Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ «ΜΠΛΟΚΩΝ» ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Σχέδιο δράσης με κλιμάκωση στις αρχές του χρόνου

Αποφασίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση στα τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη. Θα προηγηθεί νέα σύσκεψη στις 19/1 στη Λάρισα

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των «μπλόκων» στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των «μπλόκων» στη Λάρισα
Στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη - αρχές Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που είχαν συγκροτηθεί στη διάρκεια της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης του περασμένου Φλεβάρη. Η σύσκεψη έγινε, χτες, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η ακριβής ημερομηνία που θα ξεκινήσει η πανελλαδική κινητοποίηση, καθώς και η μορφή της συντονισμένης δράσης, θ' αποφασιστούν σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη που θα γίνει στις 19 Γενάρη, στη Λάρισα.

Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι κατά τόπους αγωνιστικές παρεμβάσεις. Σήμερα, οργανώνεται κινητοποίηση στην Ημαθία, για να μη βγει σε πλειστηριασμό η περιουσία αγρότη της περιοχής για χρέη του στην τράπεζα. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και στα δικαστήρια της Καρδίτσας, όπου δικάζονται αγρότες για χρέη. Την ίδια μέρα θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε καταστήματα τραπεζών, της Εφορίας, της ΔΕΗ, του ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα, κλιμάκια του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος θα κάνουν εξορμήσεις στα χωριά, για να ενημερώσουν και να καλέσουν τους αγρότες να προετοιμάζονται για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση.


Μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, είπε μεταξύ άλλων: «Με τα νέα μέτρα που παίρνει η συγκυβέρνηση σε βάρος μας και με τα όσα προβλέπονται να γίνουν με τη νέα ΚΑΠ, σκοπό έχουν "να μας κόψουν το λαρύγγι", να μας ξεκληρίσουν και να παραδώσουν τη γη και την αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών. Δεν πρόκειται, βεβαίως, να παραδοθούμε αμαχητί. Εχουμε τη θέληση ν' αντισταθούμε και την εμπειρία ν' αγωνιστούμε. Και θα το κάνουμε. Αλλωστε, άλλος δρόμος από το να βγούμε στους δρόμους δεν υπάρχει. Σωτηρία από αλλού δεν περιμένουμε και σωτήρες δεν καρτερούμε».

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων που πήραν το λόγο κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό για την επιτυχία του αγώνα είναι να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των αγροτών, αλλά και η αγωνιστική συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Τζέλλας, από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά Καρδίτσας, «πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται από το καφενείο, βρίζοντας αυτούς που μας κυβερνούν». Και ο Βάιος Κομνηνός, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Πηλίου, συμπλήρωσε: «Αν δεν πάψουν οι αγρότες να κάθονται στον καναπέ και δεν βγουν έξω, δεν πρόκειται τίποτα να κερδίσουμε».

Πολλή συζήτηση έγινε στη σύσκεψη για τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών που έχουν χρέη στην τράπεζα, ή στην εφορία και δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν, καθώς και για τις προσπάθειες που κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω και της συμβολαιακής γεωργίας, να μεταστρέψει τους αγρότες - παραγωγούς σε ομήρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ