Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακαταλήψεις εδαφών

Από τις μάχες κοντά στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου
Από τις μάχες κοντά στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συγκρούσεις σε προάστια της Δαμασκού, στη νότια και βόρεια Συρία και στη μεθόριο της χώρας με το Λίβανο σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ρωσία, σε συνεργασία με Ιράν και Τουρκία, προωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία των λεγόμενων τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε περιοχές της πρωτεύουσας, της νότιας επαρχίας Ντεράα, της βόρειας επαρχίας Ιντλίμπ και της κεντρικής επαρχίας Χομς.

Ειδικότερα, ο συριακός στρατός, σε συνεργασία με μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», συνέχισε το τελευταίο τριήμερο τις σημαντικές ανακαταλήψεις εδαφών στη μεθόριο της Συρίας με το Λίβανο, εκδιώκοντας από την περιοχή τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα». Μετά από μάχες όπου φέρονται να σκοτώθηκαν 90 τζιχαντιστές και 13 μέλη της «Χεζμπολάχ», έχουν καταληφθεί οι λόφοι μεταξύ της λιβανέζικης μεθοριακής πόλης Αρσάλ και του συριακού μεθοριακού χωριού Φλίτα.

Παράλληλα, η γενική διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου τέθηκε σε ισχύ συμφωνία παύσης πυρός σε περιοχές της Ανατολικής Γκούτα (προαστίου της Δαμασκού που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών), μετά από συμφωνία που ανακοίνωσε η Ρωσία πως επήλθε στο Κάιρο, στη διάρκεια πρόσφατων διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους Σύρων αντικαθεστωτικών.

Το ίδιο διάστημα, στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες τζιχαντιστές από οργανώσεις της «Αλ Κάιντα» με «μήλο της Εριδος» το στρατηγικό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, που οδηγεί από τη Συρία στην Τουρκία. Πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» ανέφεραν πως «νικητές» των συγκρούσεων αναδείχθηκαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS) και ηττημένοι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» (επίσης παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα»).

Νέα σφαγή αμάχων από βομβαρδισμό των ΗΠΑ

Μέσα σε όλα αυτά, και λίγα 24ωρα αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή αφενός πως έχουν συμφωνηθεί οι παράμετροι για τη δημιουργία των τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» και αφετέρου πως η παρουσία των ΗΠΑ στην εμπόλεμη χώρα «δεν έχει καμία νομική βάση», ανακοινώθηκε νέα σφαγή αμάχων στη διάρκεια βομβαρδισμού αεροσκαφών που συμμετέχουν στον συνασπισμό των ΗΠΑ. Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε χτες πως αεροπλάνα του συνασπισμού των ΗΠΑ διέπραξαν «νέα σφαγή, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων» στην πόλη Αλ Μαγιαντίν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σε ώρα υψηλής κίνησης. Στους ίδιους βομβαρδισμούς αναφέρθηκε πως σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε «νευραλγικές» υποδομές της πόλης.

  • Στο βόρειο Ιράκ, όσο προχωρούν οι τελευταίες επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης, τόσο εντοπίζονται Ευρωπαίες που στρατολογήθηκαν από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Προχτές ανακοινώθηκε ότι μία 16χρονη Γερμανίδα, γνωστή ως «Λίντα Β.», συνελήφθη στη Μοσούλη. Μάλιστα η εισαγγελία της Δρέσδης επιβεβαίωσε πως η 16χρονη εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε στο Ιράκ, όπου δέχτηκε προξενική συνδρομή από τη γερμανική πρεσβεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ