Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο επεισόδιο Κίνας - Φιλιππίνων

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε χτες ανάμεσα σε πλοία Κίνας και Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι δύο πλευρές διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια την κυριότητα περιοχών, και τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί μια σειρά στρατιωτικά γυμνάσια που επιβεβαιώνουν και τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας υποστήριξε ότι στο σύμπλεγμα Σπράτλι (Νάανσα στα Κινεζικά) «ένα πλοίο ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων, αδιαφορώντας για επανειλημμένες αυστηρές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά, προσέγγισε σκόπιμα και επικίνδυνα κινεζικά πλοία που πλέουν κανονικά στα παρακείμενα ύδατα του Ren'ai Jiao (σ.σ. όπως αποκαλείται ο κοντινότερος στο συμβάν ύφαλος)», παραβιάζοντας τους «διεθνείς κανονισμούς για την Αποτροπή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» και «η πράξη οδήγησε σε μια ελαφριά σύγκρουση, για την οποία την ευθύνη φέρει εξολοκλήρου η πλευρά των Φιλιππίνων».

Από την πλευρά της Μανίλα, ο Ξέρξης Τρινιδάδ, επικεφαλής του γραφείου δημοσίων υποθέσεων των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι δεν θα προβεί σε συζήτηση επιχειρησιακών λεπτομερειών για τις αποστολές ανεφοδιασμού και κατηγόρησε το Πεκίνο για «συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες» που «κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Σημειωτέον ότι το νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες καταγράφεται ενώ ολοκληρώθηκαν νέα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Συγκεκριμένα, αυτά έγιναν στις 16 και 17 Ιούνη, με τη συμμετοχή και στρατιωτικών δυνάμεων από την Ιαπωνία και τον Καναδά, σε περιοχή που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των Φιλιππίνων, με αντικείμενο την «υποστήριξη της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των τεσσάρων εθνών για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Να τονιστεί ότι στο Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την πρόσφατη Σύνοδο του G7, τονιζόταν ότι «συνεχίζουμε να εναντιωνόμαστε στην επικίνδυνη χρήση από την Κίνα των ακτοφυλακών της και ναυτικών πολιτοφυλακών στη Νότια Σινική Θάλασσα και στα εμπόδια που θέτει κατ' επανάληψη στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας των χωρών στην ανοιχτή θάλασσα...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ - τε απευθυνόμενος σε στρατιωτικά στελέχη υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή άνοδο της Κίνας, που καταστρέφει το "status quo" στο Στενό της Ταϊβάν». Στο μεταξύ, το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Ουάνγκ Χουνίνγκ, δήλωσε σε Φόρουμ που έγινε στην Κίνα για τις σχέσεις με την Ταϊβάν ότι «η επανένωση είναι ιστορική αναγκαιότητα για τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους», μεταφέροντας ξανά τη δέσμευση του Πεκίνου να «διαλύσει κάθε αυτονομιστική συνωμοσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ