ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • Οι εκδηλώσεις στον Περισσό θα γίνουν: Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Σάββατο 28 Δεκέμβρη
  • Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 29 Δεκέμβρη

Καθημερινά προετοιμάζονται οι παραστάσεις και οι δραστηριότητες για τις εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη θα συνεχιστούν το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, αλλά και το Σάββατο 28 Δεκέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λεωφόρος Ηρακλείου 145) με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά και τους γονείς τους. Ο χώρος θα είναι διαμορφωμένος σαν ένα πολύχρωμο «καλικαντζαροχωριό» και τόσο οι παραστάσεις όσο και τα εργαστήρια είναι διαλεγμένα έτσι ώστε να απευθύνονται σε κάθε παιδική ηλικία από 1 έως και 12 χρόνων.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Παρασκευή, 20 Δεκέμβρη:

17.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη.

18.30 Γιορτινό εργαστήρι.

19.30 «Ο ποντικός και η θυγατέρα», παράσταση κουκλοθέατρου από το εργαστήρι Μαιρηβή (για παιδιά 5-12 χρόνων).

  • Σάββατο, 21 Δεκέμβρη:

10.30 Εργαστήρι πειραμάτων.

12.00 «Το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων», παράσταση χορού... από παιδιά για παιδιά (από 1 έως 7 χρόνων).

12.45 «Η Λιχουδοχώρα», θεατρική παράσταση από ομάδα της ΚΝΕ (για παιδιά 6 - 12 χρόνων).

  • Σάββατο, 28 Δεκέμβρη:

18.00 Εργαστήρι: Μαγειρεύουμε για τα Χριστούγεννα.

19.30 «Η Αλίκη στη χώρα των Χριστουγέννων», μουσικοθεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από την Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 7 χρόνων).

20.30 Πάρτι.

Ολη την ώρα των εργαστηρίων, θα υπάρχει χώρος ζωγραφικής και απλών χριστουγεννιάτικων κατασκευών για τα πολύ μικρά παιδιά. Θα υπάρχει ακόμα θεατρικό παιχνίδι, ενώ θα γίνεται ανταλλαγή παιδικών βιβλίων και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο.

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά με πλούσιο πρόγραμμα, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Κυριακή 29 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνουν, επίσης, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα, από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στο κτίριο του πρώην εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ (Κώτσου 1). Ολες τις μέρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια που θα δοθούν σε οικογένειες ανέργων, απλήρωτων και απολυμένων. Στο πλαίσιο του πενθημέρου θα γίνουν και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., συζήτηση για το βιβλίο «Παιδαγωγικό Ποίημα» του Α. Μακάρενκο.
  • Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Ομιλητής Μάκης Μακρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., εκδήλωση για παιδιά με ανάγνωση παραμυθιών, χριστουγεννιάτικο εργαστήρι, προβολή ταινίας και παιδικό πάρτι. Στην εκδήλωση θα παραβρίσκεται η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Εύη Κοντόρα.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Απειλούνται με διάλυση τα Κέντρα

Με αφορμή τη διοργάνωση «εβδομάδας πρόληψης» (9 - 15 Δεκέμβρη) από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, τη στιγμή μάλιστα που τα 73 Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) απειλούνται με διάλυση, αιμορραγούν οικονομικά, με απλήρωτους εργαζόμενους, οφειλές στο ΙΚΑ και λογαριασμούς, με αιτήματα για παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές να μένουν ακάλυπτα γιατί «δεν έχουμε λεφτά για βενζίνη», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τυπικά (σ.σ. τα ΚΠ) εποπτεύονται επιστημονικά απ' τον ΟΚΑΝΑ, ουσιαστικά επιχορηγούνται από το υπουργείο Υγείας με τη διαμεσολάβηση του ΟΚΑΝΑ. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πως ακόμη κι αυτή η περικομμένη επιχορήγησή μας δεν φτάνει ολόκληρη στις δομές μας, αλλά "εξαφανίζεται" προς κατευθύνσεις άγνωστες. Υπό το βάρος των πιέσεων, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του δυο αποφάσεις για κατανομή συνολικά 900.000 ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης τον Νοέμβριο. Φαίνεται, νομίζουν πως έτσι θα ρίξουν στάχτη στα μάτια, αφού σε κάποιες περιπτώσεις Κέντρων Πρόληψης δεν προβλέπεται καν να δοθούν χρήματα και σε αρκετές περιπτώσεις Κέντρων Πρόληψης τα χρήματα ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, παρότι οι αποφάσεις λήφθηκαν στις 19/11 και 21/11 και τα αναφέρουν ως αποδέκτες».

«Αν νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο για να συντηρούν τα μικροσυμφέροντά τους στον αιώνα τον άπαντα, γελιούνται οι ίδιοι. Αφενός τους έχουν πάρει χαμπάρι. Αφετέρου δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, μέχρι να δικαιωθούμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ:

Η ΟΒ Μαθητών Ρεθύμνου διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο; Γιατί χρειάζεται να τον γνωρίσουμε; Η γνώση του κόσμου είναι όπλο για να τον αλλάξουμε», στις 6 μ.μ., στο «Μικρό Καφέ». Ομιλητής Βαγγέλης Μαγνήσαλης, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ρεθύμνου της ΚΝΕ.

  • ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ:

Οι Οργανώσεις Φιλοσοφικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «95 χρόνια ΚΚΕ, 95 χρόνια θυσίας και αγώνα», στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασμάτων 31, Θησείο). Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο από κρατούμενους αγωνιστές, μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Οι ΟΒ ΣΕΥΠ και Ιατρικής Πάτρας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Υγεία και η επίδρασή τους στις νέες γυναίκες», στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Ομιλήτρια η Ελένη Μπιρλή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Η ΟΒ Πολιτικού - Ψυχολογίας και Οικονομικού Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει συζήτηση με βάση το άρθρο της ΚΟΜΕΠ «Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ», στις 6 μ.μ., στο «Μικρό Καφέ» στο Ρέθυμνο. Ομιλητής Αγγελος Μπανάρας, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Ρεθύμνου της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση για το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΚΚΕ στα Χανιά (Αποκορώνου 35).

Η Μαθητική Οργάνωση Τρικάλων διοργανώνει συσκέψεις με μαθητές του 1ου και του 3ου ΓΕΛ στις 6 μ.μ. και με μαθητές ΕΠΑΛ στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ. Ομιλητές Στέλλα Κουμιώτη και Λευτέρης Μπράτης, μέλη του Τομεακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας διοργανώνει ιστορικό περίπατο σε φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης, για μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, με θέμα «Το αιώνιο μυστήριο του κόσμου είναι η δυνατότητα κατανόησής του», που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τη γέφυρα Αλκαζάρ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Συζήτηση και προβολή ταινίας

Το παράρτημα Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών του ΕΣΥΝ και η Λαϊκή Επιτροπή του Δήμου Αχαρνών πραγματοποιεί εκδήλωση, αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στο στέκι του Ολυμπιακού Χωριού (Ν. Κακλαμανάκη 21). Θα γίνει συζήτηση με θέμα «Το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αιτίες - ιδεολογήματα» και θα προβληθεί η ταινία «The Basketball Diaries», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Jim Carrol, σε σενάριο Brayan Goluboff και σκηνοθεσία Scott Kalvert, με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio.

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ
Οχι στις χορηγίες

«Οχι στις χορηγίες στα σχολεία» δηλώνει η ΕΛΜΕ Ημαθίας, απαιτώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων θέρμανσης και σίτισης των μαθητών με ευθύνη του κράτους. «Είναι δικαιώματα για τα οποία δεν επαιτούμε, αλλά αγωνιστικά διεκδικούμε», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί. Η ΕΛΜΕ αναφέρεται στις προσφορές του Ιδρύματος Σόρος για δωρεάν πετρέλαιο στα σχολεία της Νάουσας και στη δράση «Πρόγραμμα Σίτισης» του Ιδρύματος Νιάρχου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ ανοίγει το δρόμο για την προέλαση κάθε είδους χορηγίας στα σχολεία, συνδέοντας την επιβίωσή τους από τους εκάστοτε χορηγούς».

Την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Κινητοποιήσεις μαθητών και καθηγητών ΕΠΑΛ

Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κιλκίς πραγματοποίησαν την Πέμπτη μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, της ΕΠΑΣ και του ΕΠΑΛ Αξιούπολης, μαζί με εκπαιδευτικούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα.

Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου των καταργημένων ειδικοτήτων διαμαρτύρονται για την έλλειψη καθηγητών και την απώλεια εκατοντάδων διδακτικών ωρών που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να πάρουν απολυτήριο.

Με την κινητοποίησή τους κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και ταυτόχρονα παραδίδει στους επιχειρηματίες της Παιδείας την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Επίσης, σε κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας προχώρησαν, στις 6.30 χτες το πρωί, Λαρισαίοι εκπαιδευτικοί που τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ