Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Συμφωνία ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συμφωνία για την «αναβάθμιση» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και ενίσχυσης της συνοριακής «ασφάλειας» υπέγραψαν προχτές στην Τεχεράνη οι υπουργοί Αμυνας του Ιράν Χοσεΐν Ντεγάν και του Ιράκ Ερφάν αλ Χιγιάλι.

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η συμφωνία αφορά μνημόνιο κατανόησης που καλύπτει επίσης την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τη συνοριακή ασφάλεια, την επιμελητεία, τη στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι σχέσεις Ιράν - Ιράκ έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποίησαν το 2003 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, με στόχο την ανατροπή του Ιρακινού τότε Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και την προώθηση των μονοπωλιακών και άλλων στρατηγικών συμφερόντων. Η συμφωνία αυτή ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, που δεν βλέπει με καλό μάτι την αύξηση της συνεργασίας ανάμεσα σε Βαγδάτη και Τεχεράνη, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει «ανησυχίες» σε βάρος της ιρανικής ηγεσίας, κατηγορώντας την για το ρόλο της σε πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ