Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
IΡΑΚ
Αποσχιστικές τάσεις, συγκρούσεις και πολιτικά παζάρια

Δημοψήφισμα με στόχο ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, ανακοίνωσαν οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα «ώθηση» στα σχέδια διαμελισμού του Ιράκ έδωσε χτες ο πρόεδρος του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, ανακοινώνοντας, σε συνέντευξή του στο ΒΒC, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «μέσα στους επόμενους μήνες» με στόχο ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων, ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, προσκάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους να έρθουν στο «χαλιφάτο» που «δημιούργησε» σε Βόρεια Συρία και Ανατολικό Ιράκ και να συμβάλουν στην «ανάπτυξή» του κλιμακώνοντας παράλληλα τον «ιερό πόλεμο»...

Μπαρζανί: «Στόχος η ανεξαρτησία»

Ο Μασούντ Μπαρζανί, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, σημείωσε χτες ότι οι Κούρδοι του Ιράκ δεν μπορούν να περιμένουν «άλλα 10 χρόνια», ούτε να κρύψουν πως στόχος είναι η ανεξαρτησία, την οποία και χαρακτήρισε «φυσικό δικαίωμα του λαού».

Σημείωσε, παράλληλα, πως οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας των Πεσμεργκά θα συνεχίζουν να μάχονται την τρομοκρατία και τις επιθέσεις των ενόπλων ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (πρώην «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε») και ότι οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να παίξουν ρόλο στη διαδικασία για υπέρβαση της -παράλληλης- πολιτικής κρίσης στη Βαγδάτη.

Ωρες μετά τη δήλωση Μπαρζανί, έκανε το γύρο του κόσμου 20λεπτο ηχητικό μήνυμα του ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με το οποίο απηύθυνε κάλεσμα στους απανταχού μουσουλμάνους να προσέλθουν στο «χαλιφάτο» του και να συμβάλουν στην ανάπτυξή του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «σε μηχανικούς, δικαστές, στρατιωτικούς, διοικητικούς, ακαδημαϊκούς και γιατρούς». Προέτρεψε, μάλιστα, τους ομοϊδεάτες του να ενισχύσουν τις δυνάμεις του «Ι.Κ.» και να κλιμακώσουν τον «ιερό πόλεμο», ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών για επέμβαση...

Τουλάχιστον 750 οι Αμερικανοί στρατιωτικοί

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωνε την αποστολή ακόμη 300 στρατιωτικών αξιωματούχων και απροσδιόριστου αριθμού στρατιωτικών ελικοπτέρων και κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράκ. Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, κομάντος και «σύμβουλοι», που έχουν σταλεί στο Ιράκ από τα μέσα Ιούνη, ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 750. Εντούτοις, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτή η νέα «περιορισμένη» στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον δίνεται ελάχιστα 24ωρα μετά από την άφιξη των πρώτων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στη Βαγδάτη...

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε πως επί του παρόντος οι δυνάμεις αυτές δε σηματοδοτούν προετοιμασίες για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων από Αμερικανούς στο Ιράκ αλλά περαιτέρω θωράκιση «των αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ».

Στο μεταξύ, εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η μεγαλύτερη αεροπορική πολεμική βάση στο Ιράκ, Μπάλαντ, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη, μετά τις προειδοποιήσεις των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» για επίθεση. Στο στόχαστρο των ισλαμιστών είναι και η παρακείμενη αεροπορική βάση στο Τάτζι. Και οι δύο βάσεις θα μπορούσαν να δώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στους ισλαμιστές, στερώντας τον ιρακινό στρατό από τα λιγοστά εναέρια μέσα που διαθέτει.

Παζάρια σε εξέλιξη

Στη Βαγδάτη, πάντως, ξεκίνησαν, χτες, δίχως επιτυχία, και επισήμως τα παζάρια πολιτικών κομμάτων Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων, με στόχο την εκλογή νέου πρωθυπουργού, προέδρου της Βουλής και Προέδρου της χώρας, αποδεικνύοντας στην πράξη πως η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και σύνθετη (παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για «νέα κυβέρνηση σύντομα»).

Ο εκτελών χρέη προέδρου του νέου ιρακινού Κοινοβουλίου, Μέχντι αλ Χάφιντ, δήλωσε ότι η πρώτη σύνοδος του Σώματος ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το νέο πρόεδρο του Σώματος. Ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλή συνήλθε με 255 βουλευτές, από τους 328, αλλά μετά την ολιγόωρη διακοπή επέστρεψαν στην αίθουσα μόνο οι 75 (όλοι τους Σιίτες και κανένας από τους Σουνίτες και Κούρδους βουλευτές). Οπως ορίζει το ιρακινό σύνταγμα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την πλειονότητα των Σιιτών, ο πρόεδρος της Βουλής από την κοινότητα των Σουνιτών και ο Πρόεδρος της χώρας από τους Κούρδους.

Ρεκόρ θυμάτων

Εν μέσω παζαριών, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν τη δραματική αύξηση των θυμάτων της βίας στο Ιράκ και τον περασμένο μήνα. Μόνο τον Ιούνη σκοτώθηκαν στο Ιράκ τουλάχιστον 2.417 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.531 ήταν άμαχοι και από αυτούς οι 470 καταγράφηκαν στη βόρεια επαρχία Νινευί.

Στους 2.417 νεκρούς από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και ένοπλες επιχειρήσεις στο Ιράκ, δε συμπεριλαμβάνονται και τα θύματα συγκρούσεων στη δυτική επαρχία Ανμπαρ, που ελέγχεται από τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» εδώ και ένα εξάμηνο.

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνη προκάλεσαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, και 2.287 τραυματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν διεύρυνση της επέμβασης με «ανθρωπιστικά» προσχήματα (2014-08-12 00:00:00.0)
Αντίθεση των ΗΠΑ σε δημοψήφισμα για το Κουρδιστάν (2014-07-05 00:00:00.0)
Προς αναζήτηση νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου δράσης (2014-06-27 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες και σενάρια διαμελισμού με επίκεντρο τα πετρέλαια (2014-06-22 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις λίγα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη (2014-06-18 00:00:00.0)
Αρον άρον για το «Σύνταγμα» (2005-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ