ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις, ενώ «βαραίνει το κλίμα» στις διαπραγματεύσεις

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί σε νέες σφοδρές συγκρούσεις.

Παλαιστίνιος κομάντος αυτοκτονίας ανατινάσσεται μέσα σε ισραηλινό εστιατόριο, 3 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Παλαιστίνιος νέος τρέχει, γιατί κοντά του έσκασε μια χειροβομβίδα

Associated Press

Παλαιστίνιος νέος τρέχει, γιατί κοντά του έσκασε μια χειροβομβίδα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΕΧΟΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Στη βία βυθίστηκαν, και πάλι, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπου οι συγκρούσεις ήταν, μεν, λίγες, αλλά ιδιαίτερα σκληρές, με νεκρούς και τραυματίες. Την ίδια στιγμή, προς διάψευση βαίνει, μάλλον, η προσωρινή αισιοδοξία που δημιουργήθηκε, στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον, μετά από τις χθεσινές αντιφατικές εξελίξεις.

Μέσα σε εστιατόριο ερημικής περιοχής κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μεχόλα, 70 χλμ. βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ, ανατινάχτηκε, χθες το μεσημέρι, Παλαιστίνιος κομάντος αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να διαμελιστεί και να τραυματιστούν σοβαρά τρεις στρατιώτες, που βρίσκονταν εκεί, τη στιγμή εκείνη. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την περιοχή και άρχισε εκτενείς ελέγχους για τυχόν συνεργούς με ελικόπτερα και δυνάμεις εδάφους, ενώ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας μέχρι χθες βράδυ. Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, τόνισε ότι καταδικάζονται οι επιθέσεις αυτές που μπορούν να πλήξουν και αμάχους.

Σποραδικές, αλλά σκληρές ήταν, όμως, οι μάχες που ξέσπασαν χθες σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης και της Γάζας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους ενόπλους κοντά στον οικισμό Νετζαρίμ. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Μπέιτ Χαγγάι, έξω από τη Χεβρώνα, επειδή, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, «αποπειράθηκε να μαχαιρώσει έναν έποικο». Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός κοντά στο χωριό Σάιρ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στο προσφυγικό στρατόπεδο Καλάντια, έξω από τη Ραμάλα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν ούτε στην Ιερουσαλήμ, όπου χθες πλήθος Παλαιστινίων συνέρρευσαν για να προσευχηθούν, την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, στο Αλ Ακσά. Χιλιάδες άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού είχαν αναπτυχθεί σε όλες τις γωνιές της πόλης και έλεγχαν αυστηρά τις ταυτότητες των προσκυνητών, απομακρύνοντας αρκετούς από αυτούς, επειδή δεν είχαν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους ή δεν ήταν κάτοικοι της Ιερουσαλήμ. Ακολούθησαν μικροσυγκρούσεις και κυνηγητό στα στενά σοκάκια της Ιερής Πόλης και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε, ενώ τουλάχιστον 3 συμπατριώτες του συνελήφθησαν.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του ενόπλου, που πυροβόλησε και σκότωσε Ισραηλινό πολίτη, στον αυτοκινητόδρομο Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, λίγα χιλιόμετρα από τον εβραϊκό οικισμό Γκουβάιτ Ζεβ. Την ευθύνη γι' αυτήν την επίθεση ανέλαβε η άγνωστη, μέχρι χθες, οργάνωση, τόσο στις ισραηλινές, όσο και στις παλαιστινιακές αρχές, «Παλαιστινιακές Δυνάμεις Αντίστασης».

Αμφιλεγόμενα τα «σημάδια»

Μετά από την προσωρινή αισιοδοξία, η απογοήτευση φαίνεται να επικρατεί και πάλι στο πεδίο των συνομιλιών, που παρέμεναν σε εξέλιξη, μέχρι χθες βράδυ, στην Ουάσιγκτον. Η ισραηλινή και η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία είχαν, χθες, εκτενείς συναντήσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθούν και πάλι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Εντούτοις, όπως δήλωνε χθες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες, «η ισραηλινή πλευρά υπαναχώρησε σε ορισμένα σημεία, τα οποία είχαν καταληχθεί σχετικά με το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ, δημιουργώντας νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις». Αξιωματούχος, όμως, της ισραηλινής πρεσβείας διέψευσε ότι υπήρξε η οποιαδήποτε ισραηλινή υπαναχώρηση, χωρίς, όμως, και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε και η ισραηλινή εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ, σύμφωνα με τις οποίες η ανατολική Ιερουσαλήμ «περνά» σε παλαιστινιακά χέρια κατά τη νέα αμερικανική πρόταση, πληροφορία που συνδεόταν και με τις προηγούμενες αισιόδοξες δηλώσεις του Αμπέντ Ράμπο.

Μπαράκ - Σαρόν στην τελική ευθεία

Και επισήμως, πλέον, από χθες, οι δύο μονομάχοι για την πρωθυπουργία στις πρόωρες πρωθυπουργικές εκλογές της 6ης Φεβρουαρίου, είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ και ο ηγέτης του Λικούντ Αριέλ Σαρόν. Ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Περές δεν εξασφάλισε, τελικά, τη στήριξη 10 βουλευτών, την οποία είχε ανάγκη προκειμένου να νομιμοποιηθεί η υποψηφιότητά του, καθώς το αριστερό κόμμα Μερέτζ αποφάσισε να μην τον στηρίξει, φοβούμενο ότι μια διάσπαση στους ψήφους του Εργατικού Κόμματος, θα οδηγούσε στην πρωθυπουργία τον Σαρόν.

Την ίδια στιγμή, αν και έχει αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα, με δηλώσεις του συνεχίζει να παρεμβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου τόνιζε, χθες, ότι ακόμη και αν επιτευχθεί μια συμφωνία από τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, δεν έχει καμία αξία, αν ο ισραηλινός λαός δεν την εγκρίνει και κατά συνέπεια θα απομείνει μόνο ένα, άνευ ουσίας, χαρτί.

ΟΗΕ
Εξευρέθη... λύση για τις αμερικανικές οφειλές!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το θέμα του «στερέματος» του ταμείου των Ηνωμένων Εθνών μπορεί και να λυθεί, σχετικώς πάντως και μάλλον βραχυπρόθεσμα, καθώς τα μέλη των Οργανισμού κατέληξαν χτες σε συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει τη σημαντική περικοπή των αμερικανικών εισφορών στο διεθνή οργανισμό, μετά την προσφορά του μεγιστάνα του Τύπου Τεντ Τέρνερ να συμβάλει οικονομικά, περί τα 34 εκατομμύρια δολάρια, το επόμενο έτος, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η παρούσα συμφωνία και αρθεί το αδιέξοδο από τη μη καταβολή των αμερικανικών εισφορών.

«Καταλήξαμε σε άτυπη συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, έπειτα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των 189 χωρών, που κρατούν μία ολόκληρη εβδομάδα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αλλά ελπίζει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί για την αναδιάρθρωση των συνεισφορών κάθε χώρας στο διεθνή οργανισμό, ώστε η Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την τελική συμφωνία πριν από την ανάπαυλα των διακοπών.

Σύμφωνα με τις διευθετήσεις της άτυπης συμφωνίας, η εισφορά των ΗΠΑ στο διοικητικό προϋπολογισμό του ΟΗΕ θα μειωθεί από το 25% στο 22% του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως και η εισφορά για τις ειρηνευτικές αποστολές από το 30% στο 26-27% του προϋπολογισμού, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Πάντως, εκτός του Τέρνερ, Ρωσία και Ιαπωνία συνέβαλαν με την προσφορά τους να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά -που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί- σε ετήσιες εισφορές, ώστε να βοηθήσουν τις 18 αναπτυσσόμενες χώρες -ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη η Νότια Κορέα και άλλες- που θα έπρεπε να αναλάβουν να καλύψουν τη διαφορά, με στόχο να τις βοηθήσουν να συνεχίσουν το δρόμο της «ανόρθωσης της οικονομίας». Παράλληλα και η ΕΕ θα συμβάλλει, ανεβάζοντας τα ποσά εισφορών σχετικώς για τα έτη 2002 και 2003.

Υπενθυμίζεται, ότι το αδιέξοδο στα οικονομικά του ΟΗΕ προκλήθηκε από την πεισματική άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από απόφαση του Κογκρέσου, να πληρώσουν το ποσόν των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η Ουάσινγκτον στον Οργανισμό, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την περικοπή των αμερικανικών εισφορών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κακά μαντάτα...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δε χρειάστηκε κάτι πολύ ακραίο να συμβεί, απλά ο καταποντισμός του δείκτη της τεχνολογίας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, για να αρχίσουν οι αναλυτές να μιλούν για τα αυτονόητα, που όμως έκρυβαν επιμελώς εδώ και καιρό, όσο δηλαδή η αμερικανική οικονομία εμφανιζόταν ανθηρή.

Πρώτη και καλύτερη η «έγκυρη» «Wall Street Journal», που στο χτεσινό φύλλο της υποστήριξε ότι το διεθνές οικονομικό τοπίο μεταβάλλεται ραγδαία, εμφανίζοντας σημάδια αλληλοεπίδρασης και σύγχρονης επιβράδυνσης. Παρ' όλα αυτά η εφημερίδα θέλει να αποτρέψει ένα μικρό πανικό που ενδέχεται να προκληθεί και αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δηλώσεις Αμερικανών οικονομολόγων, ότι πρόκειται για «παγκόσμια βιομηχανική επιβράδυνση», η οποία εντούτοις δεν προβλέπεται πως θα οδηγήσει σε ύφεση.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία είδαν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους να εξασθενούν απότομα, ενώ οι χρηματιστηριακές τους αγορές σημείωσαν κάθετη πτώση και υπογραμμίζεται ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων έχουν τώρα ξεγράψει τις μόλις προ μηνός αισιόδοξες προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία του 2001. Τα κακά μαντάτα δε σταματούν εδώ, αφού πιο έντονη ανησυχία εκφράζεται για τη μετάδοση της κρίσης στις υπό ανάπτυξη χώρες. Η μέχρι σήμερα αναπτυξιακή δυναμική της Λατινικής Αμερικής πιθανόν να επηρεαστεί αρνητικά από την ταχεία μείωση των εξαγωγών της προς ΗΠΑ. Γίνεται επίσης αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Αργεντινή και η Τουρκία και στη χείρα βοήθειας που τους πρόσφερε το ΔΝΤ, φοβούμενο μήπως επίκειται μια κρίση, που, σε χαμηλότερη κλίμακα, προσομοιάζει με την ασιατική κρίση του 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ