συνεργαστούν περαιτέρω για να εγγυηθούν την ελευθερία των πτήσεων και την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς Δικαίου, ανάμεσά τους η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982». Το ότι δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην κίνηση της Κίνας, παρά την ηγεμονική θέση της Ιαπωνίας στην Οργάνωση, αποτυπώνει τους ανταγωνισμούς που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών στην περιοχή. Αλλωστε, πολλές από τις χώρες - μέλη της ASEAN (συμμετέχουν οι Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Λάος, η Μιανμάρ, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες) έχουν στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Πιέσεις και συμφωνίες από τον Κέρι

ΑΝΟΪ.--

Την ανάγκη οικονομικών μεταρρυθμισεων έθεσε στην κυβέρνηση του Βιετνάμ ο Τζον Κέρι στην πρώτη του περιοδεία στη χώρα ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ακόμα, έθεσε το ζήτημα της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων, της πρόσβασης σε «αδέσμευτο» διαδίκτυο και τη σύσφιξη πολιτικών ελεύθερης αγοράς, στο φόντο των προσπαθειών των ΗΠΑ για σύναψη μίας μεγάλης εμπορική συμφωνίας με 11 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων είναι και το Βιετνάμ.

Τη Δευτέρα, το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα σύμφωνο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα εκρηκτικά υπολείμματα που μένουν στο Βιετνάμ μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που τελείωσε το 1975.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ