Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδοαστική διαπάλη επιλογής ιμπεριαλιστή

Στη Μόσχα σήμερα ο Β. Γιανουκόβιτς

ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίστηκαν την Κυριακή και χτες οι διαδηλώσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, υπέρ και κατά του Προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για την απόφασή του να αναβάλει την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, κινήσεις που αποτελούν έκφραση των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για την επιλογή ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, από τη μία της ΕΕ και από την άλλη της Ρωσίας.

Χαρακτηριστική ήταν το Σάββατο η παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που είπε για την κατάσταση στην Ουκρανία ότι «η αντίδραση των δυτικών άγγιξε τα όρια της υστερίας και ήταν δυσανάλογη σε σχέση με μια απολύτως φυσιολογική απόφαση». Και πρόσθεσε: «Τι έκανε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς; Αποχώρησε από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων; Ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ατομική βόμβα; 'Η σκότωσε κάποιον;». Και συμπλήρωσε: «Πραγματοποιούνται τόσο μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους με συνθήματα τόσο επιθετικά, σαν να έχει κηρύξει η Ουκρανία πόλεμο εναντίον ενός ειρηνικού κράτους ενάντια στην επιθυμία του λαού της. Η αντίδραση αυτή δεν αντιστοιχεί σε μια φυσιολογική ανθρώπινη ανάλυση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πίσω από αυτήν κρύβονται προβοκάτορες. Το γεγονός ότι οι δυτικοί εταίροι μας έχουν, όπως φαίνεται, χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας με θλίβει βαθιά».

Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος, που επιχείρησε συμβιβασμό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και υποσχέθηκε να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη βία κατά διαδηλωτών, χτες συναντήθηκε με τους γερουσιαστές των ΗΠΑ Τζο Μακέιν (Ρεπουμπλικάνος) και Κρις Μάρφι (Δημοκρατικός), που επισκέφτηκαν την Ουκρανία και απείλησαν με κυρώσεις αν επαναληφθεί «η βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών».

Σήμερα, ο Γιανουκόβιτς έχει ανακοινωθεί ότι θα επισκεφτεί τη Μόσχα, όπου όπως διαρρέεται θα ζητήσει δάνειο. Ταυτόχρονα δεν αποκλείει την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας», όπως είπε, παρόλο που αξιωματούχοι της λένε ότι έχει ανασταλεί κάθε προσπάθεια συνεννόησης, γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση της ουκρανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος παζαρεύει και με τις δύο πλευρές, ωστόσο αυτή η διαδικασία δεν έχει απολύτως κανένα όφελος για το λαό, αφορά και μόνο τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Σε μια παράλληλη κίνηση, βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών της Ουκρανίας ζήτησαν χτες κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, Μικόλα Αζάροφ, να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για να αντιμετωπισθεί η πολιτική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ