ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ
«Αντιτρομοκρατία» και «ενέσεις αισιοδοξίας»

ΜΟΣΧΑ.--

Σε δηλώσεις του για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ήταν φυσικό εστίασε στις πρόσφατες επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ ως το 1956) που στοίχισαν το θάνατο συνολικά σε 34 ανθρώπους στο σιδηροδρομικό σταθμό και σε τρόλεϋ και στη «μάχη ενάντια στην τρομοκρατία». Από το Χαμπάροφσκ της ρωσικής Απω Ανατολής, που είχε υποστεί πρόσφατα καταστροφικές πλημμύρες, σημείωσε: «Υποκλινόμαστε στα θύματα των απάνθρωπων τρομοκρατικών ενεργειών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αυστηρότητα τη μάχη με τους τρομοκράτες έως την πλήρη εξόντωσή τους» και συνέχισε «η Ρωσία πάντοτε γινόταν πιο ενωμένη και ομόψυχη στις στιγμές της δοκιμασίας». Ισχυρίστηκε ότι η χώρα έγινε καλύτερη, πλουσιότερη, ανετότερη, πράγμα που πρωτίστως έγινε για το κεφάλαιο και όχι για τα λαϊκά στρώματα, και αναφερόμενος στη νέα μπίζνα με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Φλεβάρη στο Σότσι, είπε ότι «στη χρονιά που έρχεται χρειάζεται να κάνουμε πολλά στην οικονομία, για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έως την έναρξη των οποίων απέμεινε λίγο περισσότερο από ένα μήνα».

Πάντως την Πρωτοχρονιά με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων ο Ρώσος πρόεδρος πήγε στο Βόλγκογκραντ και επισκέφτηκε στο νοσοκομείο τραυματίες από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Ως τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ τα μέτρα ασφαλείας γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Οι Αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις στους αποσχιστές ισλαμιστές της Τσετσενίας, που είχαν απειλήσει με χτυπήματα ενόψει των χειμερινών αγώνων. Βεβαίως οι αιτίες της σύγκρουσης είναι βαθύτερες και έχουν σχέση με τα τεράστια συμφέροντα στη σημαντική γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχή του Καυκάσου, που από την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, αποτελεί πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους της Ρωσίας και άλλων χωρών.

ΙΡΑΚ
Εκρυθμη η κατάσταση στη δυτική επαρχία Ανμπάρ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενοπλοι ντόπιοι και ξένοι μισθοφόροι, που συνδέονται με οργάνωση-παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, φέρεται πως ελέγχουν από το περασμένο 24ωρο κεντρικούς δρόμους στη μισή Φαλούτζα και στο ανατολικό τμήμα της έτερης ιρακινής πόλης Ραμάντι (όπου οι αστυνομικές αρχές διέλυσαν στην αρχή της βδομάδας καταυλισμό Σουνιτών διαδηλωτών με πάνω από 10 νεκρούς). Αυτό παραδέχθηκε χτες αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλέστηκε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, στο Ανατολικό Ραμάντι (100 χλμ Δυτικά της Βατδάτης), όπου σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις από τη Δευτέρα, κατευθύνονται δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βαριά οπλισμένους άνδρες, οι οποίοι φέρεται πως τραγουδούν παιάνες για την εξτρεμιστική οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα, «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», που δρα στη Συρία στο πλευρό των αντικαθεστωτικών συριακών δυνάμεων με την υποστήριξη Δυτικών ιμπεριαλιστών.

Την Τρίτη ο (σιίτης) Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού από τις πόλεις της δυτικής επαρχίας Αλ Ανμπαρ, εμφανιζόμενος έτοιμος να κάνει κίνηση για την αποκλιμάκωση της έντασης, ικανοποιώντας ένα από τα κεντρικά αιτήματα των 44 σουνιτών βουλευτών που είχαν παραιτηθεί τη Δευτέρα. Αφορμή για την παραίτηση των βουλευτών είχε δώσει η διάλυση του καταυλισμού αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι και η πρότερη αιματηρή σύλληψη ενός (επίσης Σουνίτη) αντιπολιτευόμενου βουλευτή. Την Τετάρτη, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο Μάλικι ανακάλεσε την απόφασή του και προχώρησε στην ενίσχυση δυνάμεων, για να πατάξει τις ένοπλες ομάδες Σουνιτών που αντιδρούν στο συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από σχεδόν κάθε θεσμό εξουσίας (από την εποχή εισβολής των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρόσχημα την ανατροπή του σουνίτη, τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν).

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Iraq Body Count», που καταγράφει στοιχεία για τους νεκρούς στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, σημείωσε πως το 2013 ήταν «η πιο αιματηρή χρονιά της τελευταίας πενταετίας» καθώς σκοτώθηκαν 9.475 άτομα.

Την άδεια της Βαγδάτης περιμένει η Αγκυρα

Το αργό πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε από χτες να ρέει μέσω ενός νέου αγωγού προς το τουρκικό εξαγωγικό λιμάνι της Μεσογείου, Τσεϊχάν, αλλά δεν θα εξαχθεί στις παγκόσμιες αγορές χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Ο Γιλντίζ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, εκτίμησε πως εντός του μηνός θα δοθεί η σχετική άδεια προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές, δεδομένου ότι η ροή του πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ μέσω του πετρελαιαγωγού θα ξεκινήσει ημερησίως με 300.000 βαρέλια και θα αυξηθεί στα 400.000.

Ως γνωστόν, πέρσι η Αγκυρα είχε υπογράψει ενεργειακή συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιρακινό Κουρδιστάν, βάσει του οποίου η ημιαυτόνομη περιφέρεια θα προχωρούσε σε «ανεξάρτητες» ενεργειακές εξαγωγές προς την Τουρκία, προκαλώντας τότε την μήνιν του πρωθυπουργού Μάλικι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ξαφνική, πολύ κρίσιμη, επιδείνωση παρουσίασε την Πρωτοχρονιά η υγεία του 85χρονου Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που βρίσκεται σε κώμα τα τελευταία οκτώ χρόνια στο κέντρο Σίβα του νοσοκομείου Τελ Χασόμερ, κοντά στο Τελ Αβίβ, καθώς υπέστη και νεφρική δυσλειτουργία. Ο Σαρόν υπέστη βαρύ εγκεφαλικό στις 4/1/06 εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τριπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο Τζαζίρα που βρίσκεται στο καλύτερα φυλασσόμενο τμήμα της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι. Οι σομαλικές αρχές στρέφουν τις υποψίες σε ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ που επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμεντ, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε ισλαμικό χαλιφάτο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από χειροβομβίδα που πέταξαν άγνωστοι σε εστιατόριο μπαρ της τουριστικής περιοχής Ντιάνι που βρίσκεται νοτίως του λιμανιού Μομπάσα στην Κένυα. Οι δράστες, που διέφυγαν με μοτοσικλέτα, παραμένουν ασύλληπτοι.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Σε νοσοκομείο του Χιούστον νοσηλεύεται από προχτές μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού η Μπάρμπαρα Μπους, σύζυγος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σε εμπρησμό αποδίδουν οι αρχές του κινεζικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις του κτιρίου την Τετάρτη το βράδυ καθώς αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως η φωτιά εκδηλώθηκε, αφότου δύο άτομα που επέβαιναν σε φορτηγάκι περιέλουσαν την είσοδο του κτιρίου με βενζίνη, βάζοντας στη συνέχεια φωτιά. Οι κινεζικές αρχές απαίτησαν την άμεση διενέργεια έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, την οποία χαρακτήρισαν «σαμποτάζ κακόβουλης φύσης».

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Εφτασαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας τρεις Κινέζοι Ουιγούροι που είχαν φυλακιστεί στο κολαστήριο των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας, όπου πλέον εξακολουθούν να κρατούνται 155 άτομα. Οι Αμερικανοί είπαν πως οι τρεις επέλεξαν τη Σλοβακία και όχι την Κίνα ως χώρα μετάβασής τους, θεωρώντας πως το Πεκίνο θα τους αντιμετώπιζε αρνητικά.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ΦΙΑΤ ανακοίνωσε πως θα καταβάλει 3,65 δισ. δολάρια για την εξαγορά του υπόλοιπου 41,5% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το 24,6% των Σέρβων πολιτών είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας, μ' αυτούς που είναι άνω των 18 να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρουν τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το Γραφείο Στατιστικής της Σερβίας.

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ισχυρίστηκε χτες ότι ο αριθμός των περίπου 1.000 Γάλλων στρατιωτών που συνεχίζουν έως σήμερα την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο βόρειο Μάλι θα μειωθούν κατά 60% μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

ΜΟΥΜΠΑΪ.-- Είκοσι εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό και έπεσε σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων, βορειοανατολικά του Μουμπάι. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ινδία χάνουν τη ζωή τους 110.000 σε τροχαία ατυχήματα. Βασικές αιτίες θεωρούνται η κακή οδήγηση, η λειψή συντήρηση των δρόμων και τα παλιά οχήματα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ολοκληρώθηκε τελικά χτες με ελικόπτερο κινέζικου παγοθραυστικού η μεταφορά των 54 επιβατών του ρωσικού ερευνητικού πλοίου MV Akademik Chokalskii που είχε παγιδευθεί στους πάγους της Ανταρκτικής από τις 24 Δεκέμβρη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Βίαιες συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια

ΚΑΪΡΟ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η βίαιη αντιπαράθεση ανάμεσα στις αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές και χιλιάδες ισλαμιστές υποστηριχτές του ανατραπέντος πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, παρά την παρανομοποίηση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» την περασμένη βδομάδα. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και άλλοι 10 συνελήφθησαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με το αραβόφωνο δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», οι ισλαμιστές διαδηλωτές πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης αρχικά πορεία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε καταστήματα και ΙΧ αυτοκίνητα αφού έκλεισαν οδικές αρτηρίες και αντήλλαξαν πυρά με άλλους κατοίκους της πόλης προτού συγκρουστούν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, νεαροί διαδηλωτές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου επανέλαβαν, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που δεν έχουν την έγκριση της αστυνομίας από τον περασμένο Νοέμβρη, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο, ενώ η αστυνομία κατέστειλε με βροχή δακρυγόνων άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών έξω από το κρατικό πανεπιστήμιο της πόλης Ζακαζίκ.

Κλοπή στο μουσείο του Ασουάν

Παράλληλα, αρχαιοκάπηλοι, εκμεταλλευόμενοι την τεταμένη κατάσταση στη χώρα συνεχίζουν τις κλοπές αντικειμένων τέχνης από αιγυπτιακά μουσεία. Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπων του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων, τουλάχιστον 96 μινιατούρες, μικρές προτομές και άλλα έργα τέχνης «έκαναν φτερά» από το Μουσείο του Ασουάν, στο οποίο δεν είχε σημειωθεί ποτέ κλοπή την τελευταία τριετία. Ο εντοπισμός μίας σπασμένης εκ των έσω κλειδαριάς σε εσωτερική αίθουσα του μουσείου φωτογραφίζει, για τις αιγυπτιακές Αρχές, «δουλειά» στημένη πιθανώς από εργαζόμενους ή από άλλους, που έχουν στενή άλλη επαγγελματική σχέση με το μουσείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ