Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«48ωρη γενική απεργία» ενόψει εκλογής την Κυριακή

Στην τελική ευθεία για τη διενέργεια εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιούλη μπήκε η Βενεζουέλα, μια βδομάδα που αναμένεται να κλιμακωθούν οι προσπάθειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), να ματαιώσουν αυτή την κίνηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, που ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εμφανίζει ως απαρχή «της συμφωνίας ειρήνης και εθνικής συμφιλίωσης». Χτες, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα «γενική απεργία», αυτή τη φορά 48ωρη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, και σε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε ότι 350 συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και οι Συνομοσπονδίες που ελέγχουν με εργοδοτικό προσανατολισμό, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT), η Συνομοσπονδία των Αυτόνομων Συνδικάτων (CODESA), η Εθνική Ενωση των Εργαζομένων (Unete) και η Συνομοσπονδία των Εργατών της Βενεζουέλας (CTV), αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία. Στις 20 του μήνα, θυμίζουμε, είχε γίνει άλλη μία «γενική απεργία», όπου η συμμετοχή ήταν χαμηλή και περιορίστηκε σε κάποιες επιχειρήσεις του Εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μαδούρο, σε εκπομπή του στην κρατική τηλεόραση από την πλατεία Μπολίβαρ του Καράκας, ανακοίνωσε ότι στις 30 Ιούλη θα λειτουργούν δωρεάν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να διευκολυνθεί ο κόσμος να συμμετάσχει στην εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης. Επίσης διαμήνυσε πως «ούτε ο οικονομικός πόλεμος, ούτε ο ψυχολογικός, ούτε οι βίαιες ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν το λαό να εκφραστεί και να καταγάγει μία ακόμα νίκη».

Ακόμα δήλωσε πως ό,τι και να γίνει στις 6 Αυγούστου, θα αρχίσει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές για κυβερνήτες, που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Δεκέμβρη φέτος.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα, που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί μετά την Κυριακή, είναι έκφραση του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού, που ξεκίνησε ο Τσάβες και συνεχίζει ο Μαδούρο, προβάλλοντας την οπορτουνιστική θεωρία του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που είναι ...καπιταλισμός με τα όλα του. Τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τον πληθωρισμό στο 700% που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, προβάλλοντάς τα ως συνέπειες του «σοσιαλισμού», που όμως δεν υπήρξε ποτέ. Σε αυτή την προσπάθεια έχει την ανοιχτή στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, συμμάχων τους στην περιοχή), που θέλουν να ανακτήσουν θέσεις στη χώρα και την περιοχή που έχασαν τα τελευταία χρόνια από ανταγωνιστές, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν.

Το ΚΚ Βενεζουέλας καταγγέλλει την προετοιμασία ενδεχόμενης ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και ταυτόχρονα καλεί σε ενίσχυση της ταξικής πάλης για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στις τάσεις συμβιβασμού, ώστε να μπορέσει να ανοίξει μια πραγματικά σοσιαλιστική προοπτική. Ετσι, την Κυριακή συμμετέχει με δική του πλατφόρμα με άλλες δυνάμεις στην εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ