ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Πρόγραμμα πενταετίας με φόντο τον... «ευεργέτη»

Ο χώρος όπου θα λειτουργούν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη
Ο χώρος όπου θα λειτουργούν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη
«

Η Εθνική Λυρική Σκηνή βρίσκεται σε κομβικό σημείο της ιστορίας της, αφού σε δύο περίπου χρόνια θα μεταφερθεί στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο αυτό, βάσει στρατηγικού σχεδιασμού, καταρτίζει το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα με ορίζοντα πενταετίας».

Αυτό ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Μύρ. Μιχαηλίδης, του οποίου την ανανέωση της θητείας ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Π. Παναγιωτόπουλος.

Θυμίζουμε ότι στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκχωρούνται ουσιαστικά δύο μεγάλοι κρατικοί Οργανισμοί, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα είναι ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο (3785/09), «δεν υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του Δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα (...)». Προϋπόθεση για όλα αυτά ήταν η παραχώρηση στο Ιδρυμα μιας τεράστιας έκτασης 170 στρεμμάτων του Φαληρικού Δέλτα, που έχει χαρακτηριστεί αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος, καθώς και το ότι οι δύο Οργανισμοί θα φέρουν πλέον τη «βούλα» του μεγαλοεφοπλιστή...

Το ΚΚΕ, που εξαρχής ήταν κατηγορηματικά αντίθετο στην πολυδιαφημισμένη «ευεργεσία», κατήγγειλε τη σύμβαση εκχώρησης στο Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», τονίζοντας πως «είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί ευεργεσία και ότι αφορά δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο από το Ιδρυμα Νιάρχου. Στην πραγματικότητα, το Δημόσιο παραχωρεί στο ίδρυμα μια περιοχή "φιλέτο" και τη διαχείριση δύο πολιτιστικών οργανισμών στον οργανισμό "Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος ΑΕ". Πρόκειται για παραπέρα ιδιωτικοποίηση φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελεύθερων χώρων. Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές θα βρεθούν στην ομηρία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα επιβάλει ο νέος οργανισμός ΑΕ που δημιουργείται».

Στη νέα σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάζονται 14 έως 16 παραγωγές (όπερας, οπερέτας, μπαλέτου) ανά καλλιτεχνική περίοδο. Εξ αυτών οι τρεις έως πέντε θα είναι νέες παραγωγές όπερας, ενώ οι υπόλοιπες θα προέρχονται από τη «δεξαμενή» του σταθερού ρεπερτορίου. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ρεπερτορίου προγραμματίζεται μια παραγωγή μπαρόκ όπερας ετησίως. Στο ρεπερτόριο του μπαλέτου θα παρουσιαστούν και λιγότερο γνωστά μπαλέτα ή και νέες χορογραφίες σε μουσική Ελλήνων συνθετών, όπως ο Νίκος Σκαλκώτας και ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά και ξένων, όπως ο Γκιόργκι Λίγκετι. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει οργανώσει πλάνο συνεργασίας με κορυφαία ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, όπως: Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, Αρένα της Βερόνας, Θέατρο Φοίνικας της Βενετίας, Εθνική Οπερα της Ουαλίας, κ.ά.

Μουσικά «Φεγγάρια»

Η νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Μανώλη Ανδρουλιδάκη και του στιχουργού Βασίλη Κανιάρη «Χάλκινα Φεγγάρια», το πρώτο δισκογραφικό εγχείρημα των εκδόσεων ΕΝΤΟΣ, παρουσιάστηκε χτες στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», με ομιλητές τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, την ηθοποιό και βουλευτή του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και την τραγουδίστρια - στιχουργό Αφροδίτη Μάνου.

Οι δύο δημιουργοί πρωτοσυνεργάστηκαν στην ελληνική δισκογραφία το 2008, με το τραγούδι «Νυχτερινό τρένο», που τραγούδησε ο Μανώλης Μητσιάς. Τα τραγούδια του δίσκου έχουν παιχτεί τα τελευταία χρόνια από τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και τους συνεργάτες του σε αρκετές συναυλίες, ενώ στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν κορυφαίοι δεξιοτέχνες, όπως ο Μανώλης Καραντίνης, ο Κυριάκος Γκουβέντας κ.ά. Ερμηνευτές: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Λέκκας, Παναγιώτης Μπούσαλης.

Ιδιαίτερη στιγμή το ανέκδοτο τραγούδι «Ναύπλιο» από την εκπληκτική φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του cd και οι ζωγραφιές είναι της Εύας Μελά. Η εκδήλωση - παρουσίαση έκλεισε με τραγούδια από τους ερμηνευτές του δίσκου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Το ΣτΕ δικαιώνει τους αρχαιολόγους

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της (528/2013), δικαιώνει την επιμονή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να διασωθεί στη θέση του το ιστορικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης, ως ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος - τοπόσημο, ενταγμένος στο σύγχρονο έργο του ΜΕΤΡΟ της πόλης.

«Ηρθε η ώρα» - σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - «να πάψουν να παίζουν "κρυφτό" με το θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, τόσο το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού όσο και η Αττικό Μετρό. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά του μνημείου και, παρά τις αντιδράσεις και τις προτάσεις για συνύπαρξη αρχαιοτήτων και σταθμού, η Αττικό Μετρό αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε εναλλακτικές μελέτες, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται πεισματικά να επανεισάγει το θέμα στο ΚΑΣ. Επέτρεψαν στον εργολάβο να απολύσει όλο το προσωπικό, αντί να προχωρήσει η ανασκαφή του χώρου και οι διερευνητικές τομές στα κατώτερα στρώματα που θα έδιναν πολύτιμα στοιχεία για να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού. Εκλεισαν το σκάμμα της Βενιζέλου, τη στιγμή που υπήρχε ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο για επισκέψεις επιστημόνων στο μοναδικό αυτό μνημείο. Συνέχισαν να ρίχνουν το βάρος των καθυστερήσεων του ΜΕΤΡΟ στις αρχαιότητες και σε όσους αγωνίζονταν να τις προστατεύσουν, την ίδια στιγμή που, ενώ μπορούσαν, όπως αποδεικνύεται και από την ίδια την απόφαση του ΣτΕ, δεν προχώρησαν για ένα και πλέον χρόνο σε καμία ενέργεια»!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διεκδικεί: «Να εκπονηθούν, έστω και τώρα, εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προκαταρκτικές μελέτες για όλες τις εναλλακτικές λύσεις συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η ΕΒΑ. Να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, με ολοκλήρωση της όποιας επιστημονικής έρευνας στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων».

Η μουσική πρόταση των KollektivA

Εχοντας αφήσει πίσω τους μια απολύτως δημιουργική και επιτυχημένη περίοδο, οι KollektivA, λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία της δεύτερης δισκογραφικής τους δουλειάς, υποδέχτηκαν το χειμώνα με τη φλόγα και το πάθος που τους χαρακτηρίζει, σε ένα live, στη σκηνή του Kookoo, την περασμένη Παρασκευή.

Οι KollektivA αντιλαμβάνονται τη δημιουργική τους πορεία ως μια εναλλακτική μουσική ιστορία που προχωρά δυναμικά! Μια ιστορία που μέχρι τώρα αποτελείται από πολλά... κεφάλαια, με πιο πρόσφατα τη μουσική σύνθεση για τη θεατρική παράσταση «Φώντας», την παραγωγή της συλλογής αντιφασιστικών τραγουδιών «Μία Απάντηση», την ενορχήστρωση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Γενιές Σημαδεμένες» και την ολοκλήρωση της δισκογραφικής τους δουλειάς, με τίτλο «Η Μπαλάντα της Φυλακής», ένα μουσικοθεατρικό έργο, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Oscar Wilde.

Οι KollektivA είναι οι: Θανάσης Χουλιαράς: φωνή, Φάνης Μαργαρώνης: κιθάρες, φωνή, Γιώργος Θεοφάνους: κιθάρες, πλήκτρα, Μάκης Κρέτσης: κρουστά, φωνή, Γιώργος Παύλου: μπάσο, Δημήτρης Γιαννούχος: τύμπανα, φωνή, Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ