Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα «επεισόδια» στην κόντρα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά αλλαγές στη λειτουργία του δικαστικού σώματος βρίσκεται στο επίκεντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται στην Τουρκία, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει. Δυνάμεις και ΜΜΕ της αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι το ν/σ ενισχύει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ελέγχει την πορεία δικαστικών ερευνών. Μεταξύ άλλων εκτιμούν ότι στοχοποιείται ειδικά το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) που αντέδρασε έντονα στις αποπομπές δικαστικών και άλλων αξιωματούχων από την κυβέρνηση Ερντογάν, μετά τις αποκαλύψεις για εμπλοκή συνεργατών και συγγενών του Τούρκου πρωθυπουργού στο σκάνδαλο.

Παρέμβαση έκανε ο αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαίος Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος τόνισε ότι οι σχετικές προτάσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των δικαστών και «αποτελούν σοβαρό πισωγύρισμα».

Την κριτική της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει όμως και άλλο ν/σ (σχετικά με την περιουσία φιλανθρωπικών και άλλων ιδρυμάτων) που κατέθεσαν κυβερνητικοί βουλευτές, το οποίο κατά πολλούς στοχοποιεί τον ισλαμιστή επιχειρηματία Φ. Γκιουλέν που θεωρείται ότι ενορχήστρωσε το νέο πολιτικό «πλήγμα» σε βάρος του Ερντογάν. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρόκειται να κατασχεθούν τα κτίρια που ανήκουν στα σχολεία του «Χιζμέτ» (του «κινήματος» που διοικεί ο Γκιουλέν), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι «τα δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια».

Πάντως είναι καθαρό πως ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να δυναμώσει τον έλεγχο στους κρατικούς και άλλους μηχανισμούς. Αλλα δημοσιεύματα έκαναν χτες λόγο για νομοσχέδια που θα επιτρέπουν στις Αρχές να ελέγχουν (και ανάλογα να μπλοκάρουν) την αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Τέλος, επεισόδια σημειώθηκαν με την αστυνομία, στη διάρκεια διαδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία τριών γυναικών - στελεχών του PKK που δολοφονήθηκαν πέρυσι στο Παρίσι.

Ο Ερντογάν σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ανατολική Ασία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν βρέθηκε χτες στη Σιγκαπούρη, συνοδευόμενος από 100 περίπου επιχειρηματίες. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ και υπογράφτηκε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας σε τομείς όπως η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου», ενώ σχεδιάζεται η αύξηση των απευθείας πτήσεων ανάμεσά τους. Το απόγευμα ο Ερντογάν έφτασε στη Μαλαισία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του που είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα από την Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ