Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο προωθεί ο Βούτσιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Υπέρ της έναρξης «ουσιαστικού διαλόγου» μεταξύ των Σέρβων για τις σχέσεις της χώρας τους με το Κοσσυφοπέδιο και την επίτευξη «βιώσιμης και διαρκούς λύσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με βάση και τον «αναβαθμισμένο» ρόλο της σερβικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, τάχθηκε χτες ο Σέρβος νέος Πρόεδρος Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, με εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

«Είναι ώρα για μας ως έθνος να σταματήσουμε τον στρουθοκαμηλισμό και να προσπαθήσουμε να γίνουμε ρεαλιστές... Ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χάσουμε ή να δώσουμε σε κάποιον αυτό που έχουμε, αλλά και ας μην περιμένουμε να πέσει στα χέρια μας αυτό που έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό», υποστήριξε χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Πρόεδρος Βούτσιτς.

Σε επόμενο σημείο, ανέφερε ότι «από το 1878 και τη δημιουργία της λεγόμενης Λίγκας του Πρίζρεν, εμείς οι Σέρβοι δεν θελήσαμε να γίνουμε αρκετά υπεύθυνοι ώστε να αντιληφθούμε τη δύναμη και τις φιλοδοξίες των Αλβανών». Ισχυρίστηκε από την άλλη ότι «είναι λάθος των Αλβανών, και μάλιστα μεγάλο, να μην κατανοούν το σερβικό κράτος και τα (σερβικά) εθνικά συμφέροντα και να τα υποτιμούν». Ισχυρίστηκε έτσι ότι η Σερβία «δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί», γιατί η χώρα έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο αδύναμη «όσο ήταν από το 1999» (οπότε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν τη φονική ιμπεριαλιστική επίθεση).

«Ναυάγιο» για κυβέρνηση στο Κόσσοβο

Αναποτελεσματικές αποδείχθηκαν οι προσπάθειες του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο ενδοαστικό συμβιβασμό για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης στο προτεκτοράτο που έχουν στήσει στην περιοχή ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το μπλοκ κομμάτων που συγκρότησαν στελέχη των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και που διατηρούν 39 έδρες στη νέα 120μελή Βουλή του προτεκτοράτου (όπως η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» του πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι) δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, αναμένεται νέος γύρος ενδοαστικών διαβουλεύσεων, με στόχο τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα Βουλή που αναδείχθηκε από τις πρόωρες εκλογές της 11ης Ιούνη ανακοινώθηκε πως θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 3 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ