Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIO ΣΟΥΔΑΝ
Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Ενταση επικρατεί στο Νότιο Σουδάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στρατιωτικών και πρώην πολιτικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρίεκ Μάτσαρ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με επίκεντρο το στρατηγείο του νοτιοσουδανικού στρατού στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Σποραδικές ριπές όπλων και συγκρούσεις αναφέρθηκαν ως το πρωί της Δευτέρας, οπότε άρχισαν να αναπτύσσονται στρατιώτες σε κεντρικά σημεία της πόλης και να θέτουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ ανέφερε πως επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος, κατηγορώντας ευθέως τον πρώην αντιπρόεδρο Ρ. Μάτσαρ που είχε αποπεμφθεί από το αξίωμά του στις αρχές τρέχοντος έτους, τον οποίο και χαρακτήρισε «προφήτη της καταστροφής που συνεχίζει να χρησιμοποιεί επίμονα μεθόδους του παρελθόντος». Υποστήριξε πως η κυβέρνηση ελέγχει.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναφέρει η αγγλόφωνη σουδανική εφημερίδα Sudan Tribune, κάνουν λόγο για συλλήψεις αρκετών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων δίχως να είναι σαφές εάν μεταξύ τους βρίσκεται και ο πρώην αντιπρόεδρος.

Από την ανεξαρτητοποίησή του από το Σουδάν στις 9/7/2011, το Νότιο Σουδάν αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα βίαιων συγκρούσεων, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά απόπειρας πραξικοπήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ