Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ξαφνική, πολύ κρίσιμη, επιδείνωση παρουσίασε την Πρωτοχρονιά η υγεία του 85χρονου Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που βρίσκεται σε κώμα τα τελευταία οκτώ χρόνια στο κέντρο Σίβα του νοσοκομείου Τελ Χασόμερ, κοντά στο Τελ Αβίβ, καθώς υπέστη και νεφρική δυσλειτουργία. Ο Σαρόν υπέστη βαρύ εγκεφαλικό στις 4/1/06 εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τριπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο Τζαζίρα που βρίσκεται στο καλύτερα φυλασσόμενο τμήμα της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι. Οι σομαλικές αρχές στρέφουν τις υποψίες σε ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ που επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμεντ, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε ισλαμικό χαλιφάτο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από χειροβομβίδα που πέταξαν άγνωστοι σε εστιατόριο μπαρ της τουριστικής περιοχής Ντιάνι που βρίσκεται νοτίως του λιμανιού Μομπάσα στην Κένυα. Οι δράστες, που διέφυγαν με μοτοσικλέτα, παραμένουν ασύλληπτοι.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Σε νοσοκομείο του Χιούστον νοσηλεύεται από προχτές μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού η Μπάρμπαρα Μπους, σύζυγος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σε εμπρησμό αποδίδουν οι αρχές του κινεζικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις του κτιρίου την Τετάρτη το βράδυ καθώς αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως η φωτιά εκδηλώθηκε, αφότου δύο άτομα που επέβαιναν σε φορτηγάκι περιέλουσαν την είσοδο του κτιρίου με βενζίνη, βάζοντας στη συνέχεια φωτιά. Οι κινεζικές αρχές απαίτησαν την άμεση διενέργεια έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, την οποία χαρακτήρισαν «σαμποτάζ κακόβουλης φύσης».

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Εφτασαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας τρεις Κινέζοι Ουιγούροι που είχαν φυλακιστεί στο κολαστήριο των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας, όπου πλέον εξακολουθούν να κρατούνται 155 άτομα. Οι Αμερικανοί είπαν πως οι τρεις επέλεξαν τη Σλοβακία και όχι την Κίνα ως χώρα μετάβασής τους, θεωρώντας πως το Πεκίνο θα τους αντιμετώπιζε αρνητικά.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ΦΙΑΤ ανακοίνωσε πως θα καταβάλει 3,65 δισ. δολάρια για την εξαγορά του υπόλοιπου 41,5% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το 24,6% των Σέρβων πολιτών είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας, μ' αυτούς που είναι άνω των 18 να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρουν τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το Γραφείο Στατιστικής της Σερβίας.

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ισχυρίστηκε χτες ότι ο αριθμός των περίπου 1.000 Γάλλων στρατιωτών που συνεχίζουν έως σήμερα την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο βόρειο Μάλι θα μειωθούν κατά 60% μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

ΜΟΥΜΠΑΪ.-- Είκοσι εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό και έπεσε σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων, βορειοανατολικά του Μουμπάι. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ινδία χάνουν τη ζωή τους 110.000 σε τροχαία ατυχήματα. Βασικές αιτίες θεωρούνται η κακή οδήγηση, η λειψή συντήρηση των δρόμων και τα παλιά οχήματα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ολοκληρώθηκε τελικά χτες με ελικόπτερο κινέζικου παγοθραυστικού η μεταφορά των 54 επιβατών του ρωσικού ερευνητικού πλοίου MV Akademik Chokalskii που είχε παγιδευθεί στους πάγους της Ανταρκτικής από τις 24 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ