Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σκοτώθηκαν πέντε εργάτες στη «Mitsubishi»

Μετά από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο, 350 χλμ. από την πρωτεύουσα

Το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη
Το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη
ΤΟΚΙΟ.--

Το θάνατο πέντε εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 17 προκάλεσε έκρηξη που σημειώθηκε χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) σε χημικό εργοστάσιο της «Mitsubishi Materials», στην Ιαπωνία. Το «ατύχημα» σημειώθηκε σε παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην πόλη Γιοκαΐτσι της επαρχίας Μίε, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η έκρηξη έγινε στη διάρκεια εργασιών καθαριότητας και οι εργάτες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη του συνεργείου καθαριότητας. Ορισμένοι υποθέτουν ότι σημειώθηκε μετά από την επαφή των υλικών καθαριότητας με χημικά υπολείμματα. Ρεπορτάζ κατέγραφαν ότι πριν από δύο χρόνια είχε συμβεί ξανά «ατύχημα» στην ίδια μονάδα, τότε όμως χωρίς θύματα.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονται υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλιακών πάνελ και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Το ίδιο το αντικείμενο παραγωγής και οι ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι (χρησιμοποιούνται ουσίες όπως υδρογόνο και χλώριο, παρασκευάζονται υλικά με πυρίτιο) απαιτούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας του προσωπικού που, ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν τηρούνται.

Η «Mitsubishi Materials» παράγει, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα αυτοκινήτων, τσιμέντο για δρόμους και κατασκευή γεφυρών αλλά και υλικά από πυρίτιο που χρησιμοποιούνται σε μικροτσίπς ηλεκτρονικών συσκευών.

Ανταποκριτές ανέφεραν ότι το 2010 οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου επειδή χρησιμοποιούσε αέριο υψηλής πίεσης χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη άδεια.

Η «Mitsubishi Materials» υπολογίζεται ότι απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο με δραστηριότητες και σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Κίνα και Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ