Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φεγγάρια» ευαισθησίας και ομορφιάς

Ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης (αριστερά) με τον Βασίλη Κανιάρη στην προχτεσινή εκδήλωση
Ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης (αριστερά) με τον Βασίλη Κανιάρη στην προχτεσινή εκδήλωση
Τραγούδια σμιλεμένα με τα ηχοχρώματα και την ευαισθησία του Μανώλη Ανδρουλιδάκη περιλαμβάνονται στη νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη και του στιχουργού Βασίλη Κανιάρη με τίτλο «Χάλκινα Φεγγάρια», το πρώτο δισκογραφικό εγχείρημα των εκδόσεων ΕΝΤΟΣ, που παρουσιάστηκε προχτές στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», με ομιλητές το συνθέτη Χρήστο Λεοντή, την ηθοποιό και βουλευτή του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και την τραγουδίστρια - στιχουργό Αφροδίτη Μάνου.

Στα τέλη του 2003 πρωτοδιάβασαν ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, μαζί με τη Μαρία Δημητριάδη, τους στίχους του ποιητή Βασίλη Κανιάρη και διαπίστωσαν, όπως είπε ο Μ. Ανδρουλιδάκης, «ένα λόγο μεστό, επίκαιρο και σφριγηλό. Αποφασίσαμε, τότε, να βγάλουμε μια συλλογή με καινούργια πολιτικά τραγούδια. Προέκυψαν 3 - 4 ωραία τραγούδια - μεταξύ των οποίων το «Ναύπλιο» - για τα οποία, όμως, έχασα κάθε διάθεση να τα ηχογραφήσω όταν η Μαρία έφυγε από τη ζωή το Γενάρη του 2009. Το έναυσμα για να ξεπεράσουμε τις συνεχείς αναβολές δόθηκε από ένα τηλεφώνημα, όπου ο Θόδωρος Αυγέρος με ενημέρωνε ότι έχει στα χέρια του ένα dvd από μια συναυλία στο Περιστέρι (σ.σ. του Συλλόγου Απογόνων και φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ για τα 60 χρόνια Αντιφασιστικής Νίκης των λαών) όπου η Μαρία Δημητριάδη τραγουδά το «Ναύπλιο». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με πολλή υπομονή και μεράκι, ένας άλλος Θοδωρής, ο Μανωλίδης, ανέσυρε ό,τι μπορούσε να ακουστεί από τη φωνή της Μαρίας από κείνη τη συναυλία».

Ετσι, λοιπόν, στο cd, ακούμε το ανέκδοτο τραγούδι με τη δυναμική και συνάμα τρυφερή φωνή της Μαρίας Δημητριάδη μαζί με τον Μ. Ανδρουλιδάκη: «Μαζεύω τις λέξεις / να βρεις να διαλέξεις τις πιο καθαρές / στη γη μας απάνω / ποτέ μου δεν χάνω, στο τέλος μου λες /. Πουλιά μας αρπάζουν / τα λόγια και κράζουν τους κατακτητές / στο Ναύπλιο νυχτώνει αγέρωχοι δρόμοι, βροχή μου μην κλαις».

Νότες και ψυχή γίνονται ένα σε αυτήν τη δουλειά, που περιλαμβάνει επτά τραγούδια (Κόκκινες βροχές, Η κόρη, Μεγασπήλαιο, Το Ανεμοβρόχι, Ο Προαστιακός, Λίγα λόγια από τη Μαίρη, Ναύπλιο) και δύο ορχηστρικά, που το καθένα έχει διαφορετική πηγή έμπνευσης και αποδέκτες. Τραγούδια σμιλεμένα με τις φωνές των Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Βασίλη Λέκκα, Παναγιώτη Μπούσαλη, που «ευωδιάζουν» λυρισμό, που μας «ταξιδεύουν» στο χρόνο και στον τόπο αναδεικνύοντας την αλήθεια, την ουσία, την ομορφιά ψηφίδων του μουσικού μας πολιτισμού.

Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν κορυφαίοι δεξιοτέχνες, όπως ο Μανώλης Καραντίνης, ο Κυριάκος Γκουβέντας, Γρηγόρης Συντρίδης, Ανδρέας Σίκκης, Νίκος Παπαναστασίου, Ανδρέας Καραντίνης, Θανάσης Σοφράς, Αντωνία Τσολάκη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του cd και οι ζωγραφιές είναι της Εύας Μελά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μουσικά «Χάλκινα Φεγγάρια» (2013-12-07 00:00:00.0)
Η επιστροφή μιας μεγάλης ερμηνεύτριας (2002-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ