Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ευχολόγια και εκκλήσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Το δράμα των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών εντείνεται όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Συρία, αποτέλεσμα της επέμβασης που συνεχίζεται με αιχμή τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους
Το δράμα των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών εντείνεται όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Συρία, αποτέλεσμα της επέμβασης που συνεχίζεται με αιχμή τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εκκληση για σταμάτημα των εχθροπραξιών στη Συρία ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης, στις 22 Γενάρη στη Γενεύη, απηύθυνε χτες βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Ο Μπαν, κρατώντας ίσες αποστάσεις και αποκρύβοντας ότι στη Συρία υπάρχει επέμβαση, σημείωσε πως κατά το 2013 «η σύρραξη επιδεινώθηκε πέραν πάσης φαντασίας», επισημαίνοντας πως ο συριακός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλη μία χρονιά βαρβαρότητας και καταστροφής.

Κάνοντας απολογισμό των εξελίξεων της τρέχουσας χρονιάς ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι φέτος δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα μόνο στην περίπτωση επίθεσης, τον περασμένο Αύγουστο, σε προάστια της Δαμασκού, αλλά και «σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης εναντίον αμάχων».

Ωρες πριν την έκκληση Μπαν για εκεχειρία στη Συρία, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων αρωγής του Οργανισμού έκαναν έκκληση για την έγκαιρη συγκέντρωση 6,5 δισ. δολαρίων για τη χορήγηση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές εντός του 2014 σχεδόν για τα 3/4 του συριακού λαού που υποφέρει από τις συγκρούσεις.

Παράλληλα, νεότερη έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Επιτροπή Διεθνούς Διάσωσης» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία επισημαίνοντας πως πλέον με λιμοκτονία απειλείται το μεγαλύτερο μέρος του συριακού λαού. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η τιμή του ψωμιού σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκε μέσα στην τελευταία διετία κατά 500% και ότι τέσσερις στους πέντε Σύρους αμάχους θεωρούν την πιθανότητα πείνας ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους...

Μπαράζ βομβαρδισμών και συγκρούσεων

Στο πεδίο των συγκρούσεων, δυνάμεις του συριακού στρατού συνεχίζουν από αέρος και εδάφους το σφυροκόπημα θέσεων ισλαμιστών αντικαθεστωτικών από το Χαλέπι στο βορρά μέχρι τα νότια σύνορα με την Ιορδανία, καταφέροντας, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ισχυρά πλήγματα «κατά των τρομοκρατών».

Ωστόσο, κυρίως αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι από τους βομβαρδισμούς βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 76 άμαχοι (εκ των οποίων τα 28 παιδιά).

Τέλος, χτες, Τούρκος διπλωμάτης διέψευσε ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», σύμφωνα με το οποίο από τον Αύγουστο έως σήμερα η Αγκυρα έχει στείλει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Συρία πάνω από 47 τόνους όπλων και πυρομαχικών, εκ των οποίων οι 29 στάλθηκαν μέσα στο Σεπτέμβρη. Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» βασίστηκε ως επί το πλείστον στη βάση στατιστικών δεδομένων του ΟΗΕ για το εμπόριο εμπορευμάτων (Comtrade) και το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικών (Tuik).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακαταλήψεις εδαφών(2017-07-25 00:00:00.0)
Καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις από μισθοφόρους(2013-12-20 00:00:00.0)
Σύνοδος «φίλων» στο Λονδίνο(2013-10-22 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες παρά την έναρξη του Αϊντ αλ Αντχα(2013-10-16 00:00:00.0)
Πιέσεις για κλιμάκωση της επέμβασης(2013-08-23 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες σε Δαμασκό και βορρά(2012-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ