Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
SIPRI - ICAN
Η πυρηνική απειλή μεγαλύτερη από ποτέ

Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί περισσότερες κεφαλές κατά Ρωσίας και Κίνας

Εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των Ρωσίας - Κίνας και άλλων «εταίρων» τους σε όλο τον χάρτη, τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα όχι μόνο οξύνουν την πυρηνική ρητορική τους και τις απειλές, αλλά αναπτύσσουν και εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους.

«Ζούμε σήμερα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας», προειδοποιεί ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), ενώ η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) τονίζει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επενδύουν όλο και πιο μαζικά «στον Αρμαγεδδώνα».

Οι δαπάνες για πυρηνικούς εξοπλισμούς αυξήθηκαν κατά 1/3 τα τελευταία 5 χρόνια, καταγράφουν δύο εκθέσεις που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με έκθεση της ICAN, τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια (85 δισ. ευρώ) γι' αυτό. Οι χώρες αυτές αύξησαν σημαντικά τις δαπάνες τους, καθώς προχωρούν σε εκσυγχρονισμό των όπλων τους και αναπτύσσουν νέα.

Ο Γουίλφρεντ Γουάν, διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, υπογραμμίζει ότι «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Κατά τα δεδομένα του SIPRI, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο μειώθηκε σε 12.121 στην αρχή της χρονιάς, από 12.512 στις αρχές της περασμένης. Μέρος τους καταστράφηκε, όμως οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν δυνητικά.

Από αυτές, οι 2.100 διατηρούνταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, τονίζει το SIPRI, η Κίνα έθεσε «ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», που σημαίνει έτοιμες να εκτοξευθούν αμέσως.

Σύμφωνα με την ICAN, οι παγκόσμιες δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 10,8 δισ. δολάρια το 2023 σε ετήσια βάση, με το 80% αυτής της αύξησης να αναλογεί στις ΗΠΑ.

Ακολουθούν η Κίνα (11,8 δισ. δολάρια) και η Ρωσία (8,3 δισ. δολάρια). Η Βρετανία αύξησε κατά πολύ τις δαπάνες της (17%, στα 8,1 δισ. δολάρια) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά

Οσο κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία η Μόσχα διεξάγει γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία, στα οποία συμμετέχει και η Λευκορωσία, ενώ τα επέκτεινε στην Αρκτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Τις τελευταίες μέρες Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προειδοποίησαν ότι το πυρηνικό δόγμα μπορεί να αλλάξει, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία δεν αποκλείουν να ξαναρχίσουν πυρηνικές δοκιμές.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εσωτερικές διεργασίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, δηλαδή την έξοδό τους από συνθήκες αποθήκευσης και τη θέση τους σε ετοιμότητα, ενόψει μιας αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ