ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Πριν λίγο διάστημα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η Συνδιάσκεψη της Ενωσης Οργανώσεων Αντιστασιακών και Αντιφασιστικών Κινημάτων των Βαλκανίων. Στη συνδιάσκεψη αυτή πήραν μέρος αντιπρόσωποι από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Δημοκρατία Σερβίας (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο. Αντιπρόσωποι των οργανώσεων Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Ρωσίας, FYROM, FIR και FMAC δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, έστειλαν χαιρετισμούς, προτάσεις και ευχές για την επιτυχία της συνδιάσκεψης. Η FIR αντιπροσωπεύτηκε από τον αντιπρόεδρό της και πρόεδρό της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου.

Οπως τονίζεται, εκτός των άλλων, στη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ που εγκρίθηκε:

Η συνδιάσκεψη εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την πολιτική κατάσταση σε μερικές βαλκανικές χώρες. Επισημάνθηκε ότι σε μερικές τέως σοσιαλιστικές χώρες των Βαλκανίων επανήλθαν στην εξουσία πολιτικές δομές που υπήρχαν πριν από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι φασιστικές οργανώσεις αναβιώνουν, ενώ αντιπρόσωποι αυτών των οργανώσεων υπάρχουν στα κρατικά θεσμικά όργανα. Ταυτόχρονα το Αντιφασιστικό Κίνημα και οι αντιφασίστες λοιδορούνται. Τα μνημεία προς τιμήν εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα γκρεμίζονται, οι αντιφασίστες στερούνται τα δικαιώματα που τους είχαν αποδοθεί σε αναγνώριση του ανιδιοτελούς αγώνα τους κατά του φασισμού.

Η Συνδιάσκεψη, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της, τονίζει ότι είναι αντίθετη στις προσπάθειες επαναχάραξης της ιστορίας και αποκατάστασης των φασιστών και αυτών που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Αξονα και στις προσπάθειες να σπιλωθεί η τιμή και η αξιοπρέπεια των βετεράνων των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Επίσης, διαμαρτύρεται για τη βεβήλωση και καταστροφή, ακόμα και εξαφάνιση, των Μνημείων του Απελευθερωτικού Αγώνα και καλεί όλες τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών να προστατεύσουν τα αντιφασιστικά μνημεία. Σχετικά με τους αντιστασιακούς, εκφράζει τη δυσμενή μεταχείριση των βετεράνων, των αναπήρων και των πεσόντων στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και των οικογενειών τους και ζητά την απόδοση όλων των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους.

Τέλος, καταδικάζεται η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση της νέας τάξης και εκφράζεται η ανησυχία γιατί εδώ και 26 χρόνια δεν έχουν εφαρμοστεί τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, ώστε να τεθεί τέρμα στην κατοχή και να σταματήσει η μεθόδευση για τη διχοτόμηση του νησιού. Καταδικάζονται, επίσης, οι πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ εναντίον αόπλων Παλαιστινίων και ζητάει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Με αφορμή αυτή τη συνδιάσκεψη, ο «Ρ» μίλησε με τον Νίκο Τερζόγλου, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ και αντιπρόεδρο της FIR. Η συνέντευξη έχει ως εξής:


Η νέα ιμπεριαλιστική τάξη εκδικείται τους λαούς

Συνέντευξη του Ν. Τερζόγλου, προέδρου της ΠΕΑΕΑ και  αντιπροέδρου της FIR, για τη  Συνδιάσκεψη των  Αντιφασιστικών Κινημάτων και των Αντιστασιακών των Βαλκανίων 

Από την 3η Συνδιάσκεψη Αντιφασιστικών Κινημάτων και Αντιστασιακών Οργανώσεων στην Αθήνα
Από την 3η Συνδιάσκεψη Αντιφασιστικών Κινημάτων και Αντιστασιακών Οργανώσεων στην Αθήνα
- Ποιος ήταν ο σκοπός της Συνδιάσκεψης των Αντιφασιστικών Κινημάτων και των Αντιστασιακών των Βαλκανίων και πού, γενικότερα, στοχεύει η διοργάνωσή της, ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

- Ακόμη από το 1997, καλέσαμε αντιπροσώπους των οργανώσεων βετεράνων απ' όλες τις βαλκανικές ώρες και από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία - Ρωσία) και την Κύπρο, με σκοπό να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στη «Νέα Τάξη», που προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία πάντα με την ΕΕ και αξιοποιώντας το όργανό τους, το ΝΑΤΟ.

Ετσι, σε συνέχεια, το 1998, σε Σύσκεψη στο Βελιγράδι, συμφωνήθηκε η σύσταση μιας αυτόνομης, μη κυβερνητικής οργάνωσης, της «Ενωσης των Οργανώσεων Βετεράνων και Αντιφασιστικών Κινημάτων των Βαλκανίων» και εγκρίθηκε σχετικό καταστατικό για συντονισμό των ενεργειών και της δράσης μας. Σ' αυτό καθορίζεται, την ευθύνη καθοδήγησης της Ενωσης, για 2 χρόνια κάθε φορά, να την έχει διαδοχικά η οργάνωση μιας χώρας της Βαλκανικής.

Ετσι, στα χρόνια 1999-2000, υπεύθυνη ήταν η SUBNOR, η Οργάνωση Βετεράνων της Γιουγκοσλαβίας. Ενώ στην Αθήνα, στις 21-22 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της ένωσης, με κύρια θέματα τον απολογισμό δράσης για τα προηγούμενα χρόνια, τον καθορισμό πλάνου ενεργειών για τα επόμενα δυο χρόνια 2001-2003 και εκλογή νέας βαλκανικής χώρας, να έχει την καθοδήγηση και ευθύνη της Ενωσης. Εγιναν με επιτυχία οι εργασίες και υπογράφτηκε και σχετική διακήρυξη. Για τα επόμενα χρόνια, πρόεδρος και γραμματέας εκλέχτηκαν από την Ενωση Αντιφασιστών Βουλγαρίας οι συν. Βαλκάνωφ και Καλούκιν και αντιπρόεδρος από την Ελλάδα ο συν. Ν.Τερζόγλου.

Φάρος για τους λαούς ο αντιφασιστικός αγώνας


- Ποια είναι αυτά τα μεγάλα κοινά ζητήματα, που απασχολούν σήμερα τα αντιφασιστικά κινήματα και τους αντιστασιακούς των βαλκανικών χωρών, αλλά και γενικότερα;

- Βασικός στόχος της Ενωσης αυτής είναι να επιτύχει να μεταβληθούν τα Βαλκάνια σε ζώνη ειρήνης, ώστε οι λαοί τους να ζούνε με φιλία και συνεργασία. Και για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, σε γενικές γραμμές, η ένωση αυτή των βετεράνων προωθεί τους παρακάτω στόχους:

  • Να διατηρηθούν τα επιτεύγματα του απελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα των βαλκανικών χωρών.
  • Να διατηρηθούν και να προστατευτούν τα μνημεία του αντιφασιστικού απελευθερωτικού αγώνα, γιατί έχουμε πολλά περιστατικά καταστροφών τους.
  • Να αντιπαλέψουμε την προσπάθεια αποκατάστασης του φασισμού και των συνεργατών του και επαναχάραξης της ιστορίας των αγώνων των λαών, να υπερασπίσουμε τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.
  • Να αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και ελευθερία και για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και για να μην επιτρέψουμε τη χρησιμοποίησή τους από τις αντιδραστικές δυνάμεις, για προώθηση των στόχων τους για δημιουργία μικρών κρατών - προτεκτοράτων στα Βαλκάνια.
  • Να εναντιωθούμε στις οπισθοδρομικές δυνάμεις του νεοφασισμού και της νεοαποικιοκρατίας. Ενάντια στη νέα παγκόσμια τάξη και την παγκοσμιοποίηση, ενάντια στο ρατσισμό, στον αντικομμουνισμό και την ξενοφοβία.
  • Να παλέψουμε ενεργά για την ηθική και υλική αποκατάσταση από τις διάφορες κυβερνήσεις, των βετεράνων, των αναπήρων πολέμου, των αμάχων θυμάτων πολέμου και των οικογενειών τους.
  • Σε συνεργασία με πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανώσεις, να πετύχουμε την καλλιέργεια των αντιφασιστικών παραδόσεων και τη σωστή ενημέρωση της νεολαίας για τη συνέχιση των αγώνων και ανάπτυξη μιας πολυπολιτισμικής κουλτούρας, με στόχο την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Ενάντια στη «νέα τάξη»

Ο Ν. Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και αντιπρόεδρος της FIR
Ο Ν. Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και αντιπρόεδρος της FIR
- Ποιο είναι σήμερα το περιεχόμενο της πάλης του αντιφασιστικού κινήματος και των αντιστασιακών των Βαλκανίων;

- Οπως αναφερθήκαμε στην αρχή, οι βετεράνοι αντιφασίστες των Βαλκανίων συντονίζουν τις ενέργειές τους, πιέζουν και προς τις δικές τους κυβερνήσεις και με διεθνή αγώνα, επιδιώκοντας τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των βετεράνων, αλλά, ταυτόχρονα, και αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων.

Στη Διακήρυξη που υπέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες στην 3η Συνδιάσκεψη της Ενωσης Βετεράνων Βαλκανικών Χωρών, υπογραμμίζοντας μερικά από τα βασικά ζητήματα, εκφράζουν τη σοβαρή ανησυχία τους:

  • Για την άσχημη πολιτικο-οικονομική και κοινωνική κατάσταση στα βαλκανικά κράτη.
  • Για την αναβίωση φασιστικών οργανώσεων και το γκρέμισμα των ιδανικών του αντιφασιστικού αγώνα. Καταστρέφονται μνημεία. Διαστρεβλώνεται η αληθινή ιστορία.
  • Για την καταπάτηση του Χάρτη του ΟΗΕ από τη «Νέα Τάξη» και την παγκοσμιοποίηση που επιβάλλουν ΗΠΑ και ΕΕ.
  • Για την παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Για το ότι εμποδίζεται η επιστροφή των προσφύγων.
  • Για την απαράδεκτη κατάσταση των βετεράνων, αναπήρων και των οικογενειών των θυμάτων στις νέες συνθήκες και θα συνεχίσει την πίεση για τη δικαίωση των αγωνιστών σε διεθνή κλίμακα.
  • Για την επιδίωξη, με την προώθηση λύσης συνομοσπονδίας, να συνεχιστεί η διαίρεση της Κύπρου, σε αντίθεση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
  • Για τις πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους, που ζητούν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και σύσταση ανεξάρτητου κράτους.
Τα Πάθη της Εθνικής μας Αντίστασης

Η δική μας γενιά, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέχρι σήμερα, δέχεται την απαράδεκτη πίεση από μέρους της πολιτείας.

Στη διάρκεια της Κατοχής, με πρωτοπορία τους κομμουνιστές και δημοκράτες, οργανώσαμε την Εθνική Αντίσταση. Με αγώνα πετύχαμε την Ελεύθερη Ελλάδα. Εκεί, εφαρμόζοντας τα ιδανικά του ΕΑΜ, είχαμε λαϊκή εξουσία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Αυτά θέλαμε να έχει ο λαός μας και μετά την απελευθέρωση.

Ομως, για να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, αξιοποιώντας και τη βοήθεια των οργάνων της, η Αγγλία αύξησε την πίεση, οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν παρακρατικές οργανώσεις. Σ' ολόκληρη την περιοχή της Ελλάδας άρχισε θανατική καταδίωξη των ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών. Αυτό ανάγκασε τους αγωνιστές για να σωθούν να ξαναφύγουν στα βουνά. Ετσι, οι νέοι ξένοι κατακτητές Αγγλο-Αμερικάνοι οργάνωσαν τον εμφύλιο πόλεμο και πέτυχαν τους σκοπούς τους.

Χιλιάδες αγωνιστές ξενιτεύτηκαν. Πολλούς σκότωσαν με τα έκτακτα στρατοδικεία. Τυραννίστηκαν σε εξορίες και φυλακές. Και μόνο το 1982, η πολιτεία με νόμο αναγνώρισε την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, που μέχρι τότε την είχαν εκτός νόμου, ουσιαστικά. Η αναγνώριση έγινε, μα ήταν λειψή. Παρέμειναν με τον τίτλο του αγωνιστή και με συντάξεις και προνόμια οι πρώην συνεργάτες των κατακτητών, ενώ από τους πραγματικούς αντιστασιακούς στερούσαν τέτοια δικαιώματα. Σήμερα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αποχρωματισμού από πολιτικές επιδιώξεις της Αντίστασης. Αυτό είναι μέρος της γενικής προσπάθειας σε όλη την Ευρώπη, με την αποσιώπηση και συκοφάντηση των ιδανικών και των οραμάτων της Αντίστασης, για σπίλωση του σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού ιδεώδους. Οι ενέργειες ξαναγραψίματος της ιστορίας είναι πολλές και φτάνουν στο σημείο να ταυτίζουν τον γερμανο-ιταλικό φασισμό με τον κομμουνισμό της Σοβιετικής Ενωσης!

Ακόμα συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με τη μη αποκατάσταση, ηθική και υλική, των αγωνιστών και των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ενα μόνο παράδειγμα - κοροϊδία είναι το ότι οι αναγνωρισμένοι αντιστασιακοί, που έγιναν συνταξιούχοι του ΟΓΑ μετά το 1991, στερούνται του πενιχρού βοηθήματος. Η νεοσύστατη Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων έχει υποβάλει δυο σχετικά υπομνήματα, ένα για τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγωνιστές και ένα για τις γερμανικές επανορθώσεις. Η κυβέρνηση αρνείται να τα αντιμετωπίσει θετικά. Ετσι, συνεχίζεται η περιφορά των υπομνημάτων από υπουργείο σε υπουργείο...

Αγώνας για πλήρη αποκατάσταση

Αυτό μάς αναγκάζει να συνεχίσουμε την πάλη μας και να εκφράσουμε τη διαφωνία και τη δυσαρέσκειά μας, με όσα μέσα μπορούμε, με εκδηλώσεις, πορείες και όποια άλλη εκδήλωση. Ζητάμε την υποστήριξη και συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων οργανώσεων και ομάδων. Μόνο ο κοινός αγώνας μπορεί να υποχρεώσει τους ιθύνοντες της πολιτείας να προχωρήσουν σε ικανοποίηση των αιτημάτων των αντιστασιακών, αλλά και των εργαζομένων, των ανέργων και όλων όσοι δέχονται την επίθεση του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου.

- Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές ήταν η ψυχή, ο οργανωτής και αιμοδότης της Αντίστασης, του ΕΑΜ. Ομως, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια να αποχρωματιστεί αυτή η Αντίσταση του λαού από τα ιδανικά και τα οράματά της, να αποσυνδεθεί από το ΚΚΕ. Πού στοχεύει αυτή η τακτική;

- Αναφερθήκαμε προηγούμενα για την ανάγκη οργάνωσης του κοινού αγώνα των αντιστασιακών με τις δημοκρατικές και ειρηνόφιλες δυνάμεις του εργαζόμενου λαού. Μόνο απ' αυτό το δρόμο μπορεί ν' αντιμετωπιστεί η συστηματική προσπάθεια, που εκφράζεται ήδη ανοιχτά. Προσπαθούν να αλλοιώσουν το νόημα της Αντίστασης, γιατί δε συμφέρει στη «νέα τάξη» να γνωριστούν οι νέοι με τα ιδανικά του ΕΑΜ. Δε συμφέρει να μάθουν οι νέοι, τι ήταν και πώς πάλεψε το ΕΑΜ. Να παραδειγματιστούν από τις θυσίες και το αίμα που έδωσαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ειρήνη, οι κομμουνιστές που πρωτοπόροι θυσιάστηκαν.

Γι' αυτό συστηματικά παραποιείται ο εθνικός αγώνας του λαού μας κατά του φασισμού και στα σχολικά βιβλία. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια του Γενικού Επιτελείου, όπου, με το πρόσχημα να περάσουν στην ιστορία τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου, δημοσίευσε σε 16 τόμους «Αρχείο του Εμφυλίου Πολέμου», στο οποίο συστηματικά παρουσιάζονται σαν ντοκουμέντα όλα όσα τότε χοντροειδή ψεύδη προβάλλονταν και όσες ενέργειες έκαναν οι Αγγλοι και τα όργανά τους σε βάρος του λαού μας. Συνεχίζουν, δηλαδή, να προβάλλουν ότι δήθεν ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αντεθνικός και κατευθυνόταν από Ρώσους και Σέρβους! Κι αυτό ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι όλα αυτά λέγονταν, τότε, για να παραπλανήσουν τον κόσμο να τους υποστηρίξει σαν δήθεν Ελληνες που πάλευαν για την Ελλάδα, ενώ οι άλλοι, οι αγωνιστές, ήταν ληστοσυμμορίτες, ξενοκίνητοι, απάτριδες, όργανα του διεθνούς κομμουνισμού!

Να, γιατί εμείς οι αγωνιστές προσπαθούμε με τη στάση μας και τις ενέργειές μας να ενημερώσουμε τη νέα γενιά, ώστε, παραδειγματιζόμενη από τους πατεράδες και παππούδες της, να συνεχίσει την πάλη της για το καλό του λαού μας.


Βάσανα χωρίς τέλος για τους αντιστασιακούς

- Θα ήθελα ιδιαίτερα να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση και ποια τα ξεχωριστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιστασιακοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών μετά τις ανατροπές;

- Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, με τη βοήθεια και των ντόπιων προδοτών τύπου Γκορμπατσόφ, σ' όλες σχεδόν τις χώρες αυτές οι βετεράνοι πολέμου αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βετεράνοι σ' όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Καταργήθηκαν σχεδόν όλες οι τιμητικές διακρίσεις καθώς και οι οικονομικές απολαβές που είχαν δοθεί στους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νέοι κυβερνώντες δείχνουν την εχθρότητά τους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, οι βετεράνοι οργανωμένα παλεύουν για τη δικαίωσή τους.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Λετονίας δηλώνει ότι η Λετονία δεν πολέμησε με κανέναν, ενάντια σε κανέναν, δεν κήρυξε πόλεμο, γι' αυτό και δεν υπάρχουν εκεί προβλήματα αναπήρων πολέμου, υπονοώντας ότι τον πόλεμο τον έκανε η Σοβιετική Ενωση και αυτή είναι υπεύθυνη. Εκεί υπάρχουν 4.885 βετεράνοι και απ' αυτούς 1.500 ανάπηροι, οι περισσότεροι ρωσικής καταγωγής, αλλά μόνιμοι κάτοικοι Λετονίας.

Στη Λιθουανία η ίδια κατάσταση. Εκεί ζουν ακόμη περίπου 13.500 βετεράνοι πολέμου, απ' τους οποίους οι 6.000 είναι ανάπηροι με μέση ηλικία γύρω στα 78 χρόνια. Σε πάνω από 3.000 στέρησαν, από το 1998, την πενιχρή σύνταξη των 35 δολαρίων, με τη δικαιολογία ότι υπηρέτησαν στο υπουργείο Εσωτερικών της τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Στη Μολδαβία όλα σχεδόν τα προνόμια για τους βετεράνους πολέμου ή μειώθηκαν ή καταργήθηκαν εντελώς. Τα ενοίκια ξεπερνούν κατά πολλές φορές την πενιχρή σύνταξή τους. Σε αναπήρους δίχως πόδια ή χέρια, συμπληρώνουν τη σύνταξή τους με τρία δολάρια και η ιατρική περίθαλψη είναι μόνο με πληρωμή. Η αξία των φαρμάκων απλησίαστη.

Με έκκλησή τους απευθύνθηκαν προς τη Ρωσική Επιτροπή Βετεράνων για υποστήριξη και βοήθεια. Ντρέπονται γιατί φορώντας τα παράσημά τους ζητιανεύουν στους δρόμους ή ψάχνουν στα σκουπίδια, για να μην πεθάνουν από την πείνα.

Στη Ρουμανία λόγω της εχθρότητας της σημερινής εξουσίας - της Δεξιάς - έχουν καταργηθεί συστηματικά όλα τα δικαιώματα που είχαν οι βετεράνοι αντιφασίστες, στην προσπάθεια να εξαφανίσουν μνήμες και επιτεύγματα των αγωνιστών.

Στην ίδια τη Ρωσία, εξάλλου, ενώ πάνω από 600.000 βετεράνοι έχουν ανάγκη νοσηλευτικής περίθαλψης, μόνο για το ένα τρίτο έχουν κάποια εξασφάλιση. Κι εκεί καταργήθηκε η δωρεάν υγεία και τα φάρμακα.

Αλλά και στις άλλες χώρες επικρατεί η ίδια κατάσταση. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής για τα προβλήματα στην Ευρώπη, σ. Ανδρέας Χριστόφιας, πρόεδρος της Ενωσης Βετεράνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων (FMAC) επισκέφθηκε το 1999 τις χώρες Λιθουανία, Λετονία, Λευκορωσία και Πολωνία. Εκεί διαπίστωσε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και πρότεινε στη FMAC ν' απευθύνει διαμαρτυρία στα όργανα του ΟΗΕ για να επέμβει θετικά ο Οργανισμός.

Γενικά σ' όλες τις χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και στις χώρες της Βαλκανικής, οι βετεράνοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη δικαίωσή τους.

Οπως και προηγούμενα αναφερθήκαμε για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, και εμείς οι Ελληνες αντιστασιακοί παίρνουμε ενεργό μέρος. Είμαστε μέλος της Ενωσης των Οργανώσεων των βετεράνων των βαλκανικών χωρών, μέλος της FIR από χρόνια και έχουμε διαδοχικά εκλεγεί στη θέση του αντιπροέδρου ως μέλος της ΠΕΑΕΑ.

Τα πολιτικά ιδανικά της ΕΑΜικής Αντίστασης ισχύουν και σήμερα, για ανεξαρτησία-ελευθερία-κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει την ορθότητα του αντιστασιακού αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ