Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εκρυθμη η κατάσταση στη δυτική επαρχία Ανμπάρ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενοπλοι ντόπιοι και ξένοι μισθοφόροι, που συνδέονται με οργάνωση-παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, φέρεται πως ελέγχουν από το περασμένο 24ωρο κεντρικούς δρόμους στη μισή Φαλούτζα και στο ανατολικό τμήμα της έτερης ιρακινής πόλης Ραμάντι (όπου οι αστυνομικές αρχές διέλυσαν στην αρχή της βδομάδας καταυλισμό Σουνιτών διαδηλωτών με πάνω από 10 νεκρούς). Αυτό παραδέχθηκε χτες αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλέστηκε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, στο Ανατολικό Ραμάντι (100 χλμ Δυτικά της Βατδάτης), όπου σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις από τη Δευτέρα, κατευθύνονται δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βαριά οπλισμένους άνδρες, οι οποίοι φέρεται πως τραγουδούν παιάνες για την εξτρεμιστική οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα, «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», που δρα στη Συρία στο πλευρό των αντικαθεστωτικών συριακών δυνάμεων με την υποστήριξη Δυτικών ιμπεριαλιστών.

Την Τρίτη ο (σιίτης) Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού από τις πόλεις της δυτικής επαρχίας Αλ Ανμπαρ, εμφανιζόμενος έτοιμος να κάνει κίνηση για την αποκλιμάκωση της έντασης, ικανοποιώντας ένα από τα κεντρικά αιτήματα των 44 σουνιτών βουλευτών που είχαν παραιτηθεί τη Δευτέρα. Αφορμή για την παραίτηση των βουλευτών είχε δώσει η διάλυση του καταυλισμού αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι και η πρότερη αιματηρή σύλληψη ενός (επίσης Σουνίτη) αντιπολιτευόμενου βουλευτή. Την Τετάρτη, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο Μάλικι ανακάλεσε την απόφασή του και προχώρησε στην ενίσχυση δυνάμεων, για να πατάξει τις ένοπλες ομάδες Σουνιτών που αντιδρούν στο συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από σχεδόν κάθε θεσμό εξουσίας (από την εποχή εισβολής των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρόσχημα την ανατροπή του σουνίτη, τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν).

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Iraq Body Count», που καταγράφει στοιχεία για τους νεκρούς στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, σημείωσε πως το 2013 ήταν «η πιο αιματηρή χρονιά της τελευταίας πενταετίας» καθώς σκοτώθηκαν 9.475 άτομα.

Την άδεια της Βαγδάτης περιμένει η Αγκυρα

Το αργό πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε από χτες να ρέει μέσω ενός νέου αγωγού προς το τουρκικό εξαγωγικό λιμάνι της Μεσογείου, Τσεϊχάν, αλλά δεν θα εξαχθεί στις παγκόσμιες αγορές χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Ο Γιλντίζ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, εκτίμησε πως εντός του μηνός θα δοθεί η σχετική άδεια προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές, δεδομένου ότι η ροή του πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ μέσω του πετρελαιαγωγού θα ξεκινήσει ημερησίως με 300.000 βαρέλια και θα αυξηθεί στα 400.000.

Ως γνωστόν, πέρσι η Αγκυρα είχε υπογράψει ενεργειακή συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιρακινό Κουρδιστάν, βάσει του οποίου η ημιαυτόνομη περιφέρεια θα προχωρούσε σε «ανεξάρτητες» ενεργειακές εξαγωγές προς την Τουρκία, προκαλώντας τότε την μήνιν του πρωθυπουργού Μάλικι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ