ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επώνυμες έδρες της ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Ενα νέο βήμα στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση έγινε χθες, με την ανακοίνωση από τη ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας της δημιουργίας τριών επώνυμων εδρών της επιχείρησης στο ίδρυμα, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο.

Οι τρεις επώνυμες έδρες της ΔΕΗ στο πανεπιστήμιο, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος Θεόδωρος Χατζηπαντελής, θα είναι οι εξής:

- «Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα Παραγωγής Ενέργειας», όπου εκλέχτηκε ο Ιωάννης Μυρισίδης.

- «Διαχείριση Καινοτομίας - Επιχειρηματικότητα. Διασυνοριακές Συνεργασίες», όπου εκλέχτηκε ο Ηλίας Καραγιάννης.

- «Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στη Διαχείριση Ενεργειακών πόρων», όπου εκλέχτηκε ο Εμμανουήλ Σουλιώτης και ο Χριστοφής Κορωναίος.

Πρόκειται για ένα παραπάνω βήμα από τις συνεργασίες που μέχρι τώρα εμφανίζονταν μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΕΙ, αφού οι επώνυμες έδρες θα λειτουργούν πολύμορφα μέσα στο ίδρυμα για τα συμφέροντα της επιχείρησης και θα χρηματοδοτούνται από την επιχείρηση για το σκοπό αυτόν. Οπως προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο (ν. 4009/2011, άρθρο 47): «Για την ίδρυση της έδρας απαιτείται η δωρεά στο ίδρυμα από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, κεφαλαίου για την κάλυψη των δαπανών της διδακτικής και γενικότερης επιστημονικής δραστηριότητας της έδρας. Αν ο δωρητής δεν προσδιορίσει τη γνωστική περιοχή, ο προσδιορισμός γίνεται από τη Σύγκλητο του ιδρύματος. Η επιλογή διδάσκοντος στην επώνυμη έδρα και ο ορισμός του χρόνου της θητείας του γίνεται από το ίδρυμα».

Ετσι, ο «δωρητής» ακόμα κι αν δεν επιλέγει το διδάσκοντα, προσδιορίζει το αντικείμενο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας και της έρευνας σύμφωνα με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως παρουσιάζει το ίδιο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τη συνεργασία του με τη ΔΕΗ, σημειώνει ότι αυτή εστιάζει μεταξύ άλλων στους εξής στόχους (η υπογράμμιση δική μας):

  • σε τομείς όπου υπάρχει εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία, που εμπίπτουν στους επιχειρησιακούς στόχους της ΔΕΗ και συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας.
  • στην Ανάπτυξη ή/και οργάνωση Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, που συνδέονται με τα επιχειρησιακά ενδιαφέροντα, τους στρατηγικούς στόχους και την πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης.
  • στην Ανάπτυξη και διοργάνωση Θερινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, με στόχο, μεταξύ άλλων, την κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης, εξειδίκευσης κ.λπ. του προσωπικού της Επιχείρησης κ.ά.

Επίσης το ίδρυμα κάνει λόγο και για αξιοποίηση του θεσμού του Επισκέπτη Καθηγητή για τη διοργάνωση διαλέξεων και τη διδασκαλία μαθημάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εννοεί και στελέχη της επιχείρησης σε ρόλο διδασκόντων.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι πρόκειται για διδασκαλία, έρευνα και πολύμορφη αξιοποίηση του ιδρύματος και των υποδομών του για τα συμφέροντα της εκάστοτε επιχείρησης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΔΕΗ, σύμφωνα όμως με τη φιλοσοφία του θεσμού των «επώνυμων εδρών» θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε είδους επιχείρηση.

«Αυτή η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία αποτελεί και ένα "μήνυμα" με πολλούς αποδέκτες ότι οι επιχειρήσεις της χώρας είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης της συνεργασίας επιχείρησης - ιδρύματος. Πρόσθεσε ακόμα πως: «Περνάμε το "μήνυμα" ότι, οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να αξιοποιήσουν ένα πολύ σημαντικό "εργαλείο" για την αυτοδύναμη Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από τη στενή συνεργασία Περιφερειακών Πανεπιστημίων με τοπικές ή εθνικής εμβέλειας επιχειρήσεις», δίνοντας τον τόνο για γενίκευση της εισβολής των επιχειρήσεων στα ιδρύματα. Ο Αρ. Ζερβός δήλωσε επίσης ότι η επιχείρηση προσβλέπει μέσα από αυτή τη συνεργασία σε «διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις, έρευνες, και εξειδικευμένα συνέδρια, για την προώθηση και διεύρυνση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας αλλά και σε άλλους οικονομικούς τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις επιχειρήσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση αύριο στη Λάρισα ενάντια στις απολύσεις

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις
Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις
Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών προγραμματίζεται για αύριο Σάββατο, 11 Γενάρη, στη Λάρισα. Θυμίζουμε ότι το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους τον Ιούλη, λήγει σε δυόμισι μήνες και οι υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επανατοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε θέσεις του Δημοσίου, αλλά κάποιοι από αυτούς να απολυθούν.

Οι εκπαιδευτικοί εντείνουν τις δράσεις τους, προκειμένου όλοι οι συνάδελφοί τους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν στο υπουργείο Παιδείας, πόσο μάλλον που έχει γίνει φανερό ότι οι ελλείψεις στην εκπαίδευση παραμένουν πολύ μεγάλες και η κυβέρνηση δε δεσμεύεται για την κάλυψή τους.

Στην κινητοποίηση του Σαββάτου, στη Λάρισα, καλεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ κάλεσμα απευθύνουν και μια σειρά ΕΛΜΕ. Οι Α', Β', Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν προσυγκέντρωση αύριο Σάββατο, στις 9 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, από όπου θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία για μετάβαση στη Λάρισα. Αντίστοιχα, η ΕΛΜΕ Καρδίτσας θα μισθώσει λεωφορείο που θα αναχωρήσει στις 10.30 π.μ. από το άγαλμα Καραϊσκάκη.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ έχει καλέσει σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ στις 20 - 24 Γενάρη και Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 25 Γενάρη στην Αθήνα, με πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση στη μνήμη του Ν. Τεμπονέρα

Εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο συγκρότημα σχολείων στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, για τα 23 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα.

Στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος που έχει το όνομα του δολοφονημένου εκπαιδευτικού, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ απηύθυναν χαιρετισμό, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι διάφορων φορέων. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Εκδικάζονται οι προσφυγές των πανεπιστημίων ενάντια στη διαθεσιμότητα

Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση των προσφυγών των 8 πληττόμενων πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα (Πανεπιστήμιο Αθήνας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΕΜ Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι προσφυγές που κατατέθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη, έχουν ως αίτημα την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων από τα παραπάνω 8 ιδρύματα.

Ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων για περίπου τέσσερις μήνες είχε ως αποτέλεσμα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος να δεσμευτεί πολιτικά ότι οι 1.145 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα πληρώνονται κανονικά όλο το μισθό (75% από το κράτος και 25% απ' τα Ιδρύματα). Από τους 276 διοικητικούς, που δεν αυτοαπογράφηκαν, κανένας δε θα τεθεί σε αργία, δε θα παραπεμφθούν σε πειθαρχικά, δε θα απολυθεί κανένας και θα τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους χωρίς αρνητική ή μηδενική μοριοδότηση. Δε θα γίνει καμία απόλυση. Ολοι όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα θα παραμείνουν ως εργαζόμενοι στα Ιδρύματα με ενδοϊδρυματική ή διαϊδρυματική κινητικότητα.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων αναλογιζόμενη τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για τα Ιδρύματα το μέτρο της διαθεσιμότητας, αναμένει με ενδιαφέρον την εκδίκαση των προσφυγών», σημείωσε σε χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δ. Αναγνωστόπουλος.

Κρούσμα μηνιγγίτιδας

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας παρουσίασε μια μαθήτρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, η οποία αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και επιβεβαιώθηκε το κρούσμα. Από την πλευρά της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων εμφανίζεται καθησυχαστική σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι το κτίριο έχει απολυμανθεί και τα μαθήματα σήμερα θα διεξαχθούν κανονικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ