Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νικήτρια η Μπατσελέ με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Με μεγάλη διαφορά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή εκλέχτηκε Πρόεδρος της Χιλής η Μισέλ Μπατσελέ με 62%, έναντι της Εβελιν Ματέι που συγκέντρωσε το 37% των ψήφων.

Η εκλογική συμμαχία που στήριξε την Μπατσελέ, η «Νέα Πλειοψηφία», είναι συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Χριστιανικής Δημοκρατίας, του Κόμματος για τη Δημοκρατία, του Ριζοσπαστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του ΚΚ Χιλής, της Αριστεράς Πολιτών, του Ευρέος Κοινωνικού Κινήματος, με πρόγραμμα καθαρά σοσιαλδημοκρατικής αστικής διαχείρισης. Η Μπατσελέ θυμίζουμε ότι υπήρξε Πρόεδρος της χώρας την περίοδο 2006 - 2010, ασκώντας τέτοια ακριβώς διαχείριση.

Η κεντροδεξιά «Συμμαχία», που στήριξε την Ματέι, είναι η συνεργασία της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Ενωσης (κόμμα του νυν Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα) και της Εθνικής Ανανέωσης, ενώ η Ματέι έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Πινιέρα από το 2011 έως το 2013.

Το πρόγραμμα που προβάλλει η Μπατσελέ είναι μια προσπάθεια αστικού εκσυγχρονισμού με το οποίο θα επιχειρήσει να βελτιώσει, όπως λέει, την ανταγωνιστικότητα στην εξορυκτική βιομηχανία, με την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, τα ζητήματα της Ενέργειας σε συνεργασία με το κεφάλαιο. Επίσης, γίνεται λόγος για βελτίωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς όμως να θίγεται ο ιδιωτικός τομέας.

Η Μπατσελέ αμέσως μετά την ανακοίνωση του 80% και πάνω των αποτελεσμάτων απευθύνθηκε στους οπαδούς της σημειώνοντας για τη νίκη της πως «είναι εφικτή μία άλλη Χιλή, μία Χιλή για όλους». Χτες το πρωί, η Μπατσελέ συναντήθηκε με τον νυν Πρόεδρο της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινιέρα, ενώ η Ματέι και η παράταξή της διαμήνυσαν ότι είναι στη διάθεση της νέας Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ