ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περίεργες καθυστερήσεις καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι

«Παγωμένες» οι προσλήψεις, σε κίνδυνο η εκτέλεση έργων

Φτάνουμε στο τέλος του έτους και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 33/2006 που ζητήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού για έργα που έπρεπε να πραγματοποιηθούν εντός του 2013, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). «Δε γνωρίζουμε αν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε παρατάσεις συμβάσεων μετά την 31-12-2013» - αναφέρουν - «για να συνεχιστεί η εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα. Δεν κατανοούμε για ποιο λόγο συνεχίζεται η υπαγωγή των έργων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε μια απολύτως γραφειοκρατική διαδικασία, όπως είναι η έκδοση ΠΥΣ 33/2006, η οποία στραγγαλίζει τα έργα αυτεπιστασίας και αφήνει αναξιοποίητα εκατομμύρια ευρώ κονδυλίων αντί να απορροφηθούν για θέσεις εργασίας και για τα έργα επί των μνημείων».

Επισημαίνει επίσης ο ΣΕΑ ότι «η ΠΥΣ που αφορά τις παρατάσεις του ωρομίσθιου προσωπικού (1.692 εργαζόμενοι) των έργων ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ και των συγχρηματοδοτούμενων έργων τρίτων (μεγάλα έργα, κ.λπ.) απεστάλη από το ΥΠΠΟΑ μόλις στις 25-10-2013, παρότι τα στοιχεία είχαν ζητηθεί από τις υπηρεσίες πολύ νωρίτερα. Ομοίως έχει αποσταλεί από 19-9-2013 το σχέδιο ΠΥΣ για 2.032 νέες προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού έργων ΕΣΠΑ που έχουν ζητηθεί από τις υπηρεσίες από το καλοκαίρι του 2013 και αφορούν σε επείγουσες ανάγκες έργων που ήδη εκτελούνται ή σε έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ εντός του 2013 και αναμένουν την ΠΥΣ για να ξεκινήσουν. Οι δύο αυτές ΠΥΣ υπογράφηκαν από το ΥΔΜΗΔ και το ΥΠΟΙΟ μόλις την περασμένη εβδομάδα και μετά την πίεση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της ΠΟΕΙΔΔ. Τώρα χρειάζεται ένας αγώνας δρόμου ώστε να προλάβει να φτάσει η Υπουργική Απόφαση κατανομής στις Υπηρεσίες πριν τις 31-12-2013, προκειμένου να μη σταματήσουν να εκτελούνται τα έργα του ΕΣΠΑ. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα ποιοι ευθύνονται για την καθυστέρηση αυτή και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την πιθανή μη ανανέωση των συμβάσεων 1.692 εργαζομένων - άρα και την απόλυσή τους, η οποία θα σημάνει το «πάγωμα» των έργων αυτών για τουλάχιστον ένα εξάμηνο μέχρι να εγκριθούν νέες προσλήψεις - με νέα ΠΥΣ - και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκηρύξεων - προσλήψεων. Επισημαίνουμε ότι τα έργα αυτά εκτελούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ με ημερομηνίες παράδοσης το 2014 ή το 2015 και η οποιαδήποτε καθυστέρηση διακυβεύει την πιθανότητα ολοκλήρωσής τους».

«Φεγγάρια» ευαισθησίας και ομορφιάς

Ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης (αριστερά) με τον Βασίλη Κανιάρη στην προχτεσινή εκδήλωση
Ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης (αριστερά) με τον Βασίλη Κανιάρη στην προχτεσινή εκδήλωση
Τραγούδια σμιλεμένα με τα ηχοχρώματα και την ευαισθησία του Μανώλη Ανδρουλιδάκη περιλαμβάνονται στη νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη και του στιχουργού Βασίλη Κανιάρη με τίτλο «Χάλκινα Φεγγάρια», το πρώτο δισκογραφικό εγχείρημα των εκδόσεων ΕΝΤΟΣ, που παρουσιάστηκε προχτές στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», με ομιλητές το συνθέτη Χρήστο Λεοντή, την ηθοποιό και βουλευτή του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και την τραγουδίστρια - στιχουργό Αφροδίτη Μάνου.

Στα τέλη του 2003 πρωτοδιάβασαν ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, μαζί με τη Μαρία Δημητριάδη, τους στίχους του ποιητή Βασίλη Κανιάρη και διαπίστωσαν, όπως είπε ο Μ. Ανδρουλιδάκης, «ένα λόγο μεστό, επίκαιρο και σφριγηλό. Αποφασίσαμε, τότε, να βγάλουμε μια συλλογή με καινούργια πολιτικά τραγούδια. Προέκυψαν 3 - 4 ωραία τραγούδια - μεταξύ των οποίων το «Ναύπλιο» - για τα οποία, όμως, έχασα κάθε διάθεση να τα ηχογραφήσω όταν η Μαρία έφυγε από τη ζωή το Γενάρη του 2009. Το έναυσμα για να ξεπεράσουμε τις συνεχείς αναβολές δόθηκε από ένα τηλεφώνημα, όπου ο Θόδωρος Αυγέρος με ενημέρωνε ότι έχει στα χέρια του ένα dvd από μια συναυλία στο Περιστέρι (σ.σ. του Συλλόγου Απογόνων και φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ για τα 60 χρόνια Αντιφασιστικής Νίκης των λαών) όπου η Μαρία Δημητριάδη τραγουδά το «Ναύπλιο». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με πολλή υπομονή και μεράκι, ένας άλλος Θοδωρής, ο Μανωλίδης, ανέσυρε ό,τι μπορούσε να ακουστεί από τη φωνή της Μαρίας από κείνη τη συναυλία».

Ετσι, λοιπόν, στο cd, ακούμε το ανέκδοτο τραγούδι με τη δυναμική και συνάμα τρυφερή φωνή της Μαρίας Δημητριάδη μαζί με τον Μ. Ανδρουλιδάκη: «Μαζεύω τις λέξεις / να βρεις να διαλέξεις τις πιο καθαρές / στη γη μας απάνω / ποτέ μου δεν χάνω, στο τέλος μου λες /. Πουλιά μας αρπάζουν / τα λόγια και κράζουν τους κατακτητές / στο Ναύπλιο νυχτώνει αγέρωχοι δρόμοι, βροχή μου μην κλαις».

Νότες και ψυχή γίνονται ένα σε αυτήν τη δουλειά, που περιλαμβάνει επτά τραγούδια (Κόκκινες βροχές, Η κόρη, Μεγασπήλαιο, Το Ανεμοβρόχι, Ο Προαστιακός, Λίγα λόγια από τη Μαίρη, Ναύπλιο) και δύο ορχηστρικά, που το καθένα έχει διαφορετική πηγή έμπνευσης και αποδέκτες. Τραγούδια σμιλεμένα με τις φωνές των Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Βασίλη Λέκκα, Παναγιώτη Μπούσαλη, που «ευωδιάζουν» λυρισμό, που μας «ταξιδεύουν» στο χρόνο και στον τόπο αναδεικνύοντας την αλήθεια, την ουσία, την ομορφιά ψηφίδων του μουσικού μας πολιτισμού.

Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν κορυφαίοι δεξιοτέχνες, όπως ο Μανώλης Καραντίνης, ο Κυριάκος Γκουβέντας, Γρηγόρης Συντρίδης, Ανδρέας Σίκκης, Νίκος Παπαναστασίου, Ανδρέας Καραντίνης, Θανάσης Σοφράς, Αντωνία Τσολάκη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του cd και οι ζωγραφιές είναι της Εύας Μελά.

Πρεμιέρα για τους «Δαιμονισμένους»

Το έργο «Οι Δαιμονισμένοι» του Φιοντόρ Μ. Ντοστογιέφσκι, στηριγμένο στη διασκευή για το θέατρο του Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει, σήμερα, στο «Σύγχρονο Θέατρο», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου. Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κερασία Σαμαρά, Βίκυ Μαραγκάκη, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Σταύρος Καραγιάννης, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στάθης Μαντζώρος, Εφη Ρευματά και Κώστας Καστανάς.

Δημώδης και έντεχνη ποίηση και μουσική

Η φωνητική και ερμηνευτική χροιά της Γιώτας Βέη είναι «γέννημα - θρέμμα» της μακραίωνης δημώδους παράδοσής μας, ποιητικής και μουσικής. Από αυτή την παράδοση αρχίζει το μουσικοποιητικό «ταξίδι» που προσφέρει η παράσταση «Παράδοσης εγκώμιον, η αξιοπρέπεια του ελάχιστου», στο θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο), που θα συνεχίζεται κάθε Σαββάτο και Κυριακή (6.30 μ.μ.) μέχρι τις 5 του Γενάρη.

Η παράσταση περιλαμβάνει δημοτικά τραγούδια - ακριτικά, παραλογές, κλέφτικα, ερωτικά, της λευτεριάς, της ξενιτιάς και της προσμονής - από τις περιοχές της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ρούμελης, Θράκης, Κρήτης, Πελοποννήσου, από το Αιγαίο, μέχρι τον Πόντο και τη Μ. Ασία. Περνάει από τα τσάμικα και τα καλαματιανά και φτάνει στη σύγχρονη ποίησή μας - των Ρίτσου, Σεφέρη και Ελύτη - μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ερμηνεύουν: Γιώτα Βέη, Αιμιλία Υψηλάντη, Αννα Βε. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Βασίλης Παπανικολάου (ούτι), Νίκος Παραουλάκης (νέι - φλογέρες). Τα κείμενα είναι του Δημήτρη Λέντζου.

Στις 21/12 (8 μ.μ.) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα πραγματοποιηθεί ο τελικός διαγωνισμός των «Αγώνων δημιουργίας ελληνικού τραγουδιού», που, για δεύτερη χρονιά, διοργάνωσε ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Οι φετινοί αγώνες αφορούν σε όλες τις πτυχές του τραγουδιού (στιχουργία, σύνθεση, ερμηνεία). Στον τελικό διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν στο κοινό 30 νέοι δημιουργοί (συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές), οι οποίοι επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή στα διάφορα στάδια των αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ