ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ «ΜΠΛΟΚΩΝ» ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Σχέδιο δράσης με κλιμάκωση στις αρχές του χρόνου

Αποφασίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση στα τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη. Θα προηγηθεί νέα σύσκεψη στις 19/1 στη Λάρισα

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των «μπλόκων» στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των «μπλόκων» στη Λάρισα
Στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη - αρχές Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που είχαν συγκροτηθεί στη διάρκεια της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης του περασμένου Φλεβάρη. Η σύσκεψη έγινε, χτες, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η ακριβής ημερομηνία που θα ξεκινήσει η πανελλαδική κινητοποίηση, καθώς και η μορφή της συντονισμένης δράσης, θ' αποφασιστούν σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη που θα γίνει στις 19 Γενάρη, στη Λάρισα.

Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι κατά τόπους αγωνιστικές παρεμβάσεις. Σήμερα, οργανώνεται κινητοποίηση στην Ημαθία, για να μη βγει σε πλειστηριασμό η περιουσία αγρότη της περιοχής για χρέη του στην τράπεζα. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και στα δικαστήρια της Καρδίτσας, όπου δικάζονται αγρότες για χρέη. Την ίδια μέρα θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε καταστήματα τραπεζών, της Εφορίας, της ΔΕΗ, του ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα, κλιμάκια του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος θα κάνουν εξορμήσεις στα χωριά, για να ενημερώσουν και να καλέσουν τους αγρότες να προετοιμάζονται για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, είπε μεταξύ άλλων: «Με τα νέα μέτρα που παίρνει η συγκυβέρνηση σε βάρος μας και με τα όσα προβλέπονται να γίνουν με τη νέα ΚΑΠ, σκοπό έχουν "να μας κόψουν το λαρύγγι", να μας ξεκληρίσουν και να παραδώσουν τη γη και την αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών. Δεν πρόκειται, βεβαίως, να παραδοθούμε αμαχητί. Εχουμε τη θέληση ν' αντισταθούμε και την εμπειρία ν' αγωνιστούμε. Και θα το κάνουμε. Αλλωστε, άλλος δρόμος από το να βγούμε στους δρόμους δεν υπάρχει. Σωτηρία από αλλού δεν περιμένουμε και σωτήρες δεν καρτερούμε».

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων που πήραν το λόγο κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό για την επιτυχία του αγώνα είναι να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των αγροτών, αλλά και η αγωνιστική συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Τζέλλας, από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά Καρδίτσας, «πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται από το καφενείο, βρίζοντας αυτούς που μας κυβερνούν». Και ο Βάιος Κομνηνός, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Πηλίου, συμπλήρωσε: «Αν δεν πάψουν οι αγρότες να κάθονται στον καναπέ και δεν βγουν έξω, δεν πρόκειται τίποτα να κερδίσουμε».

Πολλή συζήτηση έγινε στη σύσκεψη για τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών που έχουν χρέη στην τράπεζα, ή στην εφορία και δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν, καθώς και για τις προσπάθειες που κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω και της συμβολαιακής γεωργίας, να μεταστρέψει τους αγρότες - παραγωγούς σε ομήρους.

Εκτός εκπαίδευσης και εργασίας το 16,9% των νέων

Τα αποτελέσματα έρευνας του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ σχετικά με την κατηγορία των νέων που βρίσκονται «εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης» (NEETs) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ και του Δήμου Ιλίου. Με τον όρο «NEETs» περιγράφεται η κατηγορία των νέων 15 έως 24 ετών που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Στην ΕΕ το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από 11% το 2008 σε 12,9% το 2012. Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, το οποίο υπολογίζεται σε 16,9% των νέων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των νέων αυτών διαθέτει εργασιακή εμπειρία, που αφορά κυρίως εποχιακή και περιστασιακή απασχόληση, σε μεγάλο μέρος στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού. Υπάρχει όμως και ένα 30,7% που δεν έχει εισέλθει στην αγορά εργασίας. Το 72,1% των νέων αυτών έχει ασφαλιστική κάλυψη κυρίως μέσω του ασφαλιστικού φορέα των γονιών του, ενώ σε ποσοστό 87,2% ζουν με την οικογένειά τους.

Η συστηματική καταγραφή και ενασχόληση της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της με την κατηγορία αυτή των νέων δεν είναι άσχετη με τον προσανατολισμό των μέτρων που παίρνουν στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, μέσα από προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας, με τα οποία οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη.

Καθόλου τυχαία, η έρευνα του ΚΑΝΕΠ σημειώνει πως το 75% των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης και εκπαίδευσης δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης. Από όσους όμως έχουν ολοκληρώσει κάποιο τέτοιο πρόγραμμα το 87,5% εκτιμά πως δεν τους βοήθησε στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Γιόρτασε 80 χρόνια ζωής και δράσης

Τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και γραφείων γιόρτασαν μέλη του σωματείου και εργαζόμενοι, κάτω από το σύνθημα: «1933 - 2013: Συνεχίζουμε αγωνιστικά και αταλάντευτα, τιμάμε την ιστορία μας ισχυροποιώντας το σωματείο σε κάθε χώρο δουλειάς».

Οι αγώνες του παρελθόντος «ζωντάνεψαν» μέσα από την έκθεση προκηρύξεων, αφισών, ψηφοδελτίων, φωτογραφιών, καρτών μελών, πρακτικών συνεδριάσεων, εφημερίδων του συνδέσμου και άλλο υλικό. Στα «πηγαδάκια» πριν αρχίσει η εκδήλωση λέγονταν ιστορίες με αφορμή την έκθεση, «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο για την 80χρονη πορεία των «ανωνυμητών», όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τους εργαζομένους στα γραφεία και στις εταιρείες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ταξική γραμμή του σωματείου, που διαφυλάχτηκε για δεκαετίες «δια πυρός και σιδήρου». Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΜΕ το 1999.

«Μέσα από αυτή την εκδήλωση κύριο στόχο έχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του σωματείου, πώς θα το κάνουμε πιο μαζικό και ισχυρό, στήριγμα των εργαζομένων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάκης Μπίκας. Στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο «Ριζοσπάστης» για την προσφορά του στους εργατικούς αγώνες. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδια από τον Γ. Σαρρή.

Χωρίς καράβι η Σάμος τις γιορτές;

Χωρίς καράβι για τουλάχιστον 6 μέρες μέσα στην περίοδο των γιορτών ετοιμάζεται να αφήσει η ΝΕΛ τα νησιά Ικαρία, Φούρνους, Σάμο, σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στην οποία σημειώνει ότι η εταιρεία «σταματάει τα δρομολόγια των πλοίων της προς και από τα νησιά του νομού μας από τις 3 έως τις 8 Ιανουαρίου». Το υπουργείο Ναυτιλίας ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία προς εμάς» και ότι το «πρόγραμμα των δρομολογίων θα εκτελεστεί όπως έχει αποφασιστεί». Να σημειωθεί ότι η γραμμή Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος εξυπηρετείται κατά τη χειμερινή περίοδο με ένα και μόνο καράβι, το «EUROPEAN EXPRESS», με έτος κατασκευής το 1974.

Συνεδρίασε η Γραμματεία της ΠΑΣΥ

Η οργανωμένη παρέμβαση των δυνάμεων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) για την επιτυχία των κατά τόπους αγροτικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης που προετοιμάζεται για το τέλος Γενάρη - αρχές Φλεβάρη του 2014, συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της νέας Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς να συνδυαστούν με ένταση των προσπαθειών για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και τέθηκε ως άμεσος στόχος η δημιουργία ενός, τουλάχιστον, νέου αγροτικού συλλόγου σε κάθε νομό της χώρας. Ταυτόχρονα, έγινε καταμερισμός ανάμεσα στα μέλη της Γραμματείας, ενώ πάρθηκαν αποφάσεις και μέτρα για τη δημιουργία νέων τοπικών Γραμματειών και για την καλύτερη οργάνωση της παρουσίας της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ