Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη συμφωνία

ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνάντηση με την Χέλγκα Σμιτ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, εκ μέρους της λεγόμενης ομάδας των «5+1» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) είχε χτες στη Γενεύη και θα συνεχίσει και σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα, υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί. Θέμα της συζήτησης είναι η κατάληξη της ημερομηνίας εφαρμογής της συμφωνίας που έχει επέλθει από τον περασμένο Νοέμβρη για πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για έξι μήνες, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε γίνει γνωστό ότι στη χτεσινή συνάντηση θα συμμετείχε και η διαπραγματευτής των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, σε μια στάση από το ταξίδι της προς τη Μόσχα. Πριν τη συνάντηση ο Ιρανός αξιωματούχος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να προχωρήσει έμπρακτα τη συμφωνία το συντομότερο, ακόμα και από σήμερα.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, όπου συζήτησαν το θέμα της συμφωνίας, καθώς η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξή της. Το ζήτημα της Συρίας τέθηκε επίσης στη συζήτηση ενόψει της προγραμματισμένης για τις 22 του μήνα διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης. Πάντως, το Ιράν δεν βρίσκεται στον κατάλογο των χωρών που προσκλήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι δεν δέχεται υπό όρους συμμετοχή.

Ενδιαφέρον έχει το ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της συμμετοχής του Ιράν στη διάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ