Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Εξευρέθη... λύση για τις αμερικανικές οφειλές!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το θέμα του «στερέματος» του ταμείου των Ηνωμένων Εθνών μπορεί και να λυθεί, σχετικώς πάντως και μάλλον βραχυπρόθεσμα, καθώς τα μέλη των Οργανισμού κατέληξαν χτες σε συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει τη σημαντική περικοπή των αμερικανικών εισφορών στο διεθνή οργανισμό, μετά την προσφορά του μεγιστάνα του Τύπου Τεντ Τέρνερ να συμβάλει οικονομικά, περί τα 34 εκατομμύρια δολάρια, το επόμενο έτος, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η παρούσα συμφωνία και αρθεί το αδιέξοδο από τη μη καταβολή των αμερικανικών εισφορών.

«Καταλήξαμε σε άτυπη συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, έπειτα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των 189 χωρών, που κρατούν μία ολόκληρη εβδομάδα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αλλά ελπίζει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί για την αναδιάρθρωση των συνεισφορών κάθε χώρας στο διεθνή οργανισμό, ώστε η Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την τελική συμφωνία πριν από την ανάπαυλα των διακοπών.

Σύμφωνα με τις διευθετήσεις της άτυπης συμφωνίας, η εισφορά των ΗΠΑ στο διοικητικό προϋπολογισμό του ΟΗΕ θα μειωθεί από το 25% στο 22% του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως και η εισφορά για τις ειρηνευτικές αποστολές από το 30% στο 26-27% του προϋπολογισμού, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Πάντως, εκτός του Τέρνερ, Ρωσία και Ιαπωνία συνέβαλαν με την προσφορά τους να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά -που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί- σε ετήσιες εισφορές, ώστε να βοηθήσουν τις 18 αναπτυσσόμενες χώρες -ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη η Νότια Κορέα και άλλες- που θα έπρεπε να αναλάβουν να καλύψουν τη διαφορά, με στόχο να τις βοηθήσουν να συνεχίσουν το δρόμο της «ανόρθωσης της οικονομίας». Παράλληλα και η ΕΕ θα συμβάλλει, ανεβάζοντας τα ποσά εισφορών σχετικώς για τα έτη 2002 και 2003.

Υπενθυμίζεται, ότι το αδιέξοδο στα οικονομικά του ΟΗΕ προκλήθηκε από την πεισματική άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από απόφαση του Κογκρέσου, να πληρώσουν το ποσόν των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η Ουάσινγκτον στον Οργανισμό, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την περικοπή των αμερικανικών εισφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ