Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επώνυμες έδρες της ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Ενα νέο βήμα στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση έγινε χθες, με την ανακοίνωση από τη ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας της δημιουργίας τριών επώνυμων εδρών της επιχείρησης στο ίδρυμα, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο.

Οι τρεις επώνυμες έδρες της ΔΕΗ στο πανεπιστήμιο, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος Θεόδωρος Χατζηπαντελής, θα είναι οι εξής:

- «Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα Παραγωγής Ενέργειας», όπου εκλέχτηκε ο Ιωάννης Μυρισίδης.

- «Διαχείριση Καινοτομίας - Επιχειρηματικότητα. Διασυνοριακές Συνεργασίες», όπου εκλέχτηκε ο Ηλίας Καραγιάννης.

- «Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στη Διαχείριση Ενεργειακών πόρων», όπου εκλέχτηκε ο Εμμανουήλ Σουλιώτης και ο Χριστοφής Κορωναίος.

Πρόκειται για ένα παραπάνω βήμα από τις συνεργασίες που μέχρι τώρα εμφανίζονταν μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΕΙ, αφού οι επώνυμες έδρες θα λειτουργούν πολύμορφα μέσα στο ίδρυμα για τα συμφέροντα της επιχείρησης και θα χρηματοδοτούνται από την επιχείρηση για το σκοπό αυτόν. Οπως προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο (ν. 4009/2011, άρθρο 47): «Για την ίδρυση της έδρας απαιτείται η δωρεά στο ίδρυμα από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, κεφαλαίου για την κάλυψη των δαπανών της διδακτικής και γενικότερης επιστημονικής δραστηριότητας της έδρας. Αν ο δωρητής δεν προσδιορίσει τη γνωστική περιοχή, ο προσδιορισμός γίνεται από τη Σύγκλητο του ιδρύματος. Η επιλογή διδάσκοντος στην επώνυμη έδρα και ο ορισμός του χρόνου της θητείας του γίνεται από το ίδρυμα».

Ετσι, ο «δωρητής» ακόμα κι αν δεν επιλέγει το διδάσκοντα, προσδιορίζει το αντικείμενο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας και της έρευνας σύμφωνα με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως παρουσιάζει το ίδιο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τη συνεργασία του με τη ΔΕΗ, σημειώνει ότι αυτή εστιάζει μεταξύ άλλων στους εξής στόχους (η υπογράμμιση δική μας):

  • σε τομείς όπου υπάρχει εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία, που εμπίπτουν στους επιχειρησιακούς στόχους της ΔΕΗ και συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας.
  • στην Ανάπτυξη ή/και οργάνωση Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, που συνδέονται με τα επιχειρησιακά ενδιαφέροντα, τους στρατηγικούς στόχους και την πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης.
  • στην Ανάπτυξη και διοργάνωση Θερινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, με στόχο, μεταξύ άλλων, την κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης, εξειδίκευσης κ.λπ. του προσωπικού της Επιχείρησης κ.ά.

Επίσης το ίδρυμα κάνει λόγο και για αξιοποίηση του θεσμού του Επισκέπτη Καθηγητή για τη διοργάνωση διαλέξεων και τη διδασκαλία μαθημάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εννοεί και στελέχη της επιχείρησης σε ρόλο διδασκόντων.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι πρόκειται για διδασκαλία, έρευνα και πολύμορφη αξιοποίηση του ιδρύματος και των υποδομών του για τα συμφέροντα της εκάστοτε επιχείρησης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΔΕΗ, σύμφωνα όμως με τη φιλοσοφία του θεσμού των «επώνυμων εδρών» θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε είδους επιχείρηση.

«Αυτή η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία αποτελεί και ένα "μήνυμα" με πολλούς αποδέκτες ότι οι επιχειρήσεις της χώρας είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης της συνεργασίας επιχείρησης - ιδρύματος. Πρόσθεσε ακόμα πως: «Περνάμε το "μήνυμα" ότι, οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να αξιοποιήσουν ένα πολύ σημαντικό "εργαλείο" για την αυτοδύναμη Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από τη στενή συνεργασία Περιφερειακών Πανεπιστημίων με τοπικές ή εθνικής εμβέλειας επιχειρήσεις», δίνοντας τον τόνο για γενίκευση της εισβολής των επιχειρήσεων στα ιδρύματα. Ο Αρ. Ζερβός δήλωσε επίσης ότι η επιχείρηση προσβλέπει μέσα από αυτή τη συνεργασία σε «διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις, έρευνες, και εξειδικευμένα συνέδρια, για την προώθηση και διεύρυνση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας αλλά και σε άλλους οικονομικούς τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις επιχειρήσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ