ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενας στους τρεις ζει στη φτώχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη διεύρυνση της φτώχειας στις ΗΠΑ καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή υπηρεσία απογραφής των ΗΠΑ (US Census Bureau). Σύμφωνα με αυτά, ένας στους τρεις Αμερικανούς, δηλαδή μιλάμε για περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους, «έπεσαν» κάτω από το όριο της φτώχειας (ορίζεται για 1 άτομο στα 11.500 δολάρια και για τετραμελή οικογένεια στα 23.000 δολάρια) για τουλάχιστον δύο μήνες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καπιταλιστικής κρίσης μεταξύ 2009 και 2011.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το 31,6% των Αμερικανών «περιέπεσε σε κατάσταση φτώχειας για τουλάχιστον δύο μήνες» κατά τη διετία 2009 - 2011, δηλαδή κατά 4,5% περισσότεροι από ό,τι την περίοδο από το 2005 έως το 2007. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, οι Αμερικανοί περιήλθαν σε κατάσταση ένδειας για μια περίοδο, η οποία κατά μέσον όρο ανήλθε σε 6,6 μήνες, από 5,7 μήνες κατά μέσο όρο την προηγούμενη περίοδο.

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας κάνουν λόγο για φτώχεια που διαρκεί κάποιους μήνες, καθώς και για ανθρώπους που «μπαίνουν» και «βγαίνουν» από τις συνθήκες φτώχειας. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς τεκμηριώνεται ότι βγαίνουν. Βασικό κριτήριο είναι το εισόδημα και το εάν έχουν ανάγκη από κάποια υπηρεσία Πρόνοιας, συσσίτιο κ.λπ. Ωστόσο, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι η εναλλαγή από την ανεργία στην εργασία και τη μισοδουλειά - μισοζωή της «παρτ -τάιμ» απασχόλησης σπρώχνει στην εξαθλίωση όλο και περισσότερους ανθρώπους και πολλαπλασιάζει τους απόκληρους και τους άστεγους. Ιδιαίτερα δύσκολη γίνεται η ζωή αυτών των λαϊκών στρωμάτων σε περιόδους φυσικών καταστροφών, κυκλώνες όπως π.χ. ο «Κατρίνα» το 2005 ή τώρα που μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ βρίσκεται στην «κατάψυξη» με το παρατεταμένο κύμα κακοκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά την «ακτινογραφία» της φτώχειας, αυτή πλήττει περισσότερο του Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους, του ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, τις ανύπαντρες μητέρες, τα παιδιά. Αυτήν τη βαρβαρότητα φέρνει στο λαό το κατά τα άλλα «προοδευτικό μείγμα» διαχείρισης της κρίσης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση Ομπάμα, και που στη χώρα μας προβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική λιτότητας στην ΕΕ». Η πραγματικότητα είναι ότι, ενώ τα λαϊκά στρώματα παράγουν τον κοινωνικό πλούτο υποφέρουν, γιατί αυτόν τον καρπώνονται τα μονοπώλια, οι καπιταλιστές. Αυτή είναι η αιτία των δεινών τους και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σκοτώθηκαν πέντε εργάτες στη «Mitsubishi»

Μετά από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο, 350 χλμ. από την πρωτεύουσα

Το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη
Το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη
ΤΟΚΙΟ.--

Το θάνατο πέντε εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 17 προκάλεσε έκρηξη που σημειώθηκε χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) σε χημικό εργοστάσιο της «Mitsubishi Materials», στην Ιαπωνία. Το «ατύχημα» σημειώθηκε σε παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην πόλη Γιοκαΐτσι της επαρχίας Μίε, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η έκρηξη έγινε στη διάρκεια εργασιών καθαριότητας και οι εργάτες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη του συνεργείου καθαριότητας. Ορισμένοι υποθέτουν ότι σημειώθηκε μετά από την επαφή των υλικών καθαριότητας με χημικά υπολείμματα. Ρεπορτάζ κατέγραφαν ότι πριν από δύο χρόνια είχε συμβεί ξανά «ατύχημα» στην ίδια μονάδα, τότε όμως χωρίς θύματα.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονται υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλιακών πάνελ και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Το ίδιο το αντικείμενο παραγωγής και οι ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι (χρησιμοποιούνται ουσίες όπως υδρογόνο και χλώριο, παρασκευάζονται υλικά με πυρίτιο) απαιτούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας του προσωπικού που, ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν τηρούνται.

Η «Mitsubishi Materials» παράγει, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα αυτοκινήτων, τσιμέντο για δρόμους και κατασκευή γεφυρών αλλά και υλικά από πυρίτιο που χρησιμοποιούνται σε μικροτσίπς ηλεκτρονικών συσκευών.

Ανταποκριτές ανέφεραν ότι το 2010 οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου επειδή χρησιμοποιούσε αέριο υψηλής πίεσης χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη άδεια.

Η «Mitsubishi Materials» υπολογίζεται ότι απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο με δραστηριότητες και σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Κίνα και Αυστραλία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η αντιλαϊκή επίθεση είναι διαρκείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη Γερμανία, την ονομαζόμενη «ατμομηχανή» της ΕΕ, ακόμα και αν δεν περνάει την κρίση όπως άλλες πιο αδύναμες καπιταλιστικές οικονομίες, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης φέρνει νέα δεινά για το λαό. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τρέφονται καθημερινά αναζητώντας φαγητό στα 917 συσσίτια που λειτουργούν στη χώρα από κρατικούς οργανισμούς ή λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Η κατάσταση φοβάμαι πολύ πως θα επιδεινωθεί περαιτέρω», εκτιμά η Χάικε Βόνγκερ, επικεφαλής των συσσιτίων στο Ντίσελντορφ, «κι ένας από τους λόγους που έχουμε να δούμε ακόμη χειρότερες ημέρες είναι το ότι στα συσσίτια πλέον έρχονται και πολλοί φοιτητές πανεπιστημίου, οι οποίοι κι αυτοί δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα με το μέσο μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 864 ευρώ που διαθέτουν. Και δεν μπορούμε να τους διώξουμε, θα ήταν άδικο γι' αυτούς».

Στη Γερμανία ως όριο της φτώχειας θεωρούνται τα 940 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών επιδομάτων. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 12 εκατομμύρια Γερμανοί ζουν περί ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ 7 και πλέον εκατομμύρια εργαζόμενοι στα λεγόμενα «μίνι τζομπς» της μερικής απασχόλησης φυτοζωούν με 400 ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα αυτές τις μέρες έρχονται στο φως οι τεράστιες αυξήσεις ενοικίων στην πόλη του Βερολίνου, που αυξάνουν και τις εξώσεις. Οι δημοτικές εταιρείες κατοικιών δεν διαφέρουν από ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών. Οι έξι δημοτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει από το 2008 σε 17.500 εξώσεις, και μόνο το 2013 και ως τον Αύγουστο έγιναν παρουσία δικαστικού κλητήρα 505 εξώσεις. Επίσης η κρατιδιακή εταιρεία «Μπερλινόβο» έκανε τα τελευταία 5 χρόνια 647 εξώσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός εξώσεων έγινε λόγω αδυναμίας των ενοικιαστών να πληρώσουν το νοίκι. Επίσης παγγερμανικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πασσάουερ Νοϋε Πρέσσε», ανέβηκαν οι τιμές για ηλεκτρικό και υγραέριο από το 2006 κατά 23,6%. Το 2006 πλήρωνε ένα νοικοκυριό κατά μέσο όρο 93 ευρώ για θέρμανση και το 2011 111 ευρώ το μήνα. Αυτή η κατάσταση, η οποία επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής είναι το αποτέλεσμα των φιλομονοπωλιακών πολιτικών που εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα με όλους τους συνδυασμούς αστικών κομμάτων και τη συνδρομή και των οπορτουνιστών. Το παράδειγμα της κυβέρνησης του Βερολίνου, όπου συνδιοικούν οι Σοσιαλδημοκράτες και η «Αριστερά» (Linke) τη συμπροεδρία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις από τις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Διευκρινίσεις για τους κανόνες που εξέδωσαν οι τοπικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χαϊνάν για την κυκλοφορία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ζητούν οι Φιλιππίνες από την Κίνα. Σύμφωνα με απόφαση που πήρε το Νοέμβρη (και τέθηκε σε ισχύ την 1η Γενάρη) η τοπική Βουλή της Χαϊνάν, τα ξένα αλιευτικά σκάφη πρέπει να ζητούν άδεια για να μπουν σε χωρικά ύδατα που η ίδια προσδιορίζει συνολικά στα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται σχεδόν για τα 2/3 της συνολικής έκτασης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (γύρω στα 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα), της οποίας τεράστιες ζώνες είναι διαφιλονικούμενες μεταξύ χωρών όπως η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ραούλ Ερνάντεζ, δήλωσε ότι η φιλιππινέζικη πρεσβεία στο Πεκίνο θα ζητούσε πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ. Προς το παρόν αυτοί δεν προβλέπουν ποινές αλλά πολλοί τις συνδέουν με νόμο του 2004 που προέβλεπε ότι οι αρχές μπορούν να κατασχέσουν αλιεύματα και εξοπλισμό από αλιευτικά σκάφη που μπαίνουν στα κινεζικά ύδατα χωρίς άδεια, αλλά και να επιβάλουν πρόστιμα ακόμα και πάνω από 80.000 δολάρια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε ότι είναι συνηθισμένη πρακτική η ρύθμιση των θαλάσσιων πόρων της Κίνας. «Στόχος είναι να δυναμώσει η ασφάλεια στην αλιεία, να προστατευτούν ευρέως και λογικά τα αλιεύματα», ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», ανώτατοι αξιωματούχοι του φιλιππινέζικου Ναυτικού κάνουν λόγο για παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Ναυτικό Δίκαιο, συμπληρώνοντας ότι η Κίνα δεν μπορεί να επιβάλλει τέτοια μέτρα πέρα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που έχει έκταση 200 μίλια.

Νέος γύρος εντάσεων

Η νέα αυτή ανακοίνωση από κινεζικής πλευράς έρχεται ενάμιση μήνα μετά τη διεύρυνση της ζώνης αεράμυνας πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπου επίσης υπάρχουν ισχυρές εδαφικές διαφορές, ειδικά μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών κρατών της περιοχής καθώς είναι πλούσια σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η νέα αυτή κίνηση της Κίνας θα πυροδοτήσει νέο γύρο εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, λίγες μόνο βδομάδες μετά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, στο Γιασουκούνι (μνημείο πολέμου, όπου έχουν ταφεί και Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου), κάτι για το οποίο το Πεκίνο εξακολουθεί να εκφράζει έντονες αντιδράσεις. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, αναφερόμενος στην επίσκεψη Αμπε στο μνημείο, είπε πως «ουσιαστικά, ήταν μια προσπάθεια να ξεπλύνει την ιαπωνική πολεμική επιθετικότητα, να ανατρέψει τη δίκαιη δίκη του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου για την Απω Ανατολή, να αμφισβητήσει την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, να οδηγήσει την Ιαπωνία στον κίνδυνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ