Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κακά μαντάτα...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δε χρειάστηκε κάτι πολύ ακραίο να συμβεί, απλά ο καταποντισμός του δείκτη της τεχνολογίας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, για να αρχίσουν οι αναλυτές να μιλούν για τα αυτονόητα, που όμως έκρυβαν επιμελώς εδώ και καιρό, όσο δηλαδή η αμερικανική οικονομία εμφανιζόταν ανθηρή.

Πρώτη και καλύτερη η «έγκυρη» «Wall Street Journal», που στο χτεσινό φύλλο της υποστήριξε ότι το διεθνές οικονομικό τοπίο μεταβάλλεται ραγδαία, εμφανίζοντας σημάδια αλληλοεπίδρασης και σύγχρονης επιβράδυνσης. Παρ' όλα αυτά η εφημερίδα θέλει να αποτρέψει ένα μικρό πανικό που ενδέχεται να προκληθεί και αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δηλώσεις Αμερικανών οικονομολόγων, ότι πρόκειται για «παγκόσμια βιομηχανική επιβράδυνση», η οποία εντούτοις δεν προβλέπεται πως θα οδηγήσει σε ύφεση.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία είδαν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους να εξασθενούν απότομα, ενώ οι χρηματιστηριακές τους αγορές σημείωσαν κάθετη πτώση και υπογραμμίζεται ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων έχουν τώρα ξεγράψει τις μόλις προ μηνός αισιόδοξες προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία του 2001. Τα κακά μαντάτα δε σταματούν εδώ, αφού πιο έντονη ανησυχία εκφράζεται για τη μετάδοση της κρίσης στις υπό ανάπτυξη χώρες. Η μέχρι σήμερα αναπτυξιακή δυναμική της Λατινικής Αμερικής πιθανόν να επηρεαστεί αρνητικά από την ταχεία μείωση των εξαγωγών της προς ΗΠΑ. Γίνεται επίσης αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Αργεντινή και η Τουρκία και στη χείρα βοήθειας που τους πρόσφερε το ΔΝΤ, φοβούμενο μήπως επίκειται μια κρίση, που, σε χαμηλότερη κλίμακα, προσομοιάζει με την ασιατική κρίση του 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ