Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις από τις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Διευκρινίσεις για τους κανόνες που εξέδωσαν οι τοπικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χαϊνάν για την κυκλοφορία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ζητούν οι Φιλιππίνες από την Κίνα. Σύμφωνα με απόφαση που πήρε το Νοέμβρη (και τέθηκε σε ισχύ την 1η Γενάρη) η τοπική Βουλή της Χαϊνάν, τα ξένα αλιευτικά σκάφη πρέπει να ζητούν άδεια για να μπουν σε χωρικά ύδατα που η ίδια προσδιορίζει συνολικά στα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται σχεδόν για τα 2/3 της συνολικής έκτασης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (γύρω στα 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα), της οποίας τεράστιες ζώνες είναι διαφιλονικούμενες μεταξύ χωρών όπως η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ραούλ Ερνάντεζ, δήλωσε ότι η φιλιππινέζικη πρεσβεία στο Πεκίνο θα ζητούσε πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ. Προς το παρόν αυτοί δεν προβλέπουν ποινές αλλά πολλοί τις συνδέουν με νόμο του 2004 που προέβλεπε ότι οι αρχές μπορούν να κατασχέσουν αλιεύματα και εξοπλισμό από αλιευτικά σκάφη που μπαίνουν στα κινεζικά ύδατα χωρίς άδεια, αλλά και να επιβάλουν πρόστιμα ακόμα και πάνω από 80.000 δολάρια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε ότι είναι συνηθισμένη πρακτική η ρύθμιση των θαλάσσιων πόρων της Κίνας. «Στόχος είναι να δυναμώσει η ασφάλεια στην αλιεία, να προστατευτούν ευρέως και λογικά τα αλιεύματα», ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», ανώτατοι αξιωματούχοι του φιλιππινέζικου Ναυτικού κάνουν λόγο για παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Ναυτικό Δίκαιο, συμπληρώνοντας ότι η Κίνα δεν μπορεί να επιβάλλει τέτοια μέτρα πέρα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που έχει έκταση 200 μίλια.

Νέος γύρος εντάσεων

Η νέα αυτή ανακοίνωση από κινεζικής πλευράς έρχεται ενάμιση μήνα μετά τη διεύρυνση της ζώνης αεράμυνας πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπου επίσης υπάρχουν ισχυρές εδαφικές διαφορές, ειδικά μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών κρατών της περιοχής καθώς είναι πλούσια σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η νέα αυτή κίνηση της Κίνας θα πυροδοτήσει νέο γύρο εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, λίγες μόνο βδομάδες μετά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, στο Γιασουκούνι (μνημείο πολέμου, όπου έχουν ταφεί και Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου), κάτι για το οποίο το Πεκίνο εξακολουθεί να εκφράζει έντονες αντιδράσεις. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, αναφερόμενος στην επίσκεψη Αμπε στο μνημείο, είπε πως «ουσιαστικά, ήταν μια προσπάθεια να ξεπλύνει την ιαπωνική πολεμική επιθετικότητα, να ανατρέψει τη δίκαιη δίκη του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου για την Απω Ανατολή, να αμφισβητήσει την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, να οδηγήσει την Ιαπωνία στον κίνδυνο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο επεισόδιο Κίνας - Φιλιππίνων (2024-06-18 00:00:00.0)
Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της «άμυνάς» τους (2014-12-19 00:00:00.0)
Διαρκείς οι διεργασίες μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων (2014-01-18 00:00:00.0)
Οι κινεζικές «ρυθμίσεις» προκαλούν αντιδράσεις (2014-01-11 00:00:00.0)
Η ένταση συνεχίζεται (2013-11-27 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο νέων αντιπαραθέσεων (2012-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ