Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι ανταγωνισμοί «σιγοκαίνε» σταθερά

ΠΕΚΙΝΟ.- ΑΝΟΪ.--

Στο επίκεντρο επιχειρηματικών και ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών παραμένει η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου ο άφθονος φυσικός πλούτος διατηρεί τεταμένη την ατμόσφαιρα. Χτεσινό ρεπορτάζ του BBC υποστήριζε ότι σταμάτησαν γεωτρήσεις που το Βιετνάμ σχεδίαζε στη ΝΚΘ, μετά από ενστάσεις που εξέφρασε η Κίνα, αφού πρόκειται για διαφιλονικούμενη περιοχή.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, πρόκειται για το «οικόπεδο 136-03» κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα «Παρασέλ», για του οποίου την εκμετάλλευση το Ανόι έχει δώσει άδεια στην εταιρεία «Talisman - Vietnam», μια θυγατρική του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού «Repsol».

Για όλα τα παραπάνω, το BBC επικαλείται «πηγή» από την «πετρελαϊκή βιομηχανία στη Νοτιοανατολική Ασία» και προσθέτει ότι το περιστατικό αυτό σημειώνεται λίγες μέρες αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος στην περιοχή.

Στο μεταξύ, από την Μπανγκόκ όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι υπογράμμισε ότι το Πεκίνο θα ήθελε «να διατηρήσει τη σταθερότητα στη ΝΚΘ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ