Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνέχεια αντιπαράθεσης

Η ανακήρυξη ζώνης αεράμυνας από την Κίνα στην ανατολική κινεζική θάλασσα παραβιάζει άδικα την ελευθερία κίνησης στις ανοιχτές θάλασσες, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ζητώντας από την Κίνα να υπαναχωρήσει. Η δήλωσή του έγινε στη Διάσκεψη της Οργάνωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο το Σάββατο.

«Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την επιλογή το Ιάπωνα πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει ένα διεθνές γεγονός, για να συκοφαντήσει κακόβουλα την Κίνα», απάντησε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η διάσκεψη της ASEAN έγινε με κύριο αντικείμενο τη διεύρυνση της ζώνης αεράμυνας της Κίνας. Οι χώρες που συμμετείχαν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο αποφάσισαν να «συνεργαστούν περαιτέρω για να εγγυηθούν την ελευθερία των πτήσεων και την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς Δικαίου, ανάμεσά τους η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982». Το ότι δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην κίνηση της Κίνας, παρά την ηγεμονική θέση της Ιαπωνίας στην Οργάνωση, αποτυπώνει τους ανταγωνισμούς που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών στην περιοχή. Αλλωστε, πολλές από τις χώρες - μέλη της ASEAN (συμμετέχουν οι Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Λάος, η Μιανμάρ, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες) έχουν στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ