Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών σε σχολείο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Βομβιστική επίθεση ισλαμιστών και μισθοφόρων, που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια στη Συρία, συγκλόνισε το χωριό Καφάτ της επαρχίας Χάμα. Είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 16 αμάχων, οι περισσότεροι γυναικόπαιδα καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε δίπλα σε σχολείο της περιοχής.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις και ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL), ενώ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά συριακών και ξένων αντικαθεστωτικών δυνάμεων στα περίχωρα της Δαμασκού, στις πόλεις Ντούμα, Νταράγια και Χομς.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το διεθνές πρόγραμμα καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ανταποκρινόμενη σε αίτημα του ΟΗΕ και του διεθνούς «Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων» (ΟΑΧΟ) θα συμβάλλει και αυτή στη φάση της εξουδετέρωσης στοιχείων που θα έχουν απομείνει από τη βασική διάλυση των συριακών χημικών όπλων που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο πλοίο «MV Cape Ray» της αμερικανικής ακτοφυλακής σε διεθνή ύδατα. Τη διαδικασία καταστροφής των υπολειμμάτων από την εξουδετέρωση των συριακών χημικών όπλων θα αναλάβει η γερμανική κρατική εταιρεία «GEKA» στο Μούενστερ.

Ως γνωστόν το πρώτο φορτίο συριακών χημικών όπλων μεταφέρθηκε στην αρχή της βδομάδας από σκάφος της Δανίας, συνοδεία ρωσικών και κινεζικών πλοίων, με προορισμό τη Νάπολη της Ιταλίας, προκειμένου να φορτωθούν στο αμερικανικό σκάφος «MV Cape Ray» ώστε να καταστραφούν σε ειδικά διαμορφωμένο κλίβανο από τιτάνιο σε διεθνή ύδατα.

Ωρες νωρίτερα, δυτικός διπλωμάτης στην έδρα του διεθνούς οργανισμού καταστροφής χημικών όπλων στη Βιέννη, επικαλούμενος εμπιστευτική πληροφόρηση από Σύρους αξιωματούχους, αποκάλυψε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως μέσα στο τελευταίο διάστημα, ένοπλοι που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ επιχείρησαν τουλάχιστον δύο φορές να βάλουν στο χέρι συριακά χημικά όπλα, τα οποία βρίσκονταν σε αποθήκες του στρατού στα περίχωρα της Δαμασκού και στην πόλη Χομς, προτού αυτά αποσυρθούν από τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι κυβερνητικές επιχειρήσεις στο νότο (2018-07-10 00:00:00.0)
Σαν αστακός εξοπλίζεται το «Ισλαμικό Κράτος» στη Ράκα (2014-07-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιθέσεων και πιέσεων (2014-04-30 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των χημικών όπλων (2014-03-05 00:00:00.0)
Επέλαση του στρατού (2013-12-10 00:00:00.0)
Ισχυρές αντεπιθέσεις του στρατού σε αντικαθεστωτικούς (2013-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ