Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ορκίστηκε η νέα Βουλή

ΝΤΑΚΑ.--

Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας Βουλής του Μπανγκλαντές, που εξελέγησαν την Κυριακή. Το κυβερνών κόμμα της Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, «Λαϊκή Ενωση», εξέλεξε τις 232 από τις 300 έδρες. Ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να οριστεί η Ρουσάχ Ερσάντ, σύζυγος του πρώην δικτάτορα της χώρας Χ. Μ. Ερσάντ. Η Ερσάντ είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος Jatiya, ενός από αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση της Ουαζέντ.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης απείχαν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανάμεσά τους και το ΚΚ Μπαγκλαντές, ενώ οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για να αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών. Δεκαοχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία και εκατοντάδες εκλογικά κέντρα πυρπολήθηκαν.

Από το 1971, οπότε το Μπαγκλαντές ανεξαρτητοποιήθηκε από το Πακιστάν, έχουν εκδηλωθεί 19 απόπειρες πραξικοπήματος και έχουν δολοφονηθεί δύο Πρόεδροι. Οι συχνές πολιτικές ταραχές εκφράζουν την ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει εξαθλιωμένη. Ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ το μήνα. Το 80% των κερδών που έχει η χώρα από εξαγωγές αφορά τη βιομηχανία φασόν, όπου χιλιάδες εργάτες δουλεύουν 10 και 12 ώρες σε άθλιες συνθήκες, ράβοντας ρούχα για μεγάλα μονοπώλια του κλάδου. Πρόκειται για χώρα - σημαντική αγορά (καθώς ο πληθυσμός της φτάνει τα 160 εκατομμύρια), που βρίσκεται κοντά σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Ινδία και η Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ