Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σαν αστακός εξοπλίζεται το «Ισλαμικό Κράτος» στη Ράκα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ισλαμιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), όπως μετονομάστηκε η οργάνωση μετά την κήρυξη χαλιφάτου σε περιοχές της βόρειας Συρίας έως το ανατολικό Ιράκ στις 29/6/14, κατέλαβαν χτες τη στρατηγική πόλη Μπουκαμάλ στη συρο-ιρακινή μεθόριο, μετά από μέρες σφοδρών συγκρούσεων με αντίπαλες ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, όπως το «Μέτωπο Νούσρα».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, οι ισλαμιστές του ΙΚ κατέλαβαν την πόλη σπεύδοντας άμεσα να μεταφέρουν στην περιοχή βαριά άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και πυρομαχικά από το Ιράκ.

Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη μέσα στο περασμένο 24ωρο και στη Ράκα της βόρειας Συρίας. Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο «αυτόπτες μάρτυρες», μετέδωσε ότι μισθοφόροι του ΙΚ έχουν αποκλείσει την πόλη μεταφέροντας στην περιοχή νέο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων, από το γειτονικό Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και από τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, που σημείωσε ότι πλέον το ΙΚ στη Ράκα της βόρειας Συρίας μεταφέρει βαριά όπλα «καθημερινά» και η οργάνωση «διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους, εκτός από αεροπορία»...

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε πως το αμερικανικό πλοίο «MV Cape Ray» που θα αναλάβει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου (περίπου 1.300 τόνων) με τη μέθοδο της υδρόλυσης, έφθασε χτες σε λιμάνι της νότιας Ιταλίας, προκαλώντας ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας στη Μεσόγειο.

Οπως έγινε γνωστό, τις επόμενες μέρες αναμένεται να μεταφερθούν στο αμερικανικό σκάφος τα πιο επικίνδυνα και τα πιο τοξικά από τα συριακά χημικά όπλα από το δανέζικο πλοίο «Ark Futura».

Ρωσικό σχέδιο για πετρέλαια στον ΟΗΕ

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η ρωσική διπλωματική αποστολή στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη άρχισε να προωθεί από χτες για έγκριση σχέδιο ψηφίσματος που θα απαγορεύει την παράνομη αγορά πετρελαίου από περιοχές που έχουν καταλάβει αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία. Στο σχέδιο απόφασης σημειώνεται ως κατάφωρη παραβίαση του νόμου οποιαδήποτε εισαγωγή ή εξαγωγή πετρελαίου δίχως την έγκριση των νόμιμων αρχών, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την κατάληψη πολλών πετρελαιοπηγών στη Συρία από ένοπλες ισλαμικές ακραίες οργανώσεις, όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ